VIDEO Băsescu, la Sulina: Suntem latini, ne criticăm unii pe alţii, dar avem creştere economică al treilea an consecutiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, sâmbătă dimineaţă, la Sulina, în judeţul Tulcea. Şeful statului s-a întâlnit cu tinerii şi copiii de etnie română care trăiesc în afara graniţelor şi care participă în această perioadă la Programul de tabare ARC 2013.

UPDATE 12.00 Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că România va avea creştere economică în al treilea an consecutiv şi românii au toate motivele să fie optimişti, chiar dacă mai sunt şi criticile interne specifice unui popor latin.

„Dacă privim la realitatea de astăzi, indiferent ce critici vedeţi la adresa României sau cum ne criticăm noi unii pe alţii, că latini suntem, România este o ţară care de doi ani are creştere economică, de fapt anul acesta va fi al treilea consecutiv cu creştere economică. Nu foarte mare, dar a trecut printr-o perioadă foarte grea România în 2009-2010, iar acum a ieşit din această perioadă", a spus Băsescu, la întâlnirea cu tinerii români din afara graniţelor din tabăra de la Sulina.

UPDATE 11:35 Preşedintele Traian Băsescu a promis că va discuta cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Educaţiei despre posibilitatea ca şi tinerii români care învaţă în afara graniţelor să poată participa la olimpiadele şcolare organizate în România.

Şeful statului a fost întrebat cu privire la această posibilitate de o tânără elevă din Republica Moldova, participantă la tabăra ARC de la Sulina, pentru tinerii români din afara graniţelor ţării.

"Bună întrebare. Îţi mărturisesc că nu sunt pregătit, dar convingerea mea este că se poate şi te asigur că o să discut cu premierul şi cu ministrul Educaţiei să puteţi participa la olimpiadele naţionale din România (…) Deci cred că se va putea, nu ne-a venit ideea până acum, dar e o idée bună", i-a răspuns şeful statului.

Discursul lui Traian Băsescu, prezent la Sulina


UPDATE 11:00 Preşedintele Traian Băsescu a declarat că trebuie reduse taxele consulare pentru cetăţenii Republicii Moldova şi că este „mult prea mult" să se ceară acestora dovada că deţin 500 de euro pentru a primi viza de intrare în România.


Ajuns la Sulina, preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Sulina, că îi este recunoscător preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru că nu a obstrucţionat dreptul etnicilor români din ţara vecină să înveţe în limba maternă.

„Indiferent de opţiunile politice pe care le aveţi în Ucraina, vreau să ştiţi că din punctul meu de vedere, preşedintele Ianukovici a fost un preşedinte care şi-a ţinut cuvântul în ceea ce priveşte neobstrucţionarea dreptului românilor de a învăţa în limba română", a afirmat Băsescu, discutând cu o profesoară venită din Ucraina la tabăra de la Sulina, pentru tinerii români din afara graniţelor ţării.

Băsescu, la sosire în Sulina cu ocazia deschiderii oficiale a programului de tabere ARC 2013 


Băsescu a adus aminte că înainte de venirea la putere a preşedintelui Ianukovici au fost probleme cu celelalte conduceri de la Kiev în respectarea acestui drept.

„Este un lucru pe care îl apreciez foarte mult pentru că ne-am chinuit mulţi ani cu alte conduceri ale Ucrainei şi erau numai vorbe. Spuneau da şi nu ne dădeau voie să trimitem o carte în limba română să treacă frontier Ucrainei. Pentru acest lucru, indiferent care sunt problemele pe care le are domnul preşedinte Ianukovici, vreau să ştiţi că îi sunt recunoscător", a mai spus Băsescu.

Deschiderea oficială a programului ARC 2013 a avut loc la începutul lunii iulie, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea.

Acest program este o manifestare de tradiţie a Departamentului Politici pentru Relaţia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, realizat  în colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului, Institutul Cultural Roman si Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti.

Programul este destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, ia în acest an s-au înscris participanţi din Serbia (Voivodina), Albania, Macedonia, Ungaria, Italia si  Austria.

„În perioada 8 iulie - 12 august 2013, Tabara  Sulina va găzdui un număr de 1.100 de elevi. Tinerii prezenţi in această perioada  la Tabăra Sulina vor participa la activităţi axate pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea tinerilor asupra istoriei romanilor, precum şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie romanescă.

Astfel se doreşte promovarea valorilor romaneşti şi familiarizarea românilor de pretutindeni cu specificul românesc“, spune Liviu Urlih, directorul Direcţiei de Tineret şi Sport.

Preşedintele Băsescu a mai fost în tabăra Sulina pentru a se întâlni cu tinerii din afara graniţelor şi în alţi ani. În 2011, atunci când s-a întâlnit cu elevii din tabără, îmbărcaţi în tricouri tricolore, acesta le-a spus: „Parcă sunteţi naţionala României!“.

Mai citiţi şi: 

Băsescu spre tinerii din tabăra Sulina: „Parcă sunteţi naţionala României. Dar sunteţi mai buni ca ei!“

Tabăra Sulina, ocupată în proporţie de aproape 100%
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite