FOTO Unde te răcoreşti în vara aceasta? În judeţul Tulcea, numai două zone de îmbăiere au fost autorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îţi place să te relaxezi la plajă în Delta Dunării? Este bine să ştii că, cel mai probaibl, plaja pe care ai ales-o nu este autorizată. Singurele zone de îmbăiere autorizate sunt în municipiu, respectiv la Portiţa. Zonele de scăldat din deltă nu sunt autorizate. Asta înseamnă că inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică nu verifică în mod constant calitatea apei de îmbăiere.

Aşadar, toate riscurile sunt asumate de turişti, iar autorităţile atrag atenţia tuturor turiştilor că  este cel mai bine (pentru sănătatea lor) să aleagă plajele autorizate. Nu este, însă, aşa de simplu să optezi pentru zonele autorizate, întrucât una dintre cele două este un fel de ştrand în aer liber, iar cea de-a doua zonă autorizată nu este foarte accesibilă (din punct de vedere financiar).

În judeţul Tulcea există numai două zone de îmbăiere autorizate: este vorba despre plaja Portiţa (dintre Razelm şi Goloviţa) şi plaja lacului Ciuperca, cea realizată artificial chiar în municipiul Tulcea (lângă gară).

Plaja Ciuperca, un fel de ştrand

Plaja lacului Ciuperca este o variantă de o zi pe care o aleg tulcenii care nu au timp sau bani să ajungă pe alte plaje ale ţării. Este gratuit, este aproape şi este la îndemâna oricărui tulcean. Plaja Ciuperca, un fel de „bazin“ organizat de Primăria municipiului Tulcea, nu atrage, însă, foarte mulţi turişti.

Portiţa, un turism exclusivist

Cea de-a doua plajă autorizată este  cea de al Gura Portiţei, din zona desemnată, în acest an, drept „destinaţie turistică de excelenţă. Preţurile sunt, însă, pe măsură, cazarea pornind de la peste 100 de lei pentru o cabană.

Pentru a ajunge la Portiţa trebuie să mergi cu maşina până în satul Jurilovca din comuna cu acelaşi nume. Laşi maşina în parcarea amenajată şi pleci, pe Goloviţa, cu o şalupă care te va duce spre Gura Portiţei, un loc de vis, unde liniştea te înconjoară şi unde nisipul fin şi apa curată a mării te vor chema să îţi petreci întreg sejurul în aer liber. Aici s-a dezvoltat, de-a lungul timpului, un turism exclusivist, pentru cei cu posibilităţi materiale. Un week-end cu familia la Portiţa te va costa câteva sute de euro, ceva mai mult decât în alte zone din judeţul Tulcea.

Plaja Sulina, una dintre cele mai frumoase din România

Oricât de frumoasă ar fi, plaja de la Sulina nu a fost încă autorizată. În cazul Sulinei, despre care se spune că ar fi printre ultimele plaje virgine din România, problemele sunt legate de mediu: mai exact, investiţia realizată de Ministerul Turismului la Sulina a atras o groază de criti din partea celor care militează pentru protecţia mediului, astfel că nici până astăzi nu s-au început procedurile de autorizare.

Prea multe tragedii

Pentru că au optat pentru scăldatul în zone interzise (cei mai mulţi în Dunăre, ceea ce este strict interzis), două persoane, printre care şi turişti, şi-au pierdut viaţa în această vară în apele din  judeţul Tulcea.

Reprezentanţi biroului judeţean al Poliţiei Transporturi amintesc tuturor tulcenilor, dar şi turiştilor că scăldatul în Dunăre este interzis în tot judeţul, iar cei care vor să se răcorească trebuie să meargă numai pe plajele autorizate (cea din zona lacului Ciuperca sau cea de la Gura Portiţei).

La începutul lunii iunie, un bărbat din Tulcea, dat dispărut din luna mai a acestui an, a fost găsit înecat în judeţul Mehedinţi.

Pe data de 10 iunie, un tânăr de 21 de ani din municipiul Tulcea  a murit înecat în apele lacului Ciuperca.

La mijlocul lunii iunie, două persoane şi-au pierdut viaţa în apele lacului Somova: este vorba despre un tânăr de 23 de ani şi un localnic de 62 de ani, ambii găsiţi în aceeaşi duminică neagră, pe data de 16 iunie.

Pe data de 18 iunie 2013, un fotbalist de 21 de ani din Galaţi a murit înecat în zona plajei Cocuţa de lângă localitatea tulceană I.C. Brătianu.

Tot la sfârşitul lunii iunie 2013, un bărbat de 36 de ani din Niculiţel şi-a găsit sfârşitul în ghiolul Saon, iar un turist de 42 de ani a sfârşit înecat în canalul Litcov din Delta Dunării.

La sfârşitul lunii iulie, un constănţean de 28 de ani a sfârşit înecat într-un canal din apropierea localităţii Baia, la limita dintre judeţele Tulcea şi Constanţa.

În august 2013, un bărbat de 53 de ani din Focşani care a venit în Tulcea să se relaxeze, şi-a pierdut viaţa în apele Dunării. Împreună cu nişte prieteni, s-a dus pe plaja (neautorizată) din zona localităţii Măcin. S-a decis să se răcorească şi a intrat în apă. La un moment dat, amicii lui au constatat că acesta nu a ieşit la suprafaţă.

Au intrat imediat în apă după el şi au reuşit să îl aducă la mal în scurt timp. Au încercat să îl salveze şi au sunat la 112. La faţa locului a ajuns un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Tulcea, care a aplicat manevrele de resuscitare preţ de aproape o oră. Turistul nu a mai putut fi, însă, salvat. Cadrele medicale de la Ambulanţă au pronunţat decesul, iar trupul neînsufleţit al localnicului din Focşani a fost transportat la morgă, acolo unde i s-a efectuat necropsia. Conform medicilor legişti, acesta a murit înecat.

Tot în august, un bărbat de 31 de ani din Galaţi a fost găsit înecat în apele Dunării, pe braţul Sulina, aproape de localitatea Gorgova.

Mai citiţi şi:

FOTO VIDEO Jurilovca este „destinaţie europeană de excelenţă“: Gura Portiţei, colţ de rai între Goloviţa şi Marea Neagră

VIDEO Spectacolul peştilor din lacul Ciuperca

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite