FOTO Paştele în comunităţile de lipoveni: „Aici, sărbătoarea are culoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfinţirea bucatelor la Sarichioi FOTO Alexandru Filip
Sfinţirea bucatelor la Sarichioi FOTO Alexandru Filip

Lipovenii din Tulcea, care formează o comunitate pitorească, păstrează cu sfinţenie tradiţiile, fie că este vorba de Crăciun sau Paşte.

Paştele este o sărbătoare foarte importantă pentru ruşii-lipoveni, care se sărbătoreşte în familie. Pe masă se pun bucate alese, ouă vopsite şi cozonac, care ce se sfinţesc în dimineaţa Învierii, după liturghie. În Paştelui, există la ruşii-lipoveni obiceiul de a se pupa de trei ori când se întâlnesc, pronunţând „Hristos a inviat!” („Hristos voskrese!”) şi respectiv „Adevărat a inviat!” („Voistinu voskrese!”).

Refugiaţi în urmă cu două-trei sute de ani în România, unde s-au stabilit mai ales în Dobrogea şi în nordul Moldovei, ruşii-lipoveni formează o comunitate pitorească. Ruşii lipoveni au ales să rămână credincioşi ritului vechi, care se referă la un anumit tip de slujire religioasă, dar şi folosirii limbii slavone în biserică.

În Jurilovca se află cea mai mare catedrală de rit vechi din ţara noastră, ridicată între anii 1838-1848. Tradiţiile se respectă aici cu sfinţenie. Fiecare om din comună care îi trece prin faţă preotului se apleacă la pământ şi îl salută pe părinte cu cuvintele „Prastite, Batiuşka!“ (Iartă-mă, părinte!), iar răspunsul partintelui este: „Bog prasti“ (Dumnezeu să te ierte!).

Tradiţiile sunt sfinte în biserică: femeile trebuie să intre în Casa Domnului doar în costum tradiţional: în zilele de post să poarte haine mai cernite, iar în restul timpului – veşminte viu colorate.

În Jurilovca, bărbaţii trecuţi de o anumită vârstă poartă barbă, obicei impus de religie. Cei în vârstă trebuie să fie pregătiţi pentru drumul cel lung. Bărbaţii nu au voie să se bărbierească, pentru ca moartea să nu cumva să te prindă fără barbă.

Sarichioi este o altă localitate unde trăieşte o importantă comunitate de ruşi lipoveni, care au venit aici în două valuri: pe vremea lui Petru cel Mare şi în timpul ţarinei Ecaterina a II-a (1762-1796).

Un bucureştean care a petrecut Paştele în sânul lipovenilor din Sarichioi a mărturisit că „de la un an la altul, devin din ce în ce mai fascinat de culoarea acestei sărbători“.

paste sarichioi

Sarichioi FOTO Alexandru Filip 

paste jurilovca

Jurilovca FOTO Cătălin Cozma

prohodul foto marian sterea

Prohodul FOTO Marian Sterea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite