FOTO Orăria, tradiţia din Niculiţel de Lăsata secului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La venirea primăverii, pe dealurile Niculiţelului se făceau vrăji pentru grăbirea căsătoriei. Până în prezent s-a păstrat tradiţia aprinderii focurilor pe dealuri, pentru a alunga iarna.

Tulcea este locul unde tradiţiile nu mor niciodată. În această perioadă, localnicii din Niculiţel aprind focuri pe dealuri şi sar peste flăcări şi îi strigă pe cei care au greşit.
În această zi se consumă ouă fierte, piftii, lapte, brânză. Se obişnuieşte ca la sfârşitul  mesei să se mănânce un ou fiert, pentru ca postul să pară mai uşor.
În trecut, se făceau vrăji şi farmece, mai ales pentru aflarea ursitei şi grăbirea căsătoriei.

Despre Orărie, obicei legat de Lăsarea secului, care anul acesta are loc pe 2 martie, aflăm din lucrarea „Orăria, obicei de primăvară din perspectiva contextelor de comunicare“ semnată de Iuliana Titov de la Muzeul de Artă Populară Tulcea.
Orăria este un obicei care ajută populaţia să treacă mai uşor peste iarnă. O situaţie limită trebuia depăşită printr-o serie de credinţe cu valoare magică. Îndeplinirea acestora, conform tradiţiei, restabilea echilibrul.

Bătrânii din localitatea Niculiţel îşi amintesc că în obiceiul Orăriei exista o secvenţă în care se strigau peste sat toate persoanele ce greşiseră în anul ce trecuse.
Obiceiul de la „Lăsatul Secului“ este astăzi un prilej de bucurie, de întâlnire a tuturor celor din neam, din familie. Petrecerea, dincolo de prilejul oferit pentru destindere, voie bună, constituie şi un prilej de legare a unor prietenii.

Ceremonialul impune săritul peste foc al băieţilor. Focul purifică gospodăriile prin arderea deşeurilor şi a furajelor uscate. Roţile în flăcări rostogolite de pe deal simbolizează discul solar.
Acest gest, cât şi cel al întrecerii grupurilor pe dealuri, în dorinţa de a întreţine şi prelungi viaţa focului, trimite spre ritualuri de iniţiere. Gesturile necesită curaj, forţă, inteligenţă, inventivitate. Cel care participă se maturizează. Iniţiatul este deja „băiat bun de însurat”.

Comuna Niculiţel este situată în partea de nord-vest a judeţului Tulcea, într-o zonă depresionară larg deschisă spre nord la poalele dealurilor Niculiţelului.



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite