FOTO Autograful lui Zelea Codreanu, pe o carte din biblioteca judeţeană din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea face parte din colecţiile de preţ ale bibliotecii „Panait Cerna“ din Tulcea, iar accesul la această lucrare este permis doar în baza unei cereri. Pe prima pagină a celei mai importante lucrări semnate Corneliu Zelea Codreanu, „Pentru legionari“ poţi vedea dedicaţia liderului legionar către poetul Aron Cotruş. Autograful este datat martie 1937, la un an de la apariţia lucrării publicate la Sibiu.

Aron Cotruş, poet legionar, s-a bucurat de o mare popularitate în ţară şi în exilul în care s-a refugiat după invazia comunistă de la 23 august 1944 (Spania). De-a lungul vieţii a scris mai multe poezii închinate şefului mişcării legionare, la momentul respectiv lider spiritual.
În anul 1937, Zelea Codreanu îi oferă poetului un exemplar din lucrarea sa „Pentru legionari“, volumul al patrulea (lucrare publicată la Sibiu, la Editura „Totul pentru ţară“, nume pe care l-a purtat şi mişcarea legionară pentru o scurtă perioadă). Pe prima pagină a cărţii stă scris: „Domnului Aron Cotruş, cu drag şi admiraţie, Corneliu Z. Codreanu, martie 1937“. Un an mai târziu Corneliu Zelea Codreanu moare, lăsând în urma sa lucrarea despre „tinereţea lui“. Cartea este autobiografia lui Zelea Codreanu, din liceu şi până în momentul în care a ajuns în fruntea mişcării legionare: cum s-a înscris în lupta anticomunistă, cine l-a îndrumat de-a lungul vieţii. Este, de asemenea, şi o carte de analiză politică subiectivă, presărată cu extrase din presa vremii.
Cum a ajuns cartea la Tulcea
Avocat în Baroul Ilfov, Traian Popescu se înscrie ca apărător în vestitul „proces Duca“, moment în care se ataşează definitiv Mişcării Legionare. După „Rebeliunea legionară“, pleacă în exil. În 1954, împreună cu poetul Aron Cotruş, şi el fugit din ţară, pune bazele revistei şi editurii „Carpaţii“ (Madrid) şi astfel reuşeşte să publice mare parte din lucrările legionare. În 1961 Aron Cotruş moare, iar Traian Popescu primeşte moştenire o parte din colecţia impresionantă de cărţi a acestuia, printre care şi lucrarea semnată de Zelea Codreanu.
În 2002 biblioteca tulceană a primit o donaţie de carte din Spania, prin eforturile tulcencei Liliana Ismail, care lucra de câţiva ani în acestă ţară. S-a constituit, astfel, fondul de carte „Traian Popescu“.
Cum poţi vedea cartea
Cine vrea să vadă această lucrare va trebui să facă o cerere către directorul Bibliotecii Judeţene. Acest fond special de carte este bine întreţinut. „Nu putem să ne permitem să le lăsăm la sală, trebuie să avem o evidenţă a tuturor celor care au văzut-o“, spune Marian Druncea, şeful biroului de relaţii cu publicul din cadrul Bibliotecii Judeţene Tulcea. Cererea se aprobă pe loc, însă, astfel că nu îţi trebuie decât un permis de bibliotecă pentru a o vedea.
Cercetători, nostalgici, dar şi rude ale celor care au avut de suferit din cauza cămăşii verzi au venit de-a lungul ultimilor nouă ani să vadă autograful şi dedicaţia celui care a condus Mişcarea Legionară.
Cartea cu autograf
Tot la Biblioteca Judeţeană poţi vedea lucrarea care prezintă o parte din autografele existente în fondul de carte tulcean. Colecţia reuneşte 200 de oameni ai trecutului şi prezentului. „Dedicaţia autograf este emoţie, este mesaj individualizat, este sentiment, este dăruire“, spune prof. Doina Lelia Postolache, fost director al Bibliotecii Judeţene.
Tot aici, în colecţia „Traian Popescu“, poţi vedea dedicaţii, autografe, dar şi scrisori datând din perioada de apogeu a legionarilor (sfârşitul anilor 30).

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite