FOTO Europolis, povestea relaţiilor între comunităţile etnice din cel mai estic oraş al României, la început de secol XX

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansarea proiectului a avut loc miercuri, la Muzeul de Istorie din Tulcea. Institulul de Cercetări Eco Muzeale, alături de Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Biblioteca Sulina şi Direcţia Judeţeană Galaţi a Arhivelor Naţionale, îşi propune să evidenţieze relaţia de colaborare a diverselor grupuri culturale, etnice, religioase din Sulina secolului al XIX-lea şi de la  începutul secolului XX.

Proiectul cultural „Europolis” este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar aplicantul principal este  Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) Tulcea, instituţie de cultură cu o experienţă relevantă în domeniul promovării valorilor culturale.  

„Proiectul îşi propune să evidenţieze, ca model de bună practică, relaţia de colaborare, interacţiune şi cooperare continuă a diverselor grupuri culturale, etnice, religioase din Sulina secolului al XIX-lea şi de la  începutul secolului XX. Obiectivul general al proiectului este promovarea interculturalităţii şi a comunicării interculturale prin intermediul patrimoniului cultural existent la Sulina“, spune Cătălina Popa, din cadrul ICEM Tulcea. 

Poriectul derulat pe o perioadă de şase luni (până la finalul acestui an) se va încheia cu realizarea unui album şi a unei expoziţii care să prezinte valorile din Sulina. 

Astfel, imaginile şi informaţiile privind contribuţia culturală şi istorică a comunităţilor etnice la dezvoltarea celui mai estic oraş al ţării vor fi sintetizate şi valorificate prin realizarea unui album şi a unei expoziţii ce va fi itinerată la Sulina, Tulcea şi Bucureşti, pentru informarea publicului.             

                

„Dincolo de valorificarea patrimoniului cultural multietnic, prin prisma expoziţiei propuse, proiectul urmăreşte să creeze un spaţiu de dialog multicultural, care să faciliteze pe viitor întâlnirile înre membrii acestor comunităţi din oraşul Sulina“, mai spune Cătălina Popa. 

Istoria convieţuirii dintre religii şi etnii, spusă în cimitirul maritim din Sulina 

Unul dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi la Sulina este cimitirul maritim. Acest complex are în compunere cimitirul ortodox, cimitirul ortodox de rit vechi (lipovenesc), cimitirul bisericilor europene occidentale, cimitirul musulman şi cimitirul evreiesc.
 

„Vizitând cimitirul îţi poţi contura o primă impresie despre unul dintre cei mai importanţi factori ai traiului în comun – toleranţa – evidenţiat din plin în acest spaţiu de aduceri aminte, cimitirul fiind, de fapt, un complex cimiterial în care se odihnesc membri a numeroase confesiuni, într-o organizare ce ar trebui să dea de gândit tuturor acelora care şi-au făcut un scop în viaţă din dezbinarea între familii, confesiuni, naţionalităţi, popoare“, spune primarul din Sulina, Aurel Dimitriu. 

De ce EUROPOLIS: Eugeniu Botez, cunoscut tulcenilor drept Jean Bart (pseudonim pe care şi l-a luat după numele unui marinar francez) a realizat, în romanul său, Europolis, o interesantă prezentare a oraşului cosmopolit Sulina acelor vremuri. 


Mai citiţi şi: 

GALERIE FOTO Bricul Mircea a acostat în portul Sulina

Canotcile lui Patzaichin, „Sulina“, „Sfântu Gheorghe“ şi „Chilia“, ajung în toată ţara

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite