Descoperire şocantă în cimitirul săracilor de la Periprava. Cadavre înfăşurate în rogojini de stuf şi legate cu sârmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campanie de săpături de la Periprava FOTO AFDPR
Campanie de săpături de la Periprava FOTO AFDPR

S-a încheiat campania de cercetare arheologică de la Periprava. Începând din acest an, investigaţiile arheologice care privesc crimele regimului comunist din România se desfăşoară sub patronajul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), în colaborare cu Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, au desfăşurat în perioada 31 august – 4 septembrie 2020 o nouă campanie de cercetări arheologice în Periprava. Acţiunea a avut ca obiectiv căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politic decedaţi în fosta colonie penitenciară.

În campania de cercetări arheologice recent încheiată au fost identificate identificate şi cercetate un număr de cinci morminte, dintre care patru sunt ale unor deţinuţi, rămăşiţele pământeşti ale acestora fiind extrase şi recuperate. 

Unul dintre morminte, nemarcat la suprafaţa solului, aparţinea unui localnic, iar în acest caz osemintele au fost lăsate nederanjate, fiind doar înregistrate în lista mormintelor depistate. În ultimii ani s-au descoperit peste 50 de morminte ale celor care au murit în colonia de muncă ce a funcţionat în apropierea localităţii.

Osemintele defuncţilor au fost ridicate în prezenţa unui medic legist, fiind împachetate şi apoi transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea. După examinarea medico-legală, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, unde se realizează testele pentru stabilirea ADN-ului persoanelor decedate. Acest demers urmăreşte identificarea morţilor prin verificarea comparativă a ADN-ului obţinut din resturile scheletice ale acestora cu cel al rudelor şi urmaşilor în viaţă ai victimelor.

Imagine indisponibilă

Cadavre înfăşurate în rogojini de stuf şi legate cu sârmă

Conform informaţiilor documentare existente precum şi din mărturiile unor foşti deţinuţi politici care au fost internaţi în colonia penitenciară de la Periprava, decesele din acest lagăr de muncă forţată au fost cauzate de înfometare şi frig, de lipsa apei potabile şi a asistenţei medicale, de accidentele intervenite pe fondul condiţiilor de muncă istovitoare şi de regimul de detenţie pe care mulţi l-au îndurat în lagărele şi închisorile unde au fost încarceraţi anterior. 

Unii dintre deţinuţi au fost ucişi şi prin împuşcare, mai ales în cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potenţate de condiţiile de viaţă existente în Deltă şi de comportamentul abuziv şi violent al personalului coloniei. 

Majoritatea defuncţilor au fost depuşi la înmormântare dezbrăcaţi, în sicrie confecţionate din lemn ori stufit sau, în unele cazuri, trupurile au fost înfăşurate în rogojini de stuf şi legate cu sârmă. Starea generală de conservare a scheletelor recuperate este una precară, asupra celor mai multe nefiind descoperite obiecte de inventar funerar. 

Există însă şi câteva cazuri la care au fost descoperite câteva accesorii vestimentare, de regulă nasturi, lucru care presupune că trupurile acelor defuncţi au posedat anumite articole sumare de îmbrăcăminte la momentul înhumării.

În perioada în care unitatea a funcţionat ca formaţiune independentă, din documentele oficiale rezultă că la Periprava au murit cel puţin 124 de deţinuţi, identificaţi nominal, în majoritate politici, dar şi de drept comun. Conform mărturiilor, nu toţi deţinuţii morţi în lagăr au fost înhumaţi în cimitirul lipovenesc din Periprava. De aceea, după terminarea intervenţiei arheologice, o parte din echipa de cercetare a mai rămas câteva zile în zonă pentru a explora alte posibile locuri de înhumare ale deţinuţilor.

Investigaţiile arheologice s-au desfăşurat în prezenţa procurorilor însărcinaţi cu cercetarea penală a cazului, colonel magistrat Gheorghe Stanciu şi colonel magistrat Octavian Toma, procurori militari la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituţie care în anul 2015 a fost sesizată în legătură cu persoanele decedate în unitatea penitenciară de la Periprava şi a locului unde acestea au fost înhumate. Aceştia au fost asistaţi de un specialist criminalist din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Tulcea (agent şef Dan Danilencu) şi de un medic legist de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Tulcea (dr. Vasile Daşanu). 

La cercetări a participat şi Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Subsecretar de Stat, care a fost el însuşi încarcerat la Periprava în timpul detenţiei petrecute prin mai multe închisori şi lagăre de muncă.

Periprava Octav Bjoza

Octav Bjoza, prezent la Periprava 

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Cum a fost ucis de comuniştii lui Dej şeful planificării de la Canal. Simulacrul odios rămas în istorie drept „procesul sabotorilor“

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria


Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite