Descoperire de excepţie la fundaţia unei şcoli ridicate de cel care a înfiinţat serviciile secrete din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala ridicată de Mihail Moruzov FOTO Albumul localităţii
Şcoala ridicată de Mihail Moruzov FOTO Albumul localităţii

Cu ocazia lucrărilor de renovare la şcoala construită de Mihail Moruzov în satul Zebil din judeţul Tulcea, s-au descoperit actul de temelie al unităţii de învăţământ, dar şi reviste şi ziare din România anilor ’30.

În satul Zebil din judeţul Tulcea, mai multe construcţii somptuoase amintesc de faptul că aici s-a născut „Marele Anonim“, aşa cum i se spunea lui Mihail Moruzov,  cel care a înfiinţat primul Serviciu Secret din România. Spionul nu a uitat de locul în care s-a născut şi a ridicat în mica aşezare pierdută pe dealurile Dobrogei o primărie, o şcoală, un dispensar, care există şi în prezent. Dintre acestea, singura care şi-a păstrat destinaţia iniţială este şcoala. 

Cum construcţia este destul de veche, de pe vremea lui Carol al II-lea, autorităţile locale au decis să execute lucrări de renovare la clădire. În subsolul şcolii, acolo unde copiii de altădată învăţau tâmplărie, într-o firidă a fost descoperită o comoară: hrisovul şcolii, a anunţat primarul localităţii Sarichioi, Vitali Finoghen.

Imagine indisponibilă

Hrisovul descoperit FOTO Facebook Vitali Finoghen 

„În anul dela Domnul Hristos 1937, în ziua 19 a lunei aprilie, iată că s-a pus temelia acestui mândru locaş de şcoală în Comuna Zebil din Judeţul Tulcea. În vremea aceasta, peste Ţara Românească, rege şi Domn fiind măritul carul al II-lea, cel ce, cu atâta râvnă şi dragoste a arătat pentru înflorirea culturei neamului nostru“, scrie în hrisov.  Documentul este semnat de membrii comitetului de iniţiativă şi de autorităţile locale din acele vremuri. Mărturiile au fost sigilate în două tuburi cilindrice, unul de sticlă, introdus în unul metalic. 

Pentru a nu fi distruse, cei din primărie au apelat la ajutorul specialiştilor de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, pentru a fi conservate. Copiile acestora vor fi expuse pe frontispiciul şcolii din localitate la terminarea lucrărilor de modernizare a clădirii iar originalele vor fi depuse în muzeul etnografic din acest edificiu.

spionul român Mihail Moruzov

Cum arată şcoala în prezent FOTO M.I.

Şcoala din Zebil a fost inaugurată în anul 1937, în prezenţa oamenilor din sat, dar şi a unor înalţi oaspeţi de la minister, povesteşte viceprimarul localităţii, Claudiu Telicenau Totul în clădire aminteşte de farmecul de altădată: obiecte de mobilă din lemn masiv, mozaic pe podele, balcon la sala de spectacole. Şcoala era prevăzută cu laborator de chimie, de biologie, dar şi cu o sală de cantină şi o baie unde elevii erau obligaţi să facă săptămânal o baie caldă.  Acum, în apartamentul destinat directorului de la etaj a fost amenajat un muzeu al lui Mihail Moruzov. 

Cu doar trei clase primare, Mihail Moruzov a reuşit să creeze o reţea de spioni care concura în secolul trecut cu cele ale marilor puteri europene, cu care a capturat agenţi nemţi şi a cules informaţii importante pentru front. Om de încredere al lui Carol al II-lea, a sfârşit împuşcat de legionari într-o celulă de la Jilava, în 1940, în timp ce pregătea o alianţă a serviciilor secrete române, italiene şi germane.

Vă mai recomandăm:  

Mihail Moruzov, spionul cu trei clase şi omul lui Carol al II-lea, care a înfiinţat primul Serviciu Secret din România

Mihail Moruzov, părintele serviciilor secrete române, spionul fără mormânt. Oasele lui au fost aruncate într-o groapă comună din Cimitirul Bellu

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite