Deputatul Vasile Gugu: „Colegii mei au fost arestaţi de comunişti pentru pierderi în procesul de recoltare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi şefi de fermă din judeţul Tulcea au fost duşi în beciurile Miliţiei pentru că nu au adunat tot porumbul de pe câmp cu combinele vechi.

Deputatul Vasile Gugu, fost şef de fermă în perioada comunistă, spune că în acele vremuri munceau cu teamă. „A fost o perioadă dificilă. În judeţul nostru obişnuiau să vină Ion Dincă, zis „Teleagă“ şi Emil Bobu, fost secretar al CC al PCR. „Ne sculau cu noaptea în cap şi ne duceau la capetele solului să vadă cum e cu producţia“, îşi aminteşte inginerul agronom.  

Familia unui şef de fermă, scoasă noaptea din casă

Doi colegi de-ai săi, foşti şefi de fermă, au fost aretaţi pentru o noapte. Ei se făceau vinovaţi de pierderi în producţie. Dumitru Mustafa, şeful fermei de la Nicolae Bălcescu, a fost unul dintre oamenii care a stat într-o celulă fără să fie vinovat de nimic. „Îmi aduc aminte că ne-a adunat pe toţi şefii de ferme. Îi adusese aici inclusiv pe soţia lui nea Mitică şi pe copiii care nu aveau mai mult de şase – şapte ani şi Dincă le spunea: «Uitaţi ce a făcut tatăl vostru cu recolta. Noi o să-l îmbrăcăm şi o să-i dăm de mâncare»“.

De fapt, ce se întâmplase? Întreprinderea agricolă avea în dotare combine vechi, şi în urma recoltării rămâneau în urma lor ştiuleţi de porumb. Conducerea de partid însă a tras la răspundere oameni nevinovaţi. Pe aceleaşi considerente a fost dus pentru o noapte la beciul Miliţiei un alt coleg, Mihai Inge.

image

Nicolae Ceauşescu într-o vizită de lucru FOTO Mediafax

Teroarea de lângă aeroport

Nici Vasile Gudu nu era fericit când trebuia să vină tovarăşii de la Bucureşti în recunoaştere. Ferma sa era situată chiar lângă aeroportul din Tulcea şi înainte să aterizeze avionul cu şefii Partidului Comunist Român el verifica pentru ca nu cumva apa cu care se irigau brazdele să ajungă pe pista aeroportului.

Raportări duble

Până la Revoluţie, judeţul Tulcea avea 15.000 de hectare agricole, trei ferme zootehnice, două ferme de vaci cu lapte şi două de creştere a ovinelor. Producţia se ridica la nivelul tehnologiei de la acea vreme, când se foloseau îngrăşăminte şi mai puţin pesticide. Din cele 260.000 de hectare, erau irigate în jur de 200.000 de hectare, prin anii 80 – 90. Producţia de cereale era de 2.800 – 3.200 de kilograme de grâu la hectar, de porumb de 4.500 – 5.000 kilograme de boabe la hectar, iar floarea soarelui de 1.500 kilograme de boabe la hectar.  
Fostul inginer agronom spune că raportările la judeţ se făceau în mod corect, însă ele se umflau de către conducerea partidului comunist. Astfel, se ajunge ca raportările să fie aproape duble. „Acest lucru se pare că ajuta la relaţiile ţării noastre cu exteriorul, la obţinerea creditelor“, crede Vasile Gudu.

Foştii şefi de fermă au ajuns fermieri

Foştii şefi de fermă sunt acum fermieri, au societăţile lor şi le conduc bine, spune Vasile Gugu. În prezent, doar o mică suprafaţă de teren din judeţul Tulcea se mai irigă, doar legumicultorii fiind cei care se mai preocupă de acest lucru.
Anul trecut, doar 10.000 de hectare au primit apă prin sistemele de irigaţii. Acestea sunt mari consumatoare de energie şi aproape nimeni nu-şi mai permite să irige culturile.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite