Denumiri de legendă: de ce se numesc astfel gârla Împuţita, lacul Nebunu, lacul Sărat sau Murighiol

Denumiri de legendă: de ce se numesc astfel gârla Împuţita, lacul Nebunu, lacul Sărat sau Murighiol

Legende ale apelor din deltă FOTO Arhivă Adevărul

Lacurile din Delta Dunării au primit, de-a lungul anilor, denumiri care mai de care mai ineresante. În spatele fiecărui nume se regăseşte câte o legedă, pe care localnicii o vor povesti oricărui turist care ajunge prin zonă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numele bălţilor din deltă au fost date tot de către localnici. În urmă cu mulţi ani, aceştia au botezat lacurile Deltei Dunării după anumite caracteristici care le definesc.

Împuţita, de la mirosul de materii descompuse

Te-ai întrebat vreodată dacă denumirea „Împuţita“ are corespondent în realitate? Din câte spun localnicii deltei, da: denumirea vine de la mirosul de stricat pe care această apă în emană atunci când nivelul scade.

Specialiştii spun că ar fi vorba despre „materii sub formă coloidală în stare de descompunere pe care le-ar conţine apa“ şi că„fenomenul biologic de descompunere se datorează sulfo-bacteriilor“.

Murighiol, lacul violet

Denumirea vine din limba turcă: lacul Murighiol se traduce drept lacul violet. Din câte spun localnicii, această denumire ar veni de la culoarea pe care o capătă, în anumite momente, lacul. Specialiştii spun că apele sărate, de tip cloruro-sulfatic, sunt caracterizate de o mare diversitate a zooplactonului şi a fitoplanctonului.

Legenda lacului Nebunu

Denumirea ar proveni de la un pescar singuratic, care îşi ducea existenţa în această baltă a Deltei Dunării şi nu accepta să se apropie nimeni de zona lui de pescuit. De singurătate, pescarul din deltă a  înnebunit şi ceilalţi localnici se refereau la zona cu pricina drept Lacul Nebunului.

Lacul Sărat

Localnicii spun că apa din acest lac ar fi extrem de sărată, astfel că nimeni nu s-ar putea îneca vreodată aici. Mai mult, sulineni explică faptul că lacul Sărat poate ţine pe absolut oricine la suprafaţă, motiv pentru care tinerii care vor să înveţe să înoate vin în fiecare sezon aici.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările