Delta Dunării, Amazonul Europei. Natura surprinsă într-un documentar cu imagini extraordinare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Dunării Sursa Youtube / Adrian Marin
Delta Dunării Sursa Youtube / Adrian Marin

Imagini extraordinare, care dezvăluie splendoarea Deltei Dunării, sunt disponibile spre vizionare graţie pasionaţilor de natură care au imortalizat rezervaţia oferind o bucurie celor care nu pot ajunge în deltă.

Filmarea are o durată de 1 oră şi 40 minute, arătând peisaje incredibile din Delta Dunării. Fluviul care izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi se varsă în Marea Neagră, în România, la Sulina este denumită „Amazonul Europei“. 

„La capătul unui drum ce depăşeste 2.840 km colectând apele unui impresionant bazin hidrografic a cărui suprafaţă acoperă mai mult de 8% din suprafaţa Europei, Dunărea, cel de-al doilea fluviu ca mărime al bătrânului continent construieşte la întâlnirea sa cu Marea Neagră, de mai bine de 16.000 de ani, una dintre cele mai frumoase delte din Europa şi chiar din lume, cunoscută şi ca una dintre marile zone umede ale planetei“, scrie Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În prezent, suprafaţa totală a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este de 5.800 km2, dintre care:

– 3.510 km2 Delta propriu-zisă– sectorul românesc,
– 1.145 km2 Complexul lacustru Razim – Sinoie,
– 1.030 km2 Apele marine până la izobata de 20 m,
– 13 km2 albia Dunării între Cotul Pisicii şi Isaccea (pe teritoriul României) şi
– 102 km2 lunca inundabilă a Dunării între Isaccea şi Tulcea.

Delta Dunării reprezintă teritoriul cuprins între prima bifurcaţie a Dunării (Ceatalul Chiliei), mărginit la est de litoralul Mării Negre, la nord de braţul Chilia şi la sud de complexul lacustru Razim Sinoie.

Delta Dunării propriu-zisă are o suprafaţă totală de circa 4.178 km2, din care cea mai mare parte se găseşte pe teritoriul României, adică 3510 km2, reprezentând circa 82%, restul fiind situată pe partea stângă a braţului Chilia, inclusiv delta secundară a acestuia, în Ucraina.

Pe aceeaşi temă: 

Aplicaţie pentru descoperirea naturii din nordul Dobrogei. Monitorul Podişului Nord-Dobrogean, o premieră în Tulcea 

Canotca inventată de Ivan Patzaichin, recreată de copiii din trei aşezări din Delta Dunării FOTO

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite