De ce nu au venit turiştii români în număr mare în acest an în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Destinatie de vis FOTO AMDTDD
Destinatie de vis FOTO AMDTDD

Deşi Delta Dunării ar fi fost locul ideal pentru o vacanţă în plină pandemie, dat fiind mediul natural care permite distanţarea fizică, în acest an, numărul turiştilor a scăzut faţă de anii anteriori.

Chiar dacă sezonul turistic este cu câteva luni mai lung decât cel de pe litoral, Delta Dunării a dus în acest an lipsa turiştilor, dacă e să comparăm cifrele pe ultimii trei ani. Astfel, în 2019 au venit 125.181 turişti, în 2020 au fost doar 83.138 turişti în Delta Dunării, iar în acest an 111.824 turişti. Analizând datele statistice, 2021 a înregistrat o scădere de 10,67% a numărului de turişti în primele opt luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Conform unei analize a lui Cătălin Ţibuleac, fost guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în prezent preşedinte al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, sunt mai multe cauzele pentru care destinaţia turistică nu a fost între preferinţele turiştilor români, dar mai ales străini.

Cap de listă este decizia Executivului care în urmă cu un an a anulat una dintre puţinele măsuri de sprijin a turismului, respectiv acordarea voucherelor de vacanţă, în condiţiile în care mai mult de jumătate dintre turişti au vizitat Delta cu această facilitate. În lipsa lor, operatorii din turism din Delta Dunării au mizat pe turiştii care au rămas îndrăgostiţi de acest tărâm şi care urma să-şi achite vacanţele din propriul buzunar. Dar nu au tras cartea câştigătoare. Numărul vizitatorilor s-a redus drastic, multe alte cauze concurând la acest deznodământ.

Alte cauze

Conform lui Cătălin Ţibuleac, sunt multe alte cauze care au determinat turistul să se îndrepte spre alte destinaţii, cum ar fi  înmulţirea necontrolată a populaţiei de şacali, cu efect direct asupra comunităţilor şi a turiştilor, nedecolmatarea canalelor de acces în Deltă şi a traseelor turistice, situaţia transportului fluvial prin nereglementarea regimului de viteză al şalupelor, anularea subvenţiei prin care cei care au domiciliul sau care lucrează în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. 

În planul de management al rezervaţiei sunt definite 19 trasee turistice în deltă, din care doar şapte sunt accesibile. Evident, presiunea turistică a crescut pe cele navigabile. Nu puţine au fost cazurile când operatorii economici au făcut cu propriile forţe operaţiuni mici de decolmatare şi de îndepărtare a plaurilor, pentru a putea intra cu barca plină de turişti pe unele canale. 

O altă ameninţare în Deltă este reprezentată de şacali, care s-au înmulţit necontrolat. Conform unor statistici vechi, din 2016, în rezervaţia naturală ar exista o populaţie de şacali aproximată la 1.800-3.500 de exemplare. Deşi operatorii de turism au cerut celor din Administraţia rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să ia măsuri, nu s-a făcut nimic până în prezent.

Pe lângă toate aceste probleme, lipsa de promovare a destinaţiei de către ministerele de resort face ca acest tărâm să rămână doar o necunoscută.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite