Curse de cai: Coşia, un obicei din perioada interbelică, a renăscut la Cerna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiul va reveni şi la Cerna FOTO Arhivă Adevărul
Obiceiul va reveni şi la Cerna FOTO Arhivă Adevărul

Este un vechi obicei de întrecere de cai ce se organiza anual în localitate în perioada interbelică. Localnicii din Cerna creşteau special cai pentru aceste curse, iar la eveniment participau şi concurenţi din satele vecine.

Tradiţia renaşte la Cerna: sâmbătă, 23 martie 2013, în zona noului stadion, Coşia revine între tradiţiile locale. Lungimea traseului pe care se vor întrece localnicii este de un kilometru, spun organizatorii.

Concursul este organizat de Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului, în colaborare cu primăria Cerna, Biblioteca Clmunală Dumitru Cerna, Associaţia Altona Cerna.

Înscrierile se fac până joi, 21 martie 2013, mai spun cei care promovează evenimentul.

Întrecerile de cai, ca tradiţie, se păstrează în zona judeţului Tulcea. La Luncaviţa, spre exemplu, acest obicei vechi se respectă în fiecare an, la începutul lunii ianuarie. De Bobotează, la Luncaviţa, după slujba de la Bisericile „Sf. Dimitrie“ şi „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril“, are loc botezul şi întrecerea cailor.

În fiecare an, agricultorii aduc pe scena din centrul comunei diverse produse agricole: porumb, grâu, orz, ovăz, fân, lucernă, etc, care se vor constitui în premiile oferite tuturor călăreţilor şi cailor lor ce vor defila şi se vor întrece în tradiţionala cursă, explică primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie.

Întrecera cailor încheie sărbătorile de iarnă din Luncaviţa.
 

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite