Cum a reuşit Poliţia Română să piardă o tonă de cocaină în celebrul incident cu drogurile rătăcite în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţişti transportând droguri capturate la Marea Neagră FOTO EPA-EPE
Poliţişti transportând droguri capturate la Marea Neagră FOTO EPA-EPE

Procurorii din cadrul DIICOT Tulcea au finalizat la 12 iulie 2019 un rechizitoriu prin care doi cetăţeni sârbi, K.T. şi C.N., au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup organizat în „Dosarul drogurilor din Marea Neagră“.

În cuprinsul documentului, procurorii relatează un episod nemediatizat până acum, din care rezultă că forţele de ordine române au ratat capturarea unei cantităţi uriaşe de droguri, în afara celor aproximativ 2 tone de cocaină găsite pe litoralul românesc.

În luna martie 2019, o informaţie-bombă venea de la Sfântu Gheorghe, acolo unde o ambarcaţiune plină cu droguri a eşuat pe plaja din localitate, în urma unei furtuni puternice corelată cu greşeli de navigaţie. Deşi Poliţia Română a declarat ulterior că a capturat o tonă de droguri ascunse în compartimente secrete ale bărcii, informaţiile recente arată că o cantitate similară „a supravieţuit“ furtunii fiind recuperată de traficanţii implicaţi în acţiune. Drogurile au fost transportate mai departe pe uscat, pe teritoriul românesc, potrivit itinerariului infracţional stabilit iniţial.

Paznicul cu simţ civic

În satul Zebil, din comuna tulceană Sarichioi, cărăuşii au oprit, în plină noapte, în curtea unei staţii de betoane. Potrivit rechizitoriului DIICOT, se întâmpla în noaptea de 20/21 martie 2019, la ora 2,52. Cei doi cetăţeni sârbi trimişi acum în judecată pentru trafic de droguri au parcat acolo o utilitară Opel Movano şi au coborât autovehicul certându-se pe un ton aprins. Procurorii cred că neînţelegerea a fost generată tocmai de cantitatea de droguri „subdimensionată“ pe care au transportat-o până acolo. „S-au temut că li se va imputa lipsa celeilalte jumătăţi, ei neştiind la acel moment că o parte din droguri fusese pierdută pe plaja din dreptul localităţii Sfântu Gheorghe“, se arată în rechizitoriu.
 
Ulterior, fiecare a urcat în două TIR-uri parcate în apropiere, iar cele două autotrenuri au plecat spre direcţia Tulcea. Toate aceste informaţii au fost furnizate în anchetă de către un paznic care a observat scenele pe ascuns. Angajatul staţiei de betoane a mai observat că unul dintre sârbi a lăsat cheia dubiţei Opel pe roata stânga faţă. După cei doi au plecat, bărbatul a folosit cheia pentru a verifica conţinutul dubiţei. Înăuntru au observat 30 de saci de rafie „îmbrăcaţi“ în veste de salvare care să-i asigure pentru a fi recuperaţi din mare. Paznicul a luat un pachet la întâmplare şi l-a predat după câteva minute şefului postului de Poliţie din Sarichioi.

Pachetul cu un kilogram de cocaină

În rechizitoriul DIICOT se mai arată că sârbii s-au întors cu cele două TIR-uri după aproximativ 50 de minute, fiind în continuare observaţi de către paznic, dar nu şi de către oamenii legii, care nu se mobilizaseră după notificarea angajatului staţiei de betoane.

Cei doi traficanţi au plecat după ce-au încărcat toată marfa din autoutilitară într-unul dintre TIR-uri. Când în sfârşit au ajuns şi poliţiştii, n-au mai găsit în dubiţa Opel decât hârtie igienică şi câteva mănuşi chirurgicale. Ulterior, pachetul capturat de paznic a fost analizat de criminalişti. Avea dimensiunile de
24X14X4 centimetri, era introdus într-un balon de cauciuc de culoare roşie şi apoi învelit în folie de plastic pe care era aplicată inscripţia „Cartier“. „În urma analizelor s-a stabilit că în pachet se afla cantitatea de 1000,5 grame de cocaină“, se mai arată în rechizitoriul DIICOT. Tot procurorii mai estimează că în cei 30 de saci de rafie se găsea aproximativ o tonă de cocaină.  

Prinşi pe drum

Investigaţia a mai arătat că cei doi sârbi au oprit din nou pe traseu, la câţiva kilometri după ce au părăsit satul Zebil, mutând din nou cocaina, dintr-un TIR în celălalt. „Această manevră a fost făcută urmare a unui plan dinainte stabilit, pentru a îngreuna depistarea drogurilor, cei doi luându-şi măsuri de precauţie pentru situaţia în care ar fi fost observaţi în ce autocamion au încărcat drogurile în parcarea societăţii şi care ar fi fost ţinta principală a autorităţilor“, mai scriu procurorii în rechizitoriu.
 
În dimineaţa zilei de 23 martie unul dintre sârbi a fost prins pe raza oraşului Buşteni, oamenii legii negăsind nimic în maşina cu care se deplasa. Cel de-al doilea cetăţean sârb a fost reţinut pe 24 martie, în timp ce încerca să părăsească România prin punctul de trecere al frontierei de la Porţile de Fier, într-un autoturism în care se mai aflau trei cetăţeni sârbi. Autorităţile române au reuşit să găsească şi cele două TIR-uri care au plecat din Zebil, dar niciun gram din cocaina transportată. Surse din cadrul DIICOT spun că anchetatorii consideră că cele 1.000 de kilograme de cocaină au fost ascunse undeva pe teritoriul României şi că anchetatorii încă le caută.  

Acelaşi lot de droguri

Conform raportului de constatare tehnico-ştiinţifică din 23 martie 2019, întocmit de laboratorul de analiză şi profil al drogurilor din Constanţa, substanţele din pachetele aflate în sacii găsiţi în ambarcaţiunea răsturnată pe ţărmul Mării Negre provin din acelaşi lot cu cele transportată de cei doi sârbi. Până la sfârşitul lunii martie, s-au mai recuperat de pe litoralul românesc şi bulgăresc alte câteva zeci de colete de cocaină cu concentraţie extrem de ridicată, cântărind în total aproximativ o tonă.  

Între timp, pe litoralul românesc şi bulgăresc s-au descoperit 310 de colete de droguri de mare risc, cu o concentraţie foarte ridicată (peste 90%).

Şeful Antidrog Tulcea, pus pe liber

Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, a declarat că va sesiza Parchetul pentru neglijenţă în serviciu cu privire la şeful de la Crimă Organizată şi Antidrog Tulcea, comisar Cristian Lupu, pentru modul în care a gestionat informaţia primită. „În primul rând, i s-a întrerupt împuternicirea (şeful de la crimă organizată şi antidrog Tulcea – n. red.), este cercetat în prealabil şi vom sesiza Parchetul cu privire la neglijenţă în serviciu. Mai sunt şi alte nereguli, dar mici“, a declarat Ioan Buda, citat de G4 Media. Surse din Poliţie spun că şeful de post din comuna Sarichioi, sesizat de paznicul martor al activităţii infracţionale al sârbilor, l-a anunţat pe comisarul Cristian Lupu, care însă n-a raportat la timp superiorilor, astfel că traficanţii au reuşit să plece cu cocaina din parcarea din Zebil. Se pare că abia a doua zi dimineaţa şeful Serviciului Crimă Organizată şi Antidrog Tulcea a transmis o informare către biroul din Constanţa, structură de care aparţine serviciul din Tulcea.
 

Pe aceeaşi temă: 

Aventurile traficanţilor de droguri la Sfântu Gheorghe. Cum s-au dat drept pescari, au cumpărat toţi sacii de la magazin şi au băut cu poliţistul satului

Cocaina pierdută la Sfântu Gheorghe a ajuns la bulgari. Cantitatea uriaşă găsită la Şabla de autorităţile din ţara vecină

VIDEO Cum a ajuns Marea Neagră cel mai bun detectiv în afacerea „Cocaină pe Litoral“. „Sunt doi curenţi principali, numiţi «Ochii lui Klimovici»“

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite