Cum preparăm delicioasele cherdele, specialitatea de altădată a bătrânelor dobrogence

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă mai sunt gospodine în Dobrogea care pregătesc delicioasele cherdele după reţeta bătrânelor din satele cuprinse între Dunăre şi Marea Neagră.

Reţeta tradiţionalelor cherdele a fost publicată de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) Babadag (Tulcea).

„Poate că prin preumblările voastre prin judeţ, prin satele ce devin din ce în ce mai pustii, veţi găsi o mămăiţă care v-ar putea pregăti nişte Cherdele (sau cherdenele). E o bucăţică mirifică, de gust excepţional, de mâncat căldicică, la umbră, alături de o stacană de iaurt de oaie, rece ca gheaţa! Cherdeaua nu e aceiaşi mâncare cu merdeneaua, e altă poveste, însă, ca istorie, merdenea vine de la sucitorul (făcăleţul) ăla subţire, cu care se fac şi foile la baclavale, care aşa se numeşte, merdenea”, spun cei de la CNIPT Babadag.

Cherdeaua se face simplu, în primul rând aveţi nevoie să fabricaţi un aluat clasic de pâine. Pentru asta aveţi nevoie de:

  • făină
  • apă călduţă
  • sare
  • drojdie.

Pentru umplutură aveţi nevoie de: 

  • brânză de oaie (de preferat maturată), dacă e prea sărată o îndulcim puţin cam cu aceeaşi cantitate de urdă, tot de oaie
  • ceapă verde tocată (se amestecă împreună cu brânza)
  • mărar tocat mărunt (se amestecă împreună cu brânza)

Mod de preparare:

După ce aluatul a dospit, întinzi pe masa unsă cu ulei foi grosiere de cocă, cam de 3-4 centimetri. Întinzi umplutura ca la o clătită şi, tot aşa, rulezi.

Acum, fie aşezi rulada asta cu totul într-o cratiţă unsă şi ea bine cu ulei, ori tai bucăţi cam la un lat de palmă pe care, apoi, le presezi uşor la capete pentri sigilare. Bucăţile le aşezi , înfrăţite, în cratiţa de copt. Atenţie, pentru că cherdele vor creşte destul de mult la copt, vezi că spaţiul rămas trebuie să fie cam 2/3 din înălţimea recipientrului.

După ce le-ai aşezat, le laşi să-şi tragă sufletul încă 20 de minute după care le bagi la cuptor, la foc molcuţ. Pentru că sunt mai groase decât o plăcintă, e nevoie ca focul să le ia încet, să se pătrundă, altfel te alegi cu arsură la suprafaţă şi cu cocă crudă la interior.

Când sunt aproape rumene, baţi nişte ouă cu iaurt (obrazul subţire cere smântână) şi torni peste cherdele ( de aia ai nevoie de cratiţă înaltă, să nu dea pe afară). Le mai dai la cuptor pentru 10-15 minute şi... sunt gata!

Câteva mişmaşuri: cei din bătrâni foloseau la daravela asta, untură bună de porc ca să ungă masa şi cratiţa. Vă daţi seama că gustul era muuuult mai bun. La umplutură, unii, folosesc şi pătrunjel dar eu nu recomand. Reţeta veche e cu mărar (d-aia vă şi plac chips-urile cu sour cream and dill!). În cel mai bun caz, tocaţi şi două-trei fire de usturoi verde.

Pe aceeaşi temă:

Cum se prepară „picanca“, reţeta cu peşte numită de Radu Anton Roman o „struţo-cămilă“

Vremea scrumbiei: de ce se poate pescui doar primăvara cel mai bogat peşte în Omega 3. Reţete tradiţionale delicioase

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite