Cum se prepară „picanca“, reţeta cu peşte numită de Radu Anton Roman o „struţo-cămilă“

Cum se prepară „picanca“, reţeta cu peşte numită de Radu Anton Roman o „struţo-cămilă“

Picancă de ştiucă                                                                            FOTO: Fb/Ivan Pescar

Picanca este o mâncare specifică Deltei, făcută de gospodine din ingrediente care se află în fiecare casă. Desigur, în centrul reţetei stă peştele prins proaspăt din apele Dunării.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Picancă! Neaşteptat şi expresiv nume pentru o mâncărică căzăcească de peşte, iute doar cât primeşte imaginaţia (că şi ea are o limită) dar nu şi trupul cel firav, care se stinge din mult mai puţin”, aşa îşi începe Radu Anton Roman descrierea acestul fel de mâncare specific Deltei, în cartea „ Poveştile bucătăriei româneşti”.

Picanca este o mâncare ce foloseşte ingrediente simple ce se află în bucătăria fiecărei gospodine. Desigur, peştele trebuie ales cu grijă.

„Expresiv dar năstruşnic, un fel de struţo-cămilă, că şi Delta toată, venind - pe ce cai ?! - din latină populară taman până-n Caraorman (unde la lance se spune încă... pică!). îmi spune şi mie cineva de când a dat buzna latină peste haholi, şi cum?”, se întreabă Radu Anton Roman.

Conform specialistului, pentru a pregăti o picancă la fel ca-n Delta Dunării avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 peşte de 2-3 chile (crap, somn, ştiucă, şalău)
  • 1 căuş de făină
  • 1 pahar de pastă de roşii
  • 1 lingură de pastă de ardei iute
  • 2 căpăţâni de usturoi
  • ceva ulei
  • sare
  • 1 pahar de vin de ţară, alb şi gros
  • 2-3 ardei iuţi, din aceia îmbibaţi de soarele incendiar al Deltei
  • 2 roşii zemoase şi acrişoare

Peştele curăţat de solzi se taie bucăţi, se dă prin făină şi se rumeneşte pe ambele părţi în ulei, la foc potrivit.

Se aşterne într-o tavă, cu felii de roşii şi ardei iute.

Din pastă de roşii, de ardei, vin, usturoi pisat şi sare se face un sos care se toarnă peste peşte.

Se mai dă la cuptor un sfert de oră sau cât este nevoie şi se serveşte cu multă pâine.

Radu Anton Roman vă recomandă o „Chilie de vin alb (e singurul braţ cu debit suficient din Deltă care ar putea stinge pârjolul)”.

Pe aceeaşi temă:

Vremea scrumbiei: de ce se poate pescui doar primăvara cel mai bogat peşte în Omega 3. Reţete tradiţionale delicioase

Secretele bucatelor tradiţionale din peşte, dezvăluite de o campioană la gătit din Delta Dunării - în câte feluri putem prepara un peşte


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: