Comisar de penitenciare, condamnat la 6 ani de închisoare. Ajuta infractorii să primească telefoane mobile în puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un şef de tură la Penitenciarul Tulcea a fost condamnat pentru vânzarea de telefoane mobile şi cartele SIM către puşcăriaşi condamnaţi la închisoare pe viaţă, care le revindeau unor infractori specializaţi în înşelăciuni prin metoda „Accidentul”.

Tribunalul Tulcea l-a condamnat pe Silviu Ionele, comisar la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Tulcea, pentru luare de mită în formă continuată şi introducerea, în mod ilicit, într-un penitenciar de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor şi alcool, în formă continuată. Magistraţii au hotârât ca Ionele să stea 6 ani după gratii. Sentinţa nu este definitivă.

Procurorii DNA spun că Silviu Ionele, şef de tură la Penitenciarul Tulcea, în perioada martie - aprilie 2019 a introdus în puşcărie mai multe telefoane mobile şi cartele SIM care ajungeau la doi condamnaţi pe viaţă pentru omor. Aceştia le revindeau altor infractori specializaţi în înşelăciuni prin metoda „Accidentul”.

În rechizitoriul întocmit de procurorul Andrei Bodean, şeful DNA Constanţa, este arătat modul în care comisarul primea şpaga pentru serviciile prestate. Circuitul era unul foarte simplu: Silviu Ionele primea telefoanele şi cartelele SIM de la fratele unuia dintre beneficiari, le introducea în puşcărie, cei doi condamnaţi pe viaţă (beneficiarii telefoanelor) le revindeau altor infractori care se ocupau de înşelăciuni prin metoda „Accidentul”.

După aceea, cel care dăduse telefoanele comisarului se ocupa de strângerea banilor de la rudele celor închişi care le cumpăraseră. În final, o parte din bani revenea omului legii.

Prima şpagă luată, depistată de anchetatori, a fost chiar pe 1 martie când comisarul a primit 8 telefoane mobile şi 66 de cartele SIM pentru a le introduce în Penitenciarul Tulcea. Tot atunci a primit şi suma de 4.000 de lei.

Următoarea plată pentru „serviciile prestate” de către şeful de tură al Penitenciarului Tulcea a avut loc după două săptămâni, pe un drum judeţean, în apropierea localităţii Cataloi. De data aceasta a primit 2.500 de lei şi trei telefoane mobile, două marca „Freeman” şi unul „AEKU”, precum şi două încărcătoare, pentru a le introduce în închisoare.

Complicele unor condamnaţi pe viaţă

De serviciile comisarului Silviu Ionele beneficiau doi condamnaţi pe viaţă: Ştefan Remus Chiper şi Ştefan Niculescu, ambii închişi pentru infracţiuni de omor.

Ştefan Remus Chiper (43 de ani) a ucis trei persoane în perioada 2005-2006, iar cadavrele le arunca în Canalul Dunăre-Marea Neagră. A invocat faptul că avea datorii mari (voia să construiască un hotel la Costineşti) şi de aceea a omorât trei bărbaţi cărora le-a furat maşinile pe care apoi le vindea.

Ştefan Niculescu a fost condamnat pe viaţă după comiterea unui triplu asasinat în anul 2005. Împreună cu un complice, Niculescu i-a ucis pe soţii Ion din Mangalia şi pe fiica acestora de numai 8 ani. Bărbatul şi femeia au fost îngropaţi într-o lizieră din apropierea localităţii 23 August, iar fetiţa a fost îngropată de vie în apropiere de localitatea Valu lui Traian.

Din exteriorul puşcăriei reţeaua beneficia de implicarea lui Ionuţ Alexandru Chiper, fratele lui Ştefan Remus, cel care se ocupa de cumpărarea telefoanelor, predarea lor comisarului pentru a fi introduse în penitenciar şi de recuperarea banilor de la rudele infractorilor. Tot el era cel care-i dădea mita lui Silviu Ionele.

De altfel, Alexandru Chiper şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, în urma căruia poate fi condamnat de către instanţă la 2 ani şi o lună închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Citeşte şi:

Bărbatul dispărut în canalul Sulina a fost găsit după 4 zile de căutări

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite