Cine a greşit în incidentul de la Niculiţel? Experţii în psihologie criminalistică au analizat reacţiile poliţistului pălmuit şi ale celor care au sfidat legea

Cine a greşit în incidentul de la Niculiţel? Experţii în psihologie criminalistică au analizat reacţiile poliţistului pălmuit şi ale celor care au sfidat legea

În timp ce ministrul de Interne, Carmen Dan, aşteaptă explicaţii de la IPJ Tulcea de ce tânărul agent de poliţie pălmuit la Niculiţel era singur la intervenţie, specialiştii analizează cauzele incidentului care exprimă o mentalitate greşită a populaţiei, dar şi o falie în opinia publică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe de o parte, dacă localnicii din Niculiţel au sărit în apărarea individului sancţionat de poliţist, utilizatorii internetului au comentat, în majoritate covârşitoare, împotriva celor care au agresat omul legii, spunând că acesta a procedat corect.

Pe de altă parte, românii cer întruna aplicarea legii, reclamă fentarea legii de către şmecheri, dar se opun din răsputeri atunci când se văd în situaţia de a suferi rigorile legii.

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, fostul „profiler“ al IPJ Constanţa, surprinde esenţa conflictului violent de la Niculiţel. Cunoaşte bine zona Tulcei, comunităţile din nordul Dobrogei, precum şi felul în care sunt pregătiţi poliţiştii pentru munca de teren. Expertul-poligraf, acum colonel în rezervă, spune că tânărul agent de poliţie a acţionat corect, dar că incidentul putea fi evitat.

„Din imaginile văzute, acţiunea poliţistului a fost corectă pentru că violenţa escaladase deja. Să fii singur, să te vezi înconjurat de atâţia inşi agresivi, este foarte greu de gestionat. 

Violenţa putea fi evitată dacă poliţiştii ar face din şcoală un curs de aplanare a conflictelor, care să-i înveţe că asta înseamnă să fii mai deştept decât celălalt. Mai ales dacă-l vezi uşor abţiguit, într-o regiune în care e păcat să bei apă şi nu vinul acela vestit, nu încerci să-l pui la punct de pe poziţii de forţă pe un individ certat cu legea, pentru că vei stârni scandal.

Trebuie să stingi conflictul, nu să-l stârneşti, aşa că îi vorbeşti foarte frumos celui care sfidează legea. În acest caz, individul a parcat în două locuri neregulamentare - într-o staţie de autobuz, apoi pe trecerea de pietoni. Trebuie să îl abordezi ferm, dar împăciuitor, rugându-l să mute maşina că trec copii pe acolo. Din experienţa mea, ei cedează brusc dacă sunt luaţi aşa, se îmblânzesc oricât de recalcitranţi ar fi. Aici a greşit poliţistul, nu trebuia să se ajungă la asta. Întotdeauna trebuie să menţii distanţa la o lungime de braţ faţă de celălalt. Nu te întorci niciodată cu spatele la nimeni, nici la mort. Şi nu te duci niciodată singur la intervenţie“, precizează Chesnoiu. 

Vulnerabili în conflict

El atrage atenţia că oamenii legii sunt vulnerabili în astfel de situaţii, în care, deşi dreptatea pare a fi de partea lor, o instanţă poate să decidă că au pus în pericol viaţa individului sancţionat.

„Aici este rolul sindicatului să apere acel poliţist. Trebuie să-i angajeze un avocat bun, să-i asigure apărarea, că el era în exerciţiul funcţiunii. Şi-aşa este un vid de efective în Poliţie, autoritatea trebuie întărită, cum poţi să faci ordine cu 3 poliţişti la 4.800 oameni? Ar trebui ca în fiecare sat să fie un poliţist. Întotdeauna un poliţist, de obicei şeful de post, trebuie să stea la sediu, să răspundă la telefoane, să preia apelurile. Ceilalţi trebuie pe teren. Dacă la Niculiţel, comună mare, sunt 3 poliţişti cu totul, cum să se împartă? Ce să facă mai întâi, unde să se ducă? Dacă mai intră unul în concediu, ce se întâmplă? De libere nu mai putem vorbi“, subliniază expertul.

Liviu Chesnoiu (foto jos), fostul specialist nr. 1 al Poliţiei, mai vorbeşte despre falia care desparte localnicii-martori la un conflict cu autoritatea şi internauţii care cer la unison respectarea legii, precum şi despre deosebirile dintre reacţiile publicului de la sat şi ale celui de la oraş: „Sunt chestiuni de educaţie, de bun-simţ, de atitudine, de spirit de turmă, care îndeamnă oamenii să procedeze diferit“. 

Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ultraj în cazul poliţistului pălmuit la Niculiţel şi au reţinut deja agresorul. Incidentul s-a întâmplat sâmbătă, 2 decembrie, când un tânăr agent de poliţie a vrut să sancţioneze un localnic care încălcase regulile de circulaţie. Bărbatul parcase maşina în staţia de autobuz, apoi a mutat-o pe trecerea de pietoni din centrul comunei. Individul, fără serviciu, este fratele taximetristului violat din Tulcea. 

Poliţistul, care îi ceruse de două ori să mute autoturismul din locurile nepermise, a vrut să legitimeze şoferul indisciplinat pentru a-i da o amendă, moment în care şoferul a devenit recalcitrant şi chiar violent, astfel că omul legii a fost silit să folosească spray-ul paralizant pentru a-l imobiliza. Individul, care abia se ţinea pe picioare, a fost încătuşat şi pe când încerca să-l ducă la maşina de poliţie, s-a împiedicat de bordură, a căzut, apoi s-a prelins pe maşina poliţiei, zăcând în fund sprijinit de roată.

Poliţistul a fost înconjurat de localnici, care au sărit în ajutorul bărbatului. Agentul de poliţie a fost înjurat, împiedicat să îşi facă datoria, apoi pălmuit de un alt individ. Gloata a prins curaj. Poliţistul s-a îndepărtat doi paşi, a scos pistolul din dotare îndreptându-l spre agresor, apoi a scos din buzunar spray-ul paralizant pe care l-a pulverizat în faţa atacatorului care mersese spre el gata să-i aplice o nouă lovitură. 

Ce spune primarul din Niculiţel

Poliţia a deschis dosar penal pentru ultraj, care este coordonat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea. Poliţistul braşovean Marian Godină a urmărit de la distanţă, dar îndeaproape, cazul poliţistului pălmuit la Niculiţel şi se declară bulversat de reacţiile celor din jur. „Din partea mea, drag coleg, ai tot respectul şi deşi nu am reuşit să dau de tine, îţi transmit aici că ai toată susţinerea mea în cazul în care va fi nevoie“, i-a transmis Godină.

Primarul Florin Pascale din Niculiţel spune că incidentul ce s-a petrecut la el în comună este un caz izolat. „De regulă, sunt oameni paşnici, nu avem asemenea incidente. Toţi cei implicaţi sunt din comună. Poliţistul este tânăr, lucrează de un an la postul de poliţie. Este mai mic de statură şi de aceea au prins curaj ceilalţi să-l bruscheze, au vrut să-l intimideze. Dar intervenţia lui mi s-a părut corectă, el este un tânăr de bun-simţ. Acel om pe care l-a încătuşat nu a respectat legea, uniforma, instituţia, regulile de circulaţie. A vrut să-l sfideze pe poliţist“, arată primarul.

Individul încătuşat este fratele celebrului „taximetrist violat“ din Tulcea, Nicolae Stan. Acesta a reclamat în august 2012 că a fost agresat sexual de o clientă, Luminiţa Perijoc, în casa ei. Tânăra îl chemase să-i facă nişte cumpărături şi când Nicolae i le-a dus în locuinţă, ea a insistat să întreţină cu el relaţii sexuale. Taximetristul a declarat c-a fost forţat să se dezbrace, ameninţat cu cuţitul şi rănit la cap, apoi a fost violat. Magistraţii au constatat doar tentativa de omor din partea Luminiţei Perijoc şi au condamnat-o la 4 ani de închisoare cu suspendare, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Constanţa pronunţată în aprilie 2014. (foto jos cei doi protagonişti)

Iată că problemele cu legea se ţin scai de familia Stan, care este de loc din Niculiţel. Fratele taximetristului Nicolae nu lucrează nicăieri, la fel ca agresorul poliţistului. Sunt 4.800 locuitori în Niculiţel, iar aproape 90 familii trăiesc din ajutorul social. La această populaţie sunt repartizaţi 3 poliţişti care compun efectivul postului de poliţie rurală. Agentul atacat nu era singur la intervenţie, căci chemase în ajutor un coleg care venise la faţa locului cu maşina. În înregistrare se văd, de altfel, cele două maşini de poliţie. 

Amalia Igantencu, purtătorul de cuvânt al IPJ Tulcea, a precizat că în urma apariţiei acelor imagini în spaţiul public la data de 3 decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea a deschis o anchetă internă cu privire la evenimentul care a avut loc sâmbătă, 2 decembrie, în localitatea Niculiţel, judeţul Tulcea, în care a fost implicat un poliţist din cadrul Postului de Poliţie Niculiţel. „Orice date referitoare la incident vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice, după finalizarea cercetărilor“, a transmis Ignatencu.

De asemenea, şeful Poliţiei Române a dispus conducerii IPJ Tulcea să demareze urgent verificări interne. „O echipă de specialişti din cadrul Direcţiei Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost trimisă să verifice modul de organizare a activităţii la nivelul IPJ", a anunţat duminică IGPR. 

Imaginile au fost postate pe pagina de Facebook Special Guys All Over The World, unde este prezentat în postări ca administrator Marius Robert Stoica, ajutorul de şerif american retras la acea dată din activitate despre care „Adevărul“ a relatat că vrea să înfiinţeze un sindicat al poliţiştilor care să revoluţioneze imaginea Poliţiei şi percepţia ei în rândul populaţiei. 

„Undeva în Tulcea. Acest poliţist este huiduit şi ameninţat, dar ce nu pot eu înţelege este mentalitatea celor care sunt de faţă. Bravo poliţistului! Carmen DAN, aruncaţi o privire şi dvs doamnă ministru, poate din greşeală faceţi şi ceva cu adevărat pentru poliţişti sau aşteptăm mai multe victime în rândul lor“, este comentariul postat de administratorul paginii. 

În acelaşi timp, Sindicatul Europol consideră că o palmă dată unui poliţist reprezintă o palmă dată Poliţiei Române.

Spre deosebire de localnicii care au asistat la scenă, utilizatorii internetului au, în majoritate covârşitoare, o reacţie favorabilă poliţiştului care a vrut să aplice legea. „Dacă ar fi dat peste voi acel şofer, i-aţi mai fi luat apărarea?“ este argumentul principal al celor care aplaudă respectarea legii. 

 

Pe aceeaşi temă: 

Marian Godină, mesaj către poliţistul pălmuit de la Niculiţel: „Mai aveai o soluţie, care ţi-ar fi asigurat liniştit salariul“

Carmen Dan, despre incidentul de la Tulcea: Aştept să mi se răspundă de ce poliţistul era singur la intervenţie şi cine a decis să acţioneze singur

UPDATE Agresorul poliţistului a fost arestat. Scandalul a pornit de la fratele taximetristului violat din Tulcea, care a parcat sfidător în locuri pentru pietoni

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările