Cei patru muşchetari din Delta Dunării. Tinerii care vor să reînvie tradiţiile din cel mai sălbatic tărâm din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Asociaţiei TEDD FOTO Arhivă personală
Membrii Asociaţiei TEDD FOTO Arhivă personală

Patru tineri - doi ieşeni şi doi tulceni - au pus bazele unui proiect pe termen lung de păstrare a tradiţiilor din Delta Dunării.

Andrei Cosmin Mocanu Irimiţă (preşedinte), Iuliana Titov (vicepreşedinte), Corina Oana Mocanu Irimiţă (membru) şi Alexandru Chiselev (secretar) au înfiinţat în urmă cu câţiva ani Asociaţia pentru Transformarea prin Educaţie în Delta Dunării (TEDD). 

Doi tineri din Iaşi, care au vizitat în urmă cu câţiva ani Delta Dunării şi s-au îndrăgostit pentru totdeauna de acest ţinut, împreună cu doi tulceni încearcă să reconstituie imaginea pierdută a Deltei. „Totul a pornit de la o mare iubire, mai veche sau recent descoperită, şi anume Delta Dunării… cea reală, necosmetizată, binecuvântată şi totodată condamnată, cu oameni reali care-şi trăiesc bucuriile şi tristeţile înconjuraţi de ape“, mărturisesc ei. 
 

Împreună au făcut mai multe proiecte în spaţiul virtual: au reînviat colindele vechi din deltă, au reconstituit morile de vânt de altădată din satul Letea. În ultimul proiect i-au cooptat pe copii în Etno-copilăria, proiect finanţat de Primăria Tulcea. 

Membrii TEDD

Andrei Mocanu este preşedintele TEDD. Are 34 de ani şi s-a născut la Focşani. A studiat istoria şi arheologia, la Universitatea din Târgovişte. Şi-a completat studiile cu cursuri de masterat în domeniile istoriei şi al turismului, muzeografiei şi al managementului de proiecte. 

A lucrat în domeniul muzeal şi în cel al arheologiei româneşti, participând pe numeroase şantiere atât în ţară, cât şi în străinătate (Iordania, Germania). 
 

În prezent îşi desfăşoară activitatea în domeniul educaţiei speciale, unde lucrează cu elevi cu deficienţe de auz, dar şi cu elevi cu Cerinţe Educaţionale Speciale de la Iaşi. 

S-a implicat în realizarea de expoziţii, proiecte şcolare, festivaluri (Festivalul Naţional de Teatru de Păpuşi şi Pantomimă "Prichindeii Veseli", ediţiile din 2014 şi 2015).

Are competenţe şi aptitudini în domeniul istoriei şi arheologiei, muzeografie, management de proiecte, educaţie, biblioteconomie şi turism.

Iuliana Titov este membru fondator şi vicepreşedinte. Are 42 ani şi s-a născut la Tulcea. A urmat cursurile Şcolii doctorale din cadrul Universităţii din Oradea, obţinând titlul de Doctor în Istorie, cu teza „Relaţia majoritari-minoritari etnici în Dobrogea de Nord“. 

Din 2012 coordonează activitatea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din cadrul ICEM Tulcea. A realizat expoziţii cu profil etnografic, a pus în aplicare programe de pedagogie muzeală, a publicat studii şi articole de specialitate. S-a implicat în implementarea unor proiecte de cercetare a patrimoniului cultural nord-dobrogean cu finanţare naţională şi internaţională, a participat la manifestări ştiinţifice din ţară şi străinătate. 
 

Are competenţe şi aptitudini în etnologie, muzeografie, pedagogie muzeală, marketing muzeal, manager de proiecte, ştiinţele comunicării, evidenţă şi clasare bunuri culturale. 
 

Alexandru Chiselev este membru fondator şi secretar al asociaţiei. Are 32 ani şi s-a născut la Tulcea. A studiat geografia şi a frecventat cursurile de masterat în domeniul Antropologie şi Istorie Europeană. Din 2006, activează ca muzeograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din cadrul ICEM Tulcea. A colaborat la realizarea mai multor expoziţii cu profil etnografic, a participat la cercetări de teren în spaţiul Dobrogei de Nord şi Deltei Dunării, a publicat studii şi articole cu teme etnografice şi a participat la manifestări ştiinţifice, work-shop-uri naţionale şi internaţionale.
 

Are competenţe şi aptitudini în probleme de geografie, muzeografie, manager de proiecte, storytelling. 

Corina Irimiţă este membru fondator. Are 34 de ani şi s-a născut la Iaşi. Şi-a urmat vocaţia şi a studiat Istoria Artei. În prezent funcţionează în domeniul muzeografiei. A realizat sau s-a implicat în realizarea unor expoziţii permanente, temporare şi itinerante cu tematici literare, istorice şi de artă populară, în ţară şi străinătate, a implementat proiecte muzeale educative, a publicat articole de memorialistică literară, de pedagogie muzeală şi eseuri literare; a participat la manifestări culturale şi ştiinţifice.
 

Competenţe şi aptitudini în domeniul artelor plastice, muzeografie literară şi memorialistică, pedagogie muzeală, proiecte curatoriale. 

tedd
tedd

Vă mai recomandăm:

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite