Apel către agenţiile de turism: „Nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs pentru Delta Dunării“

Apel către agenţiile de turism: „Nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs pentru Delta Dunării“

Delta Dunării - arhiva foto

Agenţiile de turism sunt rugate să nu mai vândă un anumit produs turistic „toxic” pentru rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Asociaţia Delta Dunării a lansat un apel către reprezentanţii agenţiilor de turism din România, în cadrul unei întâlniri organizate la Sulina. 
 
„Vă rugăm să nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Bucureşti sau Ploieşti. Aceste excursii sunt o crimă pentru mediu, dar şi o păcăleală pentru turistul care crede că va vedea toată Delta după o goană de 300 de kilometri în autocar, apoi alţi kilometri în barcă, gonind cu barca, în viteză pe canale”, spun cei din Asociaţia Delta Dunării. 
 
Au fost prezentate şi efectele dezastruoase asupra florei şi faunei din deltă produse de un turism „în viteză”. De asemenea, spun reprezentanţii asociaţiei, sunt şanse mari ca turistul să nu se mai întoarcă niciodată în Rezervaţie, „pentru că ceea ce vede prin plasticul bărcii îi va lăsa un gust amar.”
 
Asociaţia Delta Dunării arată că acest patrimoniu UNESCO se vizitează în tihnă, pe îndelete, cu bărci descoperite, cu viteză mică, în caiac, ascultând ciripitul păsărilor, admirând frumuseţea canalelor şi a florei, faunei care ne înconjoară.
 
„Avem o singură Deltă în ţara noastră şi împreună trebuie să învăţăm să protejăm această minune a naturii”, conchid aceştia. 
 
În anul 2021, angajatul unei firme pirat care organizează excursii în Delta Dunării a stârnit revolta localnicilor şi a turiştilor după ce a fost fotografiat în timp ce intra cu ambarcaţiunea cu motor într-o colonie de pelicani din zona golfului Musura.
 
 
Incidentul petrecut pe Lacul Musura (foto sus) nu a fost un caz singular. Turiştii care au vizitat Delta şi care au întâlnit astfel de situaţii au povestit, ca reacţie la episodul cu pelicanii, diverse alte situaţii pe care le-au trăit cu cei care i-au plimbat prin canalele Deltei care, pentru un ban în plus, nu respectă nicio lege: „A fost cea mai şocantă experienţă. Ne cereau 10 lei în plus să rupă nuferi pentru noi. Au dat peste o turmă de mistreţi care traversau un canal «pentru că nu păţesc nimic şi trebuie să ne ştie de frică» şi la sfârşit ne-au făcut o ofertă imbatabilă: să pescuim sturion cu curent pentru un preţ de 500 de lei. Garantau o captură de 20 de kilograme“, a dezvăluit turistul. 
 
Un altul spune că aceeaşi experienţă a trăit-o şi în urmă cu 15 ani: „Am fost acum 15 ani în Deltă şi tot aşa a făcut barcagiul, a intrat în viteză în păsări, iar la pensiunea unde stăteam se bracona direct din apă şi ne punea nouă în farfurie la preţuri uriaşe. Poate ar trebui sa fie mai "atent" Guvernatorul, astea sunt practici generalizate de ani de zile, iar turiştii sa fie mai conştienţi şi să sesizeze astfel de situaţii. Acum 15 ani era mafia atât de extinsă că nu aveai cui să reclami. Acum este la fel?“, se întreabă un alt turist.
 

Vă recomandăm şi: 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările