Animale omorâte de şacali în gospodăriile din Delta Dunării. ARBDD face un studiu să vadă cea mai bună metodă de intervenţie

Animale omorâte de şacali în gospodăriile din Delta Dunării. ARBDD face un studiu să vadă cea mai bună metodă de intervenţie

FOTO Facebook Mihaela Maxim

Gospodăria unei familii din localitatea Letea a fost atacată luni, 19 martie, de şacali. Oamenii din Delta Dunării spun că nu pot face nimic împotriva acestei ameninţări.

Mihaela Maxim din Letea, judeţul Tulcea, a postat pe contul său de Facebook luni, 19 martie, mai multe fotografii cu cei trei viţei pe care îi avea până în momentul în care gospodăria a fost atacată de şacali. Unul dintre ei a fost omorât, iar ceilalţi doi au fost grav răniţi. Se pare că şacalii şi-au săpat loc pe sub gard şi aşa au reuşit să pătrundă în curte.

Oamenii spun că nu pot face nimic împotriva şacalilor care le atacă animalele deoarece este arie protejată şi doar cei de la ARBDD pot lua măsuri.

Mălin Muşetescu, guvernatorul Deltei Dunării, susţine că Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) face un studiu „să vedem care este metoda cea mai bună să intervenim. Va fi, cel mai probabil, o vânătoare de extracţie. Nu împuşcă oamenii ce vor ei pe acolo şi cum vor. În orice caz, nu o să omorâm animalele alea cât sunt în perioada de reproducere sau au pui. Foarte probabil în luna mai vom începe o vânătoare de extracţie. Trebuie să vedem până atunci daunele provocate, dacă nu cumva câinii localnicilor care-i folosesc la vânătorile ilegale de mistreţi au sfâşiat şi viţei. S-ar putea să constatăm că sunt daune produse şi de vulpi sau viţei sfâşiaţi de câini vagabonzi ai satelor.”

„Şacalii sunt mai importanţi decât oamenii”, scrie Florin la postarea familiei din Letea. Tot el adaugă: „ Priviţi cum locuitorii comunei C. A. Rosetti sunt lăsaţi pradă şacalilor datorită incompetenţei şi indiferenţei celor care sunt puşi să-i protejeze şi să l-e apere interesele.”

„Cu siguranţă, după ce vor ucide un copil sau un bătrân se vor strădui să ia ceva măsuri! Până atunci … trăiască ARBDD-ul! Am făcut rapoarte referitoare la aceasta problema încă de acum mai bine de 6-7 ani poate chiar 10 ....răspunsul fiind că abia după un studiu al institutului, studiu ce durează cel puţin 4 ani, se vor putea lua masuri”, scrie Adrian.

Atacuri ale şacalilor în gospodăriile oamenilor din comuna C.A Rosetti au fost semnalate şi la finalul lunii ianuarie.

Primarul comunei C.A Rosetti, Ghiocel Pindic, a declarat pentru Adevărul că în ultima vreme numărul şacalilor din zonă s-a înmulţit şi a ieşit de sub control. „Atacurile sunt frecvente. Avem şacali cât China aici. Sunt mulţi, mănâncă tot, orice găseşte, iar combatere legală nu există. Seara ascultăm corul şacalilor. Gospodăria lui Maxim nu este atacată prima dată, a fost atacată şi în urmă cu două luni. Din această iarnă au început atacuri la gospodăriile din sat”.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Cum sunt ajutate păsările din Delta Dunării să supravieţuiască îngheţului târziu. Un sponsor anonim a donat zeci de saci cu mâncare

Una dintre păsările rare ale Europei revine în Delta Dunării. Începe perioada cuibăritului pentru pelicanul creţ 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: