A murit comandantul Ion Giurgiuvanu: „Şi-a imaginat că poate menţine o activitate privată de transport maritim într-o ţară care nu şi-a dorit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandantul de cursă lungă Ioan Giurgiuvanu a murit la 20 ianuarie, în timp ce era internat în stare gravă la Secţia de Terapie Intensivă. El fusese infectat cu noul coronavirus.

Anunţul a fost făcut de fiul său, Mihai Giurgiuvanu: „Cu suferinta mare in suflet anuntam plecarea in ultimul voiaj al CLC Ioan Giurgiuvanu. Gasit pozitiv Covid-19, acesta s-a stins din viata la sectia ATI pe 20 ianuarie 2021. 

Ioan Giurgiuvanu a fost co-fondator al Sindicatului Liber al Marinarilor Tulcea si s-a afirmat in ultimii 30 de ani in lupta pentru drepturile lucratorilor fostei CRPO Tulcea. Dumnezeu sa il ierte si drumul sa ii fie lin!

Trupul neînsufletit al tatalui meu Ioan Giurgiuvanu este depus la Catedrala “ Sfantul Nicolae”. Stalpii vor fi citiţi vineri 22.01.2021

Slujba de înmormântare va avea loc sambata 23.01. 2021 incepand cu ora 13.00 iar inhumarea in Cimitirul Nou“.

Comandantul de cursă lungă Laurenţiu Mironescu a postat pe Facebook un mesaj emoţionant:

„Zici că nu alege COVID, mizeria asta de boală, dar nu ştiu cum, i-a cam torpilat pe ai noştri ... 

Cea mai recentă pierdere ... Comandantul Ion GIURGIUVANU, promoţie 1975, plecat în voiajul ăla, fără întoarcere, miercuri, 20 ianuarie 2021. 

Nu l-am cunoscut pe domnul comandant GIURGIUVANU, dar citindu-i bornele carierei, îmi dau seama că, prin tot ce-a făcut, a încercat să se constituie într-o ultimă redută a lumii noastre de altădată, flotele de transport maritim şi de pescuit oceanic ale României. Co-fondator al primei mişcări sindicale a marinarilor, în anii 90, domnul GIURGIUVANU s-a zbătut pentru drepturile marinarilor români, printre cei mai dramatic atinşi de cronica lipsă de interes a politicului pentru această cea mai frumoasă meserie din lume. Ca mulţi alţi dintre ai noştri, domnul comandant GIURGIUVANU a fost un visător ... şi-a imaginat că poate urni şi menţine o activitate privată de transport maritim într-o ţară care nu şi-a dorit activitatea de transport maritim. Chiar şi aşa, compania domnului GIURGIUVANU a supravieţuit câţiva ani buni cât să ofere locuri de muncă pentru marinari români şi navele lor reparate în şantiere româneşti de alţi şi alţi români.

Încheiată la începutul lui noiembrie 2020, ultima sa călătorie, care a durat aproape un an de zile, a oferit un ultim prilej domnului GIURGIUVANU de a demonstra ce înseamnă să fii jupân cu adevărat la bord, în vremuri complicate, cu membri de echipaj bolnavi şi escale şi asistenţă medicală refuzată de porturi care, după cum se vede, şi-au uitat menirea de adăpost sigur pentru marinari. 

Din 20 ianuarie 2021 comandantul Ion GIURGIUVANU nu mai este printre noi. Rămâne în memoria celor care l-au cunoscut un om cu prestigiu şi ţinută de comandant care ştia să formeze şi să menţină disciplina la bord dar şi respectul oamenilor, unii faţă de ceilalţi. 

Voiaj lin printre stele, dom’ comandant! Dumnezeu să vă odihnească. 

Înmormântarea - mâine, 23 ianuarie 2021, Cimitirul nou, Tulcea, ora 13.00“. 

Vă mai recomandăm:

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite