A început festivalul Pelicam. Publicul poate viziona filme nominalizate la Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelecam, festival de patru stele FOTO www.pelicam.ro
Pelecam, festival de patru stele FOTO www.pelicam.ro

Ediţia a patra a festivalului Pelicam debutează joi, 11 iunie şi se va încheia duminică, 14 iunie. Pentru prima dată, copiii pot viziona o selecţie de filme.

Competiţia Fresh Perspectives şi cea de scurt metraje revin la Tulcea în acest an în cadrul Pelicam cu filme selectate la Berlinale şi nominalizate la Oscar.
Proiecţiile vor fi însoţite de discuţii pe temele propuse la care sunt invitate organizaţiile neguvernamentale de mediu.

Oamenii interesaţi de alimente organice şi permaultură vin la asociaţia lui Gilbert pentru a admira cele 6.500 soiuri de seminţe sau pentru a se plimba în livada cu cei 2.000 de pomi fructiferi. Pe lângă lecţii despre un mod de viaţă sănătos, ei află şi filosofia surprinzătoare a fermierului: ”mai degrabă mănânc rahat cu cineva decât mâncare bună de unul singur”. Gilbert este protagonistul documentarului “La jungle étroite”/”Jungla strâmtă” (Belgia, 2013), în regia lui Benjamin Hennot. Regizorul va fi prezent la festival pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Filmul face parte din competiţia Fresh Perspectives, care adună documentarele ce vin cu soluţii alternative la problemele de mediu actuale. Aflată la a doua ediţie anul acesta, Fresh Perspectives aduce cinci filme noi la Tulcea care vor fi jurizate de adolescenţii dn Tulcea, coordonaţi de activistul de la Roşia Montană Tică Darie. “Mă bucur să fiu invitat la festival şi sunt cu adevărat onorat să coordonez juriul Fresh Perspectives la Pelicam. Va fi prima participare a mea la un festival de film internaţional şi mă bucur că e un festival dedicat mediului înconjurător. Felicit ideea acestui festival de a informa şi conştientiza publicul larg despre problematica mediului înconjurător. Voi veni în calitate de mesager al Roşiei Montane”, spune Tică.

Alte filme din secţiune:
 
 “L’expérience Cecosesola”/”Experienţa Cecosesola” (Franţa, 2014), povestea cooperativei Cecosesola în care 1.200 de lucrători asociaţi gestionează supermarketuri populare, au venituri egale şi nu au ierarhie. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului Ronan Kerneur şi a producătorului Arnaud Kerneur.
“Anaïs s'en va-t-en guerre”/” Anaïs merge la război” (Franţa, 2013) o are ca protagonistă pe o tânără de 24 de ani care se luptă să-şi îndeplinească visul din copilărie, acela de a devein agricultor.
“BidonVille, architecture de la ville future”/”Mahalalele: oraşele de mâine” (Canada, 2013) abordează problema locuirii în condiţiile supra-aglomerării urbane.
“Seeds of Time”/”Seminţele vremii” (SUA, 2014) spune povestea  pionierului agricultural Cary Fowler se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei noastre. Filmul care a făcut parte din selecţia oficială la Berlinale în 2014 va fi proiectat în prezenţa co-producătorului JD Marlow.



În decorul unei ierni aspre din Dakota de Nord, “White Earth”.”Pământul alb” (SUA, 2014) spune povestea goanei după petrol care a atras mii de oameni în nordul Americii în căutarea unui loc de muncă. Regizorul J. Christian Jensen a primit o nominalizare la premiile Oscar pentru documentarul care explorează inocenţa, căminul şi visul american prin ochii a trei copii şi mama lor imigrantă. Filmul va fi proiectat la Pelicam în prezenţa producătorului Evan Carpenter, în secţiunea dedicată scurt metrajelor.
Filmele de scurt metraj vor fi jurizate în acest an de alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan, regizorul Tom Wilson şi jurnalista Andra Matzal. Din aceeaşi categorie vor mai face parte:
 
“Wild Boar”/”Mistreţul sălbatic” (Olanda, 2013), o poveste poetică  şi stilizată a relaţiei ambivalente dintre oameni şi mistreţi sălbatici. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului Willem Baptist.
“Le Skate Moderne”/”Skateboarding-ul modern” (Franţa, 2013) urmăreşte un grup de skateri dintr-un sat din Franţa.
“Silent River”/”Râul tăcut” (Mexic, 2014) spune povestea unei tinere care vrea să salveze râul care trece prin oraşul său, râu care a devenit o substanţă toxică din cauza deversărilor de la companii.
“The PE Teacher, Gold and the River”/”Profesorul de sport, aurul şi râul” (Kyrghistan, 2014) este povestea unui profesor care pentru a-şi ajuta familia, după orele de curs merge în râul Naryn să caute aur şi să-l vândă.
“Hakie-Haki” (Germania/Albania, 2015) este povestea lui Hakie, o ”Burrnesha”, adică o fecioară-jurată. Sunt femei din punct de vedere biologic, care au jurat să rămână virgine pentru a trăi în societate ca bărbaţi.
“Watershed”/”Barajul” (SUA, 2014) prezintă cazul de poluare de pe Coasta de Est a Statelor Unite şi ridică întrebarea: “este prea mult să cerem de la Mama Natură să rezolve problemele de hiper-dezvoltare?”.
 
Workshop-urile din cadrul festivalului sunt dedicate tinerilor care împărtăşesc pasiunea pentru film şi pentru mediu şi care vor să continue efortul de conştientizare asupra probemelor de mediu. În cadrul atelierului de regie organizat în parteneriat cu Şcoala Franceză Anna de Noailles, peste 30 de copii cu vârste între 10 şi 12 ani vor explora şi filma în Murighiol, după care vor realiza un montaj. Filmele realizate vor fi arătate în cadrul festivalului Pelicam 2015. Moderatorii atelierului sunt jurnalistul şi regizorul francez Jonas Mercier şi monteurul Alexandru Radu. Tematicile abordate vor fi fauna şi flora din Deltă, apa şi tradiţiile locale.

image

Pentru al doilea an consecutiv, Asociaţia Vira coordonează  în cadrul Pelicam “Primul meu film documentar”, atelierul de film documentar dedicat tinerilor tulceni. Atelierul constă în predarea tehnicilor de documentare socială şi a tehnicilor utilizate în realizarea filmelor documentare.La finalul worksop-ului, participanţii vor realiza un film documentar scurt. Participanţii ediţiei de anul trecut a workshop-ului au realizat patru filme documentare despre Tulcea şi imprejurimile oraşului. Filmul “Clubul Sportiv Danubiu”  realizat de Andrei Coca şi Andrei Mihai a fost proiectat la Gala Decernării premiilor editiei din 2014 iar filmul “Colecţionarul”  face parte din selecţia oficială a Super – festival de filme făcute de adolescenţi – iunie 2015.





Şi în acest an organizaţiile neguvernamentale de protecţie a mediului sunt prezente la Pelicam pentru întâlnirile cu publicul după proiecţiile filmelor. Documentarele Pelicam ridică întrebări care ne frământă pe toţi, iar răspunsurile posibile le discutăm la Pelicam şi la această ediţie împreună cu Reper 21, Federaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Greenitiative, Asociaţia Administraţiilor de Arii Naturale Protejate, CeRe Participare şi Frontul Comun pentru Dreptul la Locuite. Exploatarea resurselor, cooperativele, transformarea peisajului, convieţuirea dintre oameni şi animalele sălbatice, ideea de comunitate şi impactul crizelor de mediu asupra femeilor sunt câteva dintre problemele discutate la Pelicam împreună cu organizaţiile de mediu în acest an.

Promovarea Festivalului de Film Pelicam FOTO pelicam.ro

Copiii pot viziona o selecţie specială de filme. Sute de copii din Tulcea sunt aşteptaţi la proiecţiile speciale pentru ei, festivalul urmărind să depăşească numărul de 700 de copii la filmele de anul trecut. Pentru această ediţie am pregătit:
“Amazonia”, o odă la frumuseţea pădurii tropicale şi diversitatea ei.
“Povestea prinţesei Kaguya”, cel de-al cincilea şi ultim film făcut de Isao Takahata la Studiourile Ghibli, bazat pe povestea japoneză “Povestea tăietorului de bambus”.
Poveştile mării”, un program de trei scurt metraje de animaţie dedicate celor mici pentru a descoperi frumuseţile mării.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite