În nouă sate din judeţul Tulcea vor fi omorâţi toţi porcii din cauza pestei porcine africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video
Captură video

Decizia de ucidere a porcilor din nouă sate din judeţul Tulcea a fost luată pe 3 august de către Centrul Local de Combatere a Bolilor din Judeţul Tulcea. Decizia a fost comunicată astăzi primarilor din localităţile vizate.

Astfel, în cel mai scut timp va începe uciderea porcilor din localităţile Baia, Rachelu, Garvăn, Revărsarea, Peceneaga, Ostrov, Caracaliu, Grindu şi Lunca, unde a fost confirmată pesta porcină africană. Măsura se va duce la îndeplinire de personalul DSVSA Tulcea şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi are ca scop izolarea răspândirii virusului.

Porcinele care urmează să fie omorâte vor fi evaluate în vederea compensării crescătorului la preţul din ziua respectivă. Banii vor fi primiţi într-un termen de 90 de zile. Până acum ANSVSA a făcut plăţi către crescători de porci din Tulcea, valoarea unui kilogram de porc viu fiind cuprinsă între 8 şi 12 lei.

Autorităţile vor trece şi la dezinfectarea coteţelor unde au fost ţinute aceste animale suspecte/bolnave de pesta porcină africană, precum şi a utilajelor folosite de oameni în gospodării.

Cei care nu respectă acest ordin sunt pasibili de o amendă de 6.000 de lei.

„Acum mai bine de o lună a fost primul caz de îmbolnăvire, confirmat în Rachelu. Au mai urmat câteva şi s-au realizat procedurile specifice. În această perioadă, preventiv, gospodarii care aveau un purcel, doi şi care erau sănătoşi, i-au sacrificat pentru consumul propriu. În momentul acestei decizii, care încă nu acţionează la nivel local, în sensul că nu se va aduce la îndeplinire în această săptămână, mai sunt maximum 5 porcine în întreaga localitate. Fac precizare că nici înainte de confirmarea virusului nu mai erau multe suine în Rachelu, ca în anii trecuţi”, spune Ştefan Ilie, primarul comunei Luncaviţa, comună de care aparţine satul Rachelu vizat de acest ordin.

Şi în localitatea Lunca lucrurile sunt similare, oamenii luând deja decizia de a sacrifica porcii în vederea consumului.

Autorităţile precizează că virusul pestei porcine africane este rezistent la congelare, iar în momentul în care carnea este utilizată în bucătărie ea poate fi factor de răspândire a bolii.

Pe aceeaşi temă:

România luptă cu pesta porcină africană: sute de focare şi zeci de mii de porci omorâţi. Autorităţile monitorizează răspândirea bolii

Pesta porcină africană închide al doilea mare procesator din Tulcea. Peste 17.000 de porci urmează să fie omorâţi


 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite