Ziua Mondială a Refugiatului, la Timişoara. „În 2021 am avut peste 10.000 de cereri de azil“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pablo Zapata, emisarul UNHCR România, la sărbătoare de la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara FOTO Ş. Both
Pablo Zapata, emisarul UNHCR România, la sărbătoare de la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara FOTO Ş. Both

Ziua Mondială a Refugiatului a fost celebrată marţi, 22 iunie, la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara, alături de refugiaţi din întreaga lume. Gazdele au pregătit o serie de activităţi cu şi pentru refugiaţi, de la ateliere de pictură, teatru de păpuşi, până la gastronomie şi sport..

Ziua Mondială a Refugiatului, desemnată de Organizaţia Naţionilor Unite pentru a onora toţi refugiaţii de pe glob, se celebrează, în fiecare an, pe 20 iunie. În Timişoara evenimentul a fost ţinut la o zi distanţă, pentru a putea ajunge în ţară şi noul emisar al UNHCR pentru România, Pablo Zapata. Este o zi în care se vorbeşte despre puterea şi curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiţi să fugă din ţările lor pentru a scăpa de conflict sau persecuţie. Privind în urmă, anul trecut, în România au fost peste 10.000 de cereri de azil.

GALERIE FOTO SĂRBĂTOAREA DE LA CENTRUL DE TRANZIT PENTRU REFUGIAŢI

Pablo Zapata a preluat reprezentanţa UNHCR România la scurt timp după izbuncirea războiului în Ucraina. 

“Cea mai mare provocare pentru noi e politica. Refugiaţii sunt rezultatul unor crize politice. Aşa că şi soluţia trebuie să fie una politică. Noi, ca organizaţie a Naţiunilor Unite, ca organizaţie neguvernamentală, încercăm să oferim asistenţă, să oferim protecţie, dar soluţiile trebuie să vină de partea politicului. Crearea unor condiţii de reîntoarcere, pentru că în ţăra respectivă s-au schimbat condiţiile; asta este soluţia la care care sperăm noi. Toţi putem deveni refugiaţi, asta arată şi războiul din Ucraina, de asta e nevoie ca toţi să fim solidari. Nu e nicio diferenţă între refugiaţii dintr-o ţară sau alta. Aici, la Centrul de Tranzit, am văzut oameni care au nevoie de protecţie. România a fost foarte generoasă cu refugiaţii ucarineni, dar aveam obligaţia să avem grijă de toţi refugiaţii care sosesc în ţară”, a spus Pablo Zapata.

Sărbătoare la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara FOTO Ş.Both

Pablo Zapata în vizită la cabinetul medical al centrului FOTO Ş. Both
 

Peste 3.000 de persoane au trecut prin Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă, deschis la Timişoara în anul 2009, este unic în lume. În 2020 s-a mutat în casă nou, pe locul unei foste baze militare. Centrul primeşte temporar persoane extrem de vulnerabile, care ajung aici pentru o perioadă limitată de timp, până la finalizarea dosarelor de relocare într-o ţară terţă. Centrul are o capacitate de 200 de locuri. 

„Ca şi naţionalităţi, avem foarte multe persoane din zona Africa, Siria, Irak. Majoritatea celor care au venit aici s-au relocat în Statele Unite ale Americii. Apoi, mulţi au ajuns şi în Canada, Noua Zeelandă, dar şi în Germania, Olanda şi ţările nordice. Acele persoane au acum o nouă viaţă. Relocarea este atributul UNHCR-ului. Ei pot sta în centrul nostru până la şase luni. Până în prezent au trecut pe aici peste 3.000 de persoane. Acest centru nu se adresează ucrainenilor, pentru ei avem alte facilităţi şi asistenţă peste tot în România, inclusiv etăţenii români îi pot ajuta”, a declarat Gabriel Vasilescu, directorul Centrului de Refugiaţi din Timişoara.

Sărbătoare la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara FOTO Ş.Both

Comisarul şef Gabriel Vasilescu FOTO Ş. Both
 

"Timişoara este un exemplu pentru toată Europa"

În ultimii ani, Timişoara a devenit un hot spot pentru numeroşii migranţi, cei mai mulţi din Afganistan, care vor să ajungă în Occident, în căutarea unei vieţi mai bune. La asta s-a adăugat acum criza din Ucraina, la care oraşul a răspuns exemplar.

“În cazul ucrainenilor, cea mai mare provocare pentru noi a fost să punem cap la cap toate ofertele de ajutor şi să putem să intervenim ţintit pentru fiecare refugiat. Ne-am unit sub o singură umbrelă şi acum avem un set de servicii pentru ei. Ştiu că sunt în jur de 2.000 de ucraineni au dorit să rămână în Timişoara. Dar pentru noi a fost o provocare şi înainte, şi nu spun că autorităţile au gestionat mereu bine această problemă. Au fost provocări importante şi în cazul migraţiei ilegale, dar Timişoara a găsit mijloace să confrunte această provocare în mod demn. În acest sens, Timişoara este un exemplu pentru toată Europa”, a spus primarul Dominic Fritz. 


Primarul Dominic Fritz şi comisarul Gabriel Vasilescu vizitează centrul pentru refugiaţi FOTO Ş. Both

Sărbătoare la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara FOTO Ş.Both

"Astăzi ne gândim la toată lumea"

Războiul din vecini a făcut ca în acest moment pe teritoriul ţării noastre să se afle între 80.000 şi 90.000 de refugiaţi ucraineni.

“Am venit la Timişoara să celebrăm Ziua Mondială a Refugiatului, curajul şi rezilienţa refugiaţilor din întreaga lume. Suntem aici şi pentru că Timişoara este un oraş care şi-a deschis porţile faţă de refugiaţi, are o tradiţie a ospitalităţii. Anul trecut am avut peste 10.000 de cereri de azi, o cifră foarte mare având în vedere istoricul solicitanţilor de azil în România. Pe lângă numărul mare de refugiaţi din Ucraina, îi mai avem pe cei care erau deja aici. Astăzi ne gândim la toată lumea”, a adăugat Gabriela Leu, purtătorul de cuvânt al UNHCR România. 

Sărbătoare la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara FOTO Ş.Both

Fotografie de grup în faţa centrului de tranzit FOTO Ş. Both
 

De Ziua Refugiatului, în curtea Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă au avut o serie de activităţi cu şi pentru refugiaţi, de la ateliere de pictură, teatru de păpuşi, până la gastronomie şi sport. Evenimentul se va încheia cu un meci de fotbal între refugiaţi şi cei aflaţi sub tricoul UNHCR. 

Sărbătoare la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara FOTO Ş.Both

Petrecere în curtea centrului FOTO Ş. Both

Vă mai recomandăm să citiţi:

La Timişoara există şi refugiaţi fericiţi. Ambiţia unei familii de afgani de a începe viaţa de la zero
 

Joel Benson, indianul care venit la Timişoara să se facă medic reputat, dar a ajuns să cânte în baruri VIDEO

Iordanianca Nisreen Rubaian, emisarul Naţiunilor Unite în România: Timişoara are un statut special, încurajează diversitatea şi în situaţia afganilor

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite