Ziua Mondială a Holocaustului, marcată la Comunitatea Evreilor din Timișoara GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Gidoni a supraviețuit războiului, la Deva
Andrei Gidoni a supraviețuit războiului, la Deva

La implinirea a 69 de ani de revolta evreilor din ghetoul de la Varsovia din 1943, Ziua Mondiala a Holocaustului a fost marcata la Comunitatea Evreilor din Timisoara printr-un moment de remomorare a evenimentului, de rugaciune pentru sufletele celor disparuti si a fost proiectat un film.

Micuța comunitate evreiască din Timișoara nu uită niciun moment pentru a-și aminti și a-I comemora pe cei șase milioane de evrei care au murit în Holocaust. De această dată, la sediul Comunității Evreilor s-a comemorat Ziua Mondială a Holocaustului, cu un film.

Am zis ca de această dată să facem altfel. Cel mai ilustrativ pentru această zi este vizionarea unui film. Noi ne aducem aminte de milioanele de victime, de revolta evreilor din ghetoul de la Varșovia. Ziua de astăzi se numește Yam Hashan, care în limba ebraică înseamnă catastrofă”, a spus Luciana Fridman, președinte al Comunității Evreilor din Timișoara.


GALERIE FOTO

Filmul care a rulat în această seară a fost “Irina Sendler-o inimă curajoasă”, o producție amricană din 2009, care redă povestea unei asistente sociale care a salvat din ghetoul din Varșovia 2.500 de copii evrei, care au fost plasați la familii poloneze sau ascunși în mănăstiri și orfelinate. În anul 1943 a fost arestată de Gestapo și condamnată la moarte; în închisoare a fost schingiuită dar nu a divulgat numele copiilor salvați. Irina Sendler a murit în 2008, la vârsta de 98 de ani.

"Am fost trimiși la măturat străzi"

Andrei Gidoni a ținut un moment de rugăciune numit „El Male Rahamin”, iar apoi a aprins șase lumânări în memoria celor șase milioane de evrei morți la Holocaust, dintre care 1,5 milioane au fost copii.
Am avut parte de un război care s-a soldat cu peste 50 de milioane de victime. Mulți au murit cu armele în mână, în lupte. Au fost și victime civile ale bombardamentelor. Dar au fost și milioane de oameni care au murit care nu au avut cum să se apere. Printre ei și șase milioane de evrei. Au murit în Holocaust și alții, țiganii, nemții care nu au fost de acord cu naziștii, persoanele cu handicap”, a declarat Andrei Gidoni.

Acesta este originar din Deva și și-a amintit de perioda copilăriei când a fost dat afară din școală și a fost trimis să măture străzile. “Eu aveam 12 ani. Ne-au strâns pe noi copiii până la 18 ani într-un loc. Pe cei peste 18 ani i-au trimis la muncă, pe șantiere, la căi ferate, la diguri și drumuri. Copiii au primit câte o mătură în mână și trimiși pe străzi. Mulți colegi de clasă și-au bătut joc de noi. Iarna ne duceau la marginea unei păduri să cărăm lemne”, a spus Andrei Gidoni.

Dacă la începutul războiului, la Timișoara au fost 13.000 de evrei, astăzi, în capitala Banatului mai trăiesc doar 300 de mozaici curați, alții 300 făcând parte din familii mixte.

Comemorare la Cominitatea Evreilor din Timișoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite