Ziua în care a început Revoluţia: 15 decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes alături de prietenul său Iosif Kabai
Laszlo Tokes alături de prietenul său Iosif Kabai

Pe data de 15 decembrie 1989 s-a aprins cânteia care a dus la căderea comunismului în România. Totul a început în urmă cu 20 de ani, când în faţa bisericii reformate din Piaţa Maria s-au adunat enorşaii pentru a-l apăra pe pastorului Laszlo Tokes, care a primit un ordin judecătoresc de evacuare.

Pe data de 10 decembrie, Tokes i-a anunţat pe credincioşi la slujba de duminică să vină, vineri, să vadă cum este evacuat. Apoi, după câteva zile a fost chemat de scuritatea, care l-au rugat să le spună oamenilor că nu va mai fi mutat vineri. Era târziu. "Tokes a spus că nu are cum să îi mai anunţe, pentru că următoarea slujbă are loc de abia duminică”, a declarat Iosif Kabai, cel care a fost vecin cu Tokes şi care locuieşte şi acum în clădirea bisericii reformate.

În data de 14 decembrie, securitatea a spart toate gemurile din partea străzii principale, iar clădirea arăta ca o cetate asediată. Fostul primar al Timişorei, Petre Moţ l-a vizitat pe Tokes şi a ieşit la geam pentru a vorbi mulţimii. Moţ a cerut să se pună geamuri noi.
Erau foarte multe maşini ale securiştilor. Întreaga stradă era ocupată. Se făcea filaj. Eu locuiam acolo, ba intram, ba ieşeam. Nu se vorbea încă revoluţie. Era o solidaritatea faţă de pastor”, a mai declarat Iosif Kabai.

A doua zi, pe 16 decembrie, s-au adunat în Piaţa Maria şi credincioşii de la Biserica Baptistă şi alţi cetăţeni timişoreni. Securitatea a trecut la reprimarea manifestanţilor, intrând în ei cu brutalitate. S-au făcut primele arestări, iar mulţi au fost bătuţi.



Cum a început totul

Laszlo Tokes este numit preot supleant la parohia reformată Timişoara, în 1986. Acesta s-a adresat Sinodului Bisericii Reformate criticând sistematizarea satelor şi a cerut să se constuiască alte biserici în locul celor dărâmate. La începutul anului 1989, a trimis o scrisoare Uniunii Mondiale Reformate, prin care îşi arată nemulţumirea în această problemă.

Enoriaşi sunt alături de la Tokes

În luna marie, află că episcopul Laszlo Papp vrea să îl mute din Timişoara. Urmează suspendarea din funcţia de preot. Aproape 300 de enoriaşi semnează un protest împotriva îndepărtării lui Tokes. Episcopul renunţă la suspedare, dar nu şi la mutarea lui de la Timişoara în judeţul Sălaj. Urmează o serie de şicane, blocări de conturi şi salarii, care îl pun în dificultatea pe Tokes. Este blocat şi telefonul. Postul de Radio Kosuth prezintă pe larg evoluţia evenimentelor de la biserica reformată.

Prietenul lui Tokes este omorât

Pe 28 august 1989, Departamentul Cultelor din Bucureşti retrage autorizaţia de profesare a preotului Laszlo Tokes. Tokes refuză să se legitimeze în faţa sectoristul străzii Timotei Cipariu. Pe 11 septembrie, emisiunea Panorama, de la Televiziunea Maghiară, realizează un amplu reportaj despre Tokes. Ziua următoare, dispare inginerul Erno Ujvarossy, un prieten a lui Tokes, iar cadavrul acestuia este găsit la Pădurea Verde. Acesta prezenta urme de violenţă.

Pe 17 septembrie, Szuros Matyas, fostul ministru de externe al Ungariei, aflat în America, discută despre această problemă cu partenerii. La funerariile lui Ujvarossy, Tokes spune că „asasinii se află printre noi, în mulţime”.



Judecătoria ordonă evacuarea

Eparhia Reformată Oradea îl cheamă în judecată pe Laszlo Tokes, cerând evacuarea din locuinţa de serviciu, iar miliţia refuză să îi prelungească viza de flotant al preotului. Cei apropiaţi lui Tokes sunt detaşaţi din Timişoara. Parlamentul ungar adoptă o declaraţie de solidaritatea cu Tokes, însă Judecătoria Timişoara ordonă evacuarea acestuia.

Pe 28 octombrie, în Gara de Nord este reţinut şi întors la Cluj, Istvan Tokes, tatăl lui Laszlo. La începutul lunii noiembrie, patru indivizi mascaţi năvălesc în locuinţă preotului, cu cuţite în mână. Noroc lui Tokes a fost că a avut parte de musafiri, care sar în ajutorul acestuia.
Pe 8 noiembrie 1989, Radio Europa Liberă transmite că ambasadorul român de la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe, pentru a i se prezenta procesul verbal la atacarea lui Lasulo Tokes în locuinţă. Pe 12 noiembrie, autori necunoscuţi sparg geamurile parohiei.

Este acuzat de spionaj

Pe data de 20 noiembrie, după ce Laszlo Tokes a dat un nou interviu pentru emisiunea Panorama, este condus la Miliţia Ecomică. Căpitanul Viorel Bucur îi prezintă chitanţa scrisă de Tokes despre preluarea sumei de 20.000 lei, care ar fi fost confiscată la graniţă. I se propune lui Tokes două variante: În cazul în care a primit personal suma, aceasta  reprezintă contravaloarea unei activităţi de spionaj, pentru care poate face 15 ani de puşcărie. În cazul în care este vorba de o donaţie pentru biserică, este vorba de delapidare, pedepsită cu 7 ani de închisoare.



Din 20 noiembrie, miliţia şi securitatea legitimează orice cetăţean care intră în clădire. La începutul lunii decembrie parohia ajunge sub blocadă totală. Chiar şi medicul caree a dorit să o consulte pe soţia lui Tokes, gravodă în luna a şaptea, a fost împiedicată să intre.
Pe 6 decembrie 1989, executorul judecătoresc Ioan Tami emite Somaţia nr.2169 prin care i se pune în vederea lui Tokes să elibereze locuinţa în termen de opt zile. Pe 10 decembrie, la sjujba de duminică, Laszlo Tokes îi anunţă pe enoriaşi de situaţie.

Bulgărele nu a mai putut fi oprit

Pe 15 decembrie, grupuzri de simpatizanţi se adună în faţa Bisericii Reformate din Piaţa Maria. Seara, Primarul Petre Moţ discută cu Laszlo Tokes la locuinţa acestuia, cerându-i să potolească mulţimea şi promiţăndu-i că se vor rezolva problemele. La discuţie participă şi reprezentanţi ai demonstranţilor.

Piaţa Maria Timişoara
image
Decembrie 89. Piaţa Maria


 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite