Zece ani de când trei companii din Germania au relansat învăţământul profesional în România FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Liceul Tehnologic "Regele Ferdinand" devin profesionişti FOTO Ş.Both
Elevii de la Liceul Tehnologic "Regele Ferdinand" devin profesionişti FOTO Ş.Both

Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timişoara a aniversat zece ani de când liceul a înfiinţat primele clase de învăţământ profesional dual din România, alături de un alt liceu din Braşov.

Sub tutela Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Şcoala Duală Banat a luat fiinţă în 2012 cu ajutorul partenerilor locali, Primăria Timişoara şi grupul de firme Continental. Au început cu o clasă de 17 elevi, iar în prezent sunt zece clase şi peste 200 de elevi.

GALERIE FOTO

Au pornit cu o calificare, cea de Electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, iar în prezent formează tineri pentru a deveni şi Operatori la maşini cu comandă numerică, Electricieni aparate electrice şi energetice şi începând de anul acesta Mecanici echipamente hidraulice şi pneumatice.

„Acum zece ani am fost prima şcoală din Timiş care am avut curajul să pornim acest proiect de formare profesionala în sistem dual, alături de trei companii germane. Celor trei companii mari s-au alăturat în acest frumos proces de formare a tinerilor meseriaşi şi alte companii. În prezent avem 17 firme partenere, companii de top din ţară. Toate calificările au fost solicitate de-a lungul anilor de companiile partenere, în funcţie de cerinţele pieţei muncii. Ne dorim ca pe viitor să creăm un adevărat centru de formare profesională, cu mai mulţi elevi şi mai multe companii interesate de această formă de creştere şi educare a tinerilor meseriaşi.” a declarat Luminiţa Filip, director Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I”.

Şcoala Duală Banat FOTO Ş

La nivelul judeţului Timiş, în anul şcolar 2022-2023 sunt disponibile peste 1.300 de locuri la învăţământul profesional, dintre care aproape 400 în sistemul dual. La Şcoala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” sunt disponibile 96 de locuri.

Şcoala Duală Banat FOTO Ş


În cadrul sistemului de învăţământ profesional dual elevii se bucură de o serie de beneficii, dintre care bursă lunară de 400 lei, masa şi cazarea gratuite, diverse prime şi beneficii din partea companiilor în cadrul cărora fac practică, unde de altfel au şi prioritate la angajare după terminarea studiilor.

La finalizarea celor trei ani de studiu obţin un certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass şi pot continua studiile la liceul seral, pentru a lua diploma de bacalaureat şi, de ce nu, studiile universitare. De altfel, printre absolvenţii Şcolii Duale Banat se numără şi actuali sau viitori ingineri.

Vă mai recomandăm să citiţi:

La Timişoara se refac şcolile profesionale după modelul german: Elevii se vor putea pregăti pentru marile companii multinaţionale din judeţ

Învăţământul dual – şansa elevilor din România de a avea o meserie de viitor

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite