VIDEO Zece filme de artă pe care nu le găsiţi în cinematografele comerciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă recomandăm zece filme de artă realizate în Europa care nu au fost proiectate la cinematografele comerciale. Topul este realizat în colaborare cu Asociaţia "Pelicula culturală".

Pentru a alăctui propunerile pentru filme de artă, care nu au putut fi văzute în cinematografele de la mall-uri, ne-am inspirat din filmele proiectate pe parcursul anului 2018, la Timişoara, de Asociaţia „Pelicula culturală”. 

1.“The Zookeeper's Wife” („Grădina speranţei”)

În Polonia anului 1939, în Varşovia, Antonina Zabinska şi soţul ei, dr. Jan Zabinski, au o grădină zoo înfloritoare. Atunci când ţara lor este invadată de nazişti, Jan şi Antonina sunt forţaţi să se raporteze nou-numitului zoolog şef al Reich-ului, Lutz Heck. Pentru a opune rezistenţă în propriii lor termeni, Antonina şi Jan încep să lucreze în secret cu Rezistenţa şi pun în acţiune planuri pentru a salva vieţi din ghetoul din Varşovia, în care Antonina şi chiar copiii ei se expun la un mare risc. În acest sens, în timp ce războiul este în plină desfăşurare, cuplul reuşeşte să salveze peste 300 de evrei, ascunzându-i în vila lor aflată pe terenul grădinii. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.
 

Filmul este o ecranizare a romanului cu acelaşi titlu, al autoarei americane Diana Ackerman, care s-a bucurat la rândul ei de un mare succes de public. 

2. Undir trénu (Copacul vrajbei noastre)

Agnes îl dă pe Atli afară şi îi spune să nu care cumva să-l mai prindă lângă fiica lor, Ása. Atli se mută cu părinţii, dar aceştia sunt prinşi într-o ceartă cu vecinii: cică arborele din curte, de care sunt atât de mândri, le umbreşte prispa! În timp ce Atli se luptă pentru dreptul de a-şi vedea fiica, cearta cu vecinii devine tot mai violentă: bunuri sunt distruse, animalele de companie dispar ca prin minune, se instalează camere de supraveghere şi umblă zvonul că un vecin a fost văzut cu o drujbă...
 

“Copacul vrajbei noastre” - filmat cu o abordare rece, dar având cadre foarte frumoase, jucat cu înverşunare în special de Steinþórsson în rolul lui Atli şi Björgvinsdóttir ca şi Inga, mama sa acerbă şi crudă, este o poveste uimitoare, care nu lasă loc de compromisuri.

Filmul a fost proiectat de la un capăt la altul al lumii (din SUA, Islanda, Polonia până în Australia).


3. Icarus
 

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre înşelăciunea din sport şi motivele complicate ale acesteia, filmul Icarus vă va deschide ochii mai mult ca niciodată. Este o viziune esenţială pentru oricine e interesat de atletism sau de orice tip de sport.

Filmul documentar "Icarus", r. Bryan Fogel a câştigat premiul Oscar în 2017 pentru documentar de lung metraj, precum şi alte şapte premii şi 12 nominalizări la diferite festivaluri internaţionale.


4. Svět podle Daliborka (Daliborek şi lumea lui albă) 

Daliborek este un vopsitor industrial, de aproape 40 de ani, ce încă locuieşte cu mama lui, Vera. Este regizor amator de filme horror, compune cântece furioase, îi place să se joace pe PlayStation şi să stea pe Facebook. Şi îl admiră pe Adolf Hitler. Planul lui de a avea o relaţie serioasă cu o femeie nu s-a concretizat încă.

Documentaristul ceh, Vít Klusák realizează un portret stilizat al unui neo-nazist blând din Prostějov, Republica Cehă. În ciuda faptului că nu poate să facă rău nimănui, sunt multe lucruri pe care nu le suportă: slujba lui, rromii, evreii, refugiaţii, homosexualii, pe Merkel, paianjenii şi dentiştii. Noul prieten al mamei lui, Vladimir, îl irită deasemenea, în ciuda tentativelor sale de solidarizare. Îşi urăşte propria viaţă, dar nu ştie cum să o schimbe. Absurdă, corosivă şi relaxantă în egală măsură această tragicomedie investighează viziunea radicală a cehilor obişnuiţi şi decenţi.


5. “Dum Spiro Spero” (“Cât timp respir, sper”)

Pero Kvesic, autorul filmului, a început să fumeze într-un stadiu relativ târziu al vieţii, când urma să împlinească vârsta de 30 de ani. Astăzi, plămânii lui sunt funcţionali doar în proporţie de 20%. Capacitatea pulmonară redusă este evidentă cu fiecare respiraţie, ceea ce îi influenţează semnificativ viaţa de zi cu zi. Deşi filmul se referă frecvent la moarte, autorul, vorbeşte de fapt, despre viaţă; despre pierderea puterii şi despre puterea de a face faţă pierderii. O experienţă subiectivă, imersivă, văzută prin ochii protagonistului suferind, în care regăsim umorul sec specific balcanicilor.


6. „Woman At War” (“Femeie în război”)

Este cea mai nouă producţie a regizorului Benedikt Erlingsson, inclus în 2018 în selecţia “Semaine de la Critique” la Festivalul de Film de la Cannes. Halla sau “Femeia Munţilor”, cum o cunosc unii, s-a săturat de impactul distructiv pe care industria locală de aluminiu îl are asupra mediului aşa că le declară război celor din spatele afacerii. E gata să rişte totul pentru a proteja zonele sălbatice ale Islandei pe care le iubeşte atât de mult. Când află că un copil îşi va face loc în viaţa ei, Halla începe să-şi pună întrebări serioase vizavi de manifestul pe care l-a pus în mişcare.


7. Our Time (Nuestro tiempo)

Filmul “Our Time" este noul film al reputatului regizor mexican Carlos Reygadas, apărut în 2018. O familie care trăieşte undeva la ţară, în Mexic, se ocupă cu creşterea taurilor de luptă. Esther conduce ferma, în timp ce soţul ei, Juan, un poet celebru, creşte şi face selecţia puternicelor animale. Când lui Esther începe să-i placă de îmblânzitorul de cai, Juan pare incapabil să-şi atingă propriile aşteptări legate de el însuşi. 


8. „3/4”

Filmul bulgar „3/4”, realizat de tânărul regizor Ilian Metev, a fost desemnat de juriu câştigătorul premiului „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiţie la cea de-a 5-a ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care a avut la Timişoara şi Gottlob. „3/4” este debutul în lungmetrajul de ficţiune al lui Ilian Metev, cu care a câştigat şi “Leopardul de Aur” în secţiunea Cineasti del presente la Locarno 2017 şi marele premiu al competiţiei internaţionale la Festivalul de la Sofia 2018. Filmul este portretul unei familii – un tată şi doi copii adolescenţi – în ultima lor vară împreună.

9. „Falling” (“Căderea”)

Debut al regizoarei ucrainene Marina Stepanska, „Căderea” („Falling”) este o poveste fragilă de dragoste între un băiat şi o fată în Ucraina post-revoluţionară de astăzi. Filmul a avut premiera mondială în 2017, în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary şi a fost selectat de asemenea în competiţiile festivalurilor de la Stockholm şi Premiers Plans d’Angers.


10. „Sunset” („Apusul”)

„Sunset” - care a luat premiul criticii la Veneţia în 2018, este noul film al regizorul maghiar László Nemes, autorul filmului „Son of Saul”.

Povestea filmului se desfăşoară în Budapesta anului 1913. Tânăra Irisz Leiter ajunge în capitala maghiară în speranţa de a lucra la un magazin legendar de pălării, deţinut anterior de părinţii ei. Noul proprietar, Brill Oszkar va face totul ca fata să părăsească oraşul. Aceasta va descoperi însă multe secrete.



Citiţi şi:

VIDEO Zece filme pe care merită să le vedeţi la începutul anului 2019

VIDEO Zece filme pe care merită să le vedeţi până la sfârşitul anului 2018

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite