VIDEO Trei oameni au murit în fântână încercând să se salveze reciproc. Rudele acuză intervenţia tardivă a pompierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei oameni au murit în fântâna unei case din judeţul Timiş după ce au intrat în puţ cu o pompă pe benzină
Trei oameni au murit în fântâna unei case din judeţul Timiş după ce au intrat în puţ cu o pompă pe benzină

Un tânăr de 25 de ani, tatăl său în vârstă de 55 de ani şi un vecin în vârstă de 36 de ani au murit marţi seara după ce au intrat într-o fântână. Primul a intrat tânărul de 25 de ani, care nu a mai putut ieşi. Tatăl tânărului a intrat să-l scoată, dar nici el nu a mai putut ieşi. Un al treilea bărbat intrat în fântână în ajutorul celor doi a murit şi el.

Tragedie în două familii din comuna Traian Vuia, sat Jupani, judeţul Timiş. Alex Aflat (25 de ani), tatăl acestuia, Ion Aflat (55 de ani) şi vecinul lor, Ion Adam (36 de ani) au murit intoxicaţi după ce au intrat într-o fântână  aflată în curtea familiei Aflat. Alex şi tatăl său lucrau împreună cu un bărbat dintr-un sat vecin la curăţarea fântânii. Potrivit martorilor, cei trei au introdus în fântână o pompă care funcţiona cu benzină.

La un moment dat tânărul de 25 de ani a intrat în fântână pentru a porni pompa. Din cauza gazelor emanate de pompa de evacuare a apei, tânărului i s-a făcut rău, iar tatăl său a intrat în fântână pentru a-şi scoate fiul afară. Şi bărbatului i s-a făcut rău, iar în acel moment s-a dat alarma în vecini. Ion Adam, aflat pe acoperişul unei case învecinate a sărit jos, a fugit în curtea vecină şi a sărit în fântână în ajutorul vecinilor săi.

Nici acesta nu a mai putut ieşi, însă, din fântână, moment în care a fost apelat numărul de urgenţă 112. La faţa locului au ajuns mai mulţi pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş. După scoaterea victimelor din fântână s-a încercat resuscitarea lor, dar eforturile au fost zadarnice, toţi cei trei barbaţi fiind declaraţi morţi.  

Cine sunt victimele

În Jupani se fac pregătiri pentru înmormântarea celor trei victime, provenite din două familii de etnie romă. În casa familiei Aflat din Jupani locuiau doar Alex şi tatăl său. Mama tânărului a murit în urmă cu câţiva ani într-un accident de maşină, iar restul familiei este în Spania. În străinătate a muncit şi Alex şi tatăl său, care şi-a ridicat din banii câştigaţi o casă nouă pe care nu au mai apucat să o termine.

Vecinii şi primarul localităţii au numai cuvinte de laudă despre cei trei bărbaţi care au murit la Jupani, spunând că erau foarte muncitori şi respectuoşi. „Şi Alex, şi tatăl lui au lucrat în Spania, în construcţii, în câmp, unde au apucat”, a declarat Marcel Adam. Despre Ion Adam, bărbatul de 36 de ani care a sărit în fântână să îşi salveze vecinii, lăsând în urmă doi copii de trei şi cinci ani, un localnic a declarat că muncea la o fabrică de mobilă din Lugoj şi era foarte săritor, într-un incendiu care a avut loc la o stână dintr-un sat învecinat, fiind rănit uşor după ce a mers să ajute la stingerea focului.

Cristian Antonaş, rudă şi vecin cu una dintre victime a declarat că el ar fi trebuit să fie al patrulea care intră în fântână. Bărbatul a declarat că a fost hotărât să intre în fântână, dar nu l-au lăsat vecinii. Cristian Antonaş spune că pe moment nu s-a gândit la riscul de a rămâne şi el în fântână. „Am vrut să mă bag şi eu să îi salvez, dar nu m-au lăsat. Eram mort şi eu acum. Atunci nu am mai realizat”, a spus bărbatul.  

 
Rudele uneia dintre victime reclamă modul de intervenţie al pompierilor

Graţiana Adam, mama bărbatului care a murit după ce a intrat în fântână să îşi ajute vecinii susţine că primul echipaj de pompieri care a ajuns la faţa locului a fost dotat necorespunzător, pompierii fiind nevoiţi să aştepte aproape o oră până a venit de la Buziaş un alt echipaj dotat cu echipament care să permită intervenţia în fântână. „Până au intrat în fântână a durat o oră. S-au tot întors pe lângă fântână. Copilul meu nu era mort dacă pompierii intrau atunci când au ajuns la faţa locului”, a declarat mama bărbatului.


Primarul comunei Traian Vuia, Vasile Petruescu, ajuns la faţa locului la scurt timp după ce s-a dat alarma la 112, confirmă varianta familiei, declarând că a durat foarte mult până ca pompierii să poată intra în fântână. „La cinci minute după ce a ajuna ambulanţa am fost acolo. Sincer, ei când au venit pompierii nu aveau dotările necesare ca să poată să intre în puţul respectiv, până nu au venit cei de la Buziaş cu tuburi de oxigen şi cu tot ce a fost necesar. A durat aproximativ o oră până la sosirea echipajului din Buziaş. În ora respectivă, cei de la ISU au încercat să facă tot ce pot, dar din păcate nu prea multe. E normal şi firesc ca familiile să fie nemulţumite pentru că tragedia este foarte mare. Cred că nu pompierii sunt vinovaţi, ci alte instituţii care ar fi trebuit să îi doteze. Uman, oamenii au făcut tot ce au putut”, a declarat primarul Vasile Petruescu. „Adevărul” a solicitat un punct de vedere pe tema modului de intervenţie şi ISU Timiş, dar până la închiderea ediţiei ISU nu a răspuns solicitării.

Raed Arafat: "La astfel de cazuri se intervine cu echipamente foarte speciale"

Contactat de „Adevărul”, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că în cazul de la Jupani, primul echipaj ajuns la faţa locului nu a putut intra în fântână pentru că nu era dotat cu echipament de coborâre în fântâni, niciunde în lume nefiind pe fiecare echipaj astfel de dotări. „Este clar că la astfel de cazuri se intervine cu echipamente foarte speciale. În primul rând, sunt nişte proceduri. Trebuie verificat dacă există gaze toxice. Echipamente pentru a intra în fântâni nu sunt pe fiecare maşină de pompieri nicărieri în lume. E clar că echipa care vine trebuie să aibă echipamentele potrivite, să aibă personal care să ştie să coboare şi personalul ăsta să fie bine pregătit şi protejat pentru că altfel mai coboară un pompier şi rămâne şi el acolo. Nu cred că faptul că a sosit un prim echipaj şi a aşteptat un al doilea echipaj este o chestie atipică. O găsiţi oriunde în lume”, a declarat Raed Arafat, care a mai spus că în momentul de faţă în fiecare judeţ există câte un echipament sau două pentru intervenţii în fântâni.

„Noi ne-am dotat mult mai bine pe echipamente de coborât în fântâni, dar nu există în fiecare unitate de pompieri. Pe fiecare judeţ există astfel de echipamente. În unele judeţe sunt într-un loc, în altele în două unităţi. Până la sfârşitul anului vom avea în toate judeţele în câte două unităţi echipamente pentru scoatere oamenilor din fântâni. Nu ai cum să le pui pe fiecare maşină din toate unităţile”, a mai declarat Raed Arafat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite