VIDEO Spitalul militar de campanie din Timişoara, construit în timp record şi perfect funcţional. De ce rămâne închis: se aşteaptă cazuri noi de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul militar de campanie amenajat pe stadionul CFR din Timişoara nu a fost încă pus în funcţiune. Întrebarea care se pune este dacă îşi va mai avea rostul acest spital, în condiţiile în care de câteva zile nu au fost cazuri noi de îmbolnăviri cu coronavirus.

Ministrul Apărării Naţionale a amenajat un spital militar de campanie pe stadionul CFR din Timişoara, care ar trebui să trateze cazurile uşoare şi medii de îmbolnăviri cu Covid-19 şi să asigure decongestionarea altor unităţi medicale din zona de vest. Lucrările de pe arena de la Gara Mare au început la sfârşitul lunii aprilie. Au fost întinse zeci de corturi, spitalul va avea 54 de locuri şi are unităţi de triaj, zone pentru radiologie, sterilizare, laborator şi decontaminare. 
 

Spitalul este complet funcţional, dar MApN mai aşteaptă o serie de avize pentru a-l deschide.

“Spitalul militar de campanie este finalizat, este dotat cu absolut tot ce îi trebuie. De două săptămâni a fost numit un director, un medic care vine de la Spitalul Militar din Bucureşti, el se află la Timişoara, alături de încă câţiva medici care au venit tot de la Bucureşti. În acest moment se lucrează la proceduri, la circuite şi va fi pus în funcţiune în cel mai scurt timp. Mai trebuie nişte avize, care înţeleg că vor fi foarte rapid date”, a explicat prefectul de Timiş, Liliana Oneţ. 

De câteva zile, din fericire, la Timişoara nu s-a mai înregistrat nicio îmbolnăvire cu noul coronavirus, iar din 15 mai nu a mai murit niciun pacient cu Covid-19. În aceste condiţii, una din întrebările legimite este dacă noul spital de campanie va intra în circuit şi dacă îşi va mai avea rostul.

“Astfel de spitale s-au amenajat peste tot în România. Aradul are amenajată o sală de expoziţii foarte mare, Bucureştiul are spital militar şi încă o sală de expoziţii. Domnul Arafat a spus că este foarte bine că ele există, vor trebui să rămână funcţionale, ele nu vor fi dezactivate, nu se vor închide. Pur şi simplu, aceste spitale vor rămâne funcţionale până la sfârşitul anului. Să vedem ce se va întâmpla în acest timp”, a mai spus Liliana Oneţ.

Imagine indisponibilă



"Posibil să avem probleme cu virusul şi la toamnă, din acest motiv e bine să fim pregătiţi"

Medicul Virgil Musta, membru în Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, recunoaşte că estimările oficialilor erau altele cu privire la extinderea coronavirusului. 
 

“Conform previziunilor iniţiale, numărul de cazuri de coronavirus în România era mai mari. Faptul că s-a ţinut sub control e un lucru foarte bun. Faptul că nu au fost depăşite capacităţile spitalelor este îmbucurător. Dar în acel context, s-au conceput nişte spaţii de izolare sau spitale suport, aşa cum este şi spitalul militar de campanie de la Timişoara. Aici ar fi trebui să fie internaţi pacienţii cu forme uşoare şi asimptomatici. Încă urmează să obţină câteva aprobări pentru deschidere. Dacă noi nu respectăm regulile, s-ar putea să avem într-adevăr nevoie de acest spital, să izolăm posibilii pacienţi infectaţi cu coronavirus. Posibil să avem probleme cu virusul şi la toamnă, din acest motiv e bine să fim pregătiţi”, a afirmat medicul Virgil Musta.

Imagine indisponibilă

Militarii au săpat tranşee, s-au făcut racordări la serviciile de utilităţi, la apă, curent, s-au săpat gropi pentru rezervoare, ba chiar s-a turnat asfalt pentru o alee chiar pe mijilocul terenul. Dincolo de importanţa existenţei unui astfel de spital de campanile, instalarea acestuia a făcut ca stadionul CFR să nu mai poată fi folosit în viitorul apropiat. Mai mult, există temeri că arena va dispărea odată ce utilitatea unităţii medicale va fi consumată.

Imagine indisponibilă

Fost component al echipei naţionale de fotbal a medicilor, Virgil Musta speră că nu se va întâmpla acest lucru şi crede că arena poate fi modernizată.

“Vă spun sincer, am aşa o strângere de inimă pentru stadionul CFR. Dar am în acelaş timp speranţa că este ocazia să se reconstruiască stadionul, să se facă o arenă mai frumoasă şi mai modenă. Din păcate nu arăta într-o stare bună”, a mai spus Virgil Musta.

Imagine indisponibilă


 

Stadionul CFR este cea mai veche arenă din Timişoara, fiind construită, în forma actuală în anul 1949. Înainte de amenajarea spitalului militar, aici se pregăteau în jur de 170 de copii ai centrului juvenil alb-vişiniu, alături de seniori, care evoluează în campionatul municipal şi cea a Universităţii de Vest, care joacă în Liga a IV-a.

Imagine indisponibilă


Citeşte şi:

FOTO Cum a fost distrus iremediabil un teren de fotbal la Timişoara pentru ridicarea unui spital militar de campanie

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite