VIDEO Soluţie disperată pentru criza forţei de muncă din Banat: mutarea masivă a unor muncitori din Gorj şi Hunedoara în Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 2.500 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara şi ai Complexului Energetic Oltenia vor fi disponibilizaţi în acest an. La iniţiativa mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan, şi cu sprijinul Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Timişoara (CCIAT) autorităţile locale din Gorj, Hunedoara şi Timiş s-au pus la aceeaşi masă pentru a găsi soluţii de relocare a muncitorilor din Gorj şi Hunedoara rămaşi fără loc de muncă, în Timiş.

Muncitorii rămaşi fără locuri de muncă în urma disponibilizărilor de la Complexurile Energetice din Hunedoara şi Gorj sunt aşteptaţi cu braţele deschise în Timiş, unde angajatorii se confruntă cu o criză acută de personal. Reprezentanţi ai celor două companii care urmează să disponibilizeze personal, autorităţi din Gorj, Hunedoara şi Timiş şi angajatori s-au pus la aceeaşi masă pentru găsirea unor soluţii de relocare a personalului disponibilizat în Gorj şi Hunedoara în Timiş. Iniţiativa i-a aparţinut mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan, care este foarte implicat în viaţa socială şi economică.

„Văzând că de aici se tot pleacă, am preluat eu deviza: pe aici nu se trece. Aş vrea să fim un punct de oprire a forţei de muncă româneşti care pleacă în străinătate pentru că este de lucru la noi în ţară. Pe de altă parte, sunt convins că sunt oameni de afaceri interesaţi să îşi dezvolte anumite afaceri în zona Gorjului. Nu este vorba de o părăsire, de o retragere să producem un vid de populaţie în zona Gorjului”, a spus mitropolitul Banatului.

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a declarat că de aici vor fi disponibilizaţi în acest an 1.000 de angajaţi, iar anul viitor 750, după care procesul de disponibilizare va fi oprit. Potrivit lui Boza, personalul disponibilizat şi bun de relocat în Bana este supercalificat. „Sunt ingineri, directori de carere, directori operaţionali, lăcătuşi, sudori, excavatorişti buldozerişti. Sunt oameni cu vârste între 46 şi 56 - 57 de ani, oameni care încă mai pot da mult pentru companiile dumneavoastră (n.r. Din Timiş). Eu cred că sunt dispuşi să vină pentru că, din păcate, Gorjul nu are şi alte variante, iar distanţa este de aproximativ 300 de km. După această întâlnire noi vom sta de vorbă cu fiecare. Vom discuta cu partenerii de afaceri de aici, vom vedea ce e necesar şi le vom prezenta angajaţilor variantele, încercăm să îi punem pe toţi la masă, să vină aici şi să stabilească toate condiţiile de transfer”, a declarat Sorin Boza.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Mihai Popescu (PSD), a declarat că oferta de muncă din Banat pentru muncitorii din Gorj este binevenită, dar îşi aşteaptă pe investitori să îşi mute investiţiile în Gorj. „Foarte mulţi gorjeni lucrează în Banat şi am semnale pozitive, dar eu ca preşedinte al Consiliului Judeţean îmi doresc ca o parte din investiţiile din Banat să fie relocate în Gorj pentru că este o categorie de personal care nu poate fi relocat. E vorba de personalul feminin care trebuie să îngrijească copii. Informaţia privind oferta de locuri de muncă va fi transmisă către toţi cetăţenii judeţului Gorj”, a declarat preşedintele CJ Gorj, care a declarat că nu are „absolut nicio problemă” dacă investitorii care vor să se mute în Gorj sunt străini. „Suntem deschişi şi printr-un compartiment al CJ vom sta la dispoziţia investitorilor străini. Noi suntem deschişi oricărui investitor”, a mai declarat Popescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite