VIDEO Situaţie aberantă: bicicliştii care circulă printr-o zonă pietonală interzisă, amendaţi mai dur decât şoferii care comit aceeaşi faptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit Codului Rutier, un bicilist care circulă printr-o zonă interzisă este mai periculos decât un şofer care face acelaşi lucru FOTO Daniel Dancea
Potrivit Codului Rutier, un bicilist care circulă printr-o zonă interzisă este mai periculos decât un şofer care face acelaşi lucru FOTO Daniel Dancea

Amenzile aplicate de Poliţia Locală unui şofer teribilist, care a intrat cu maşina într-o zonă pietonală, şi bicicliştilor care au comis aceeaşi faptă scot la iveală o situaţie aberantă: legea îi pedepseşte pe biciclişti mai dur decât pe şoferi.

15 septembrie 2017. Poliţia Locală Timişoara transmite un comunicat de presă în care le solicită bicicliştilor „să respecte legislaţia şi să nu circule în zona centrală în perimetrul delimitat de indicatoare care le restricţionează accesul”. În acelaşi comunicat, Poliţia Locală anunţă că, în doar două săptămâni au fost amendaţi, cu sume cuprinse între 870 de lei şi 1.160 de lei, 112 bicilişti, 31 dintre aceştia fiind amendaţi într-o singură zi (vezi un exemplu de proces verbal în fotografie). Potrivit comunicatului, amenzile au fost aplicate în baza OUG 195/2002 (Codul Rutier). De altfel, decizia de interzicere a bicicletelor pe unele străzi pietonale din Timişoara a creat nemulţumiri din partea unora dintre biciclişti.

Proces Verbal

19 septembrie 2017. Poliţia Locală Timişoara transmite un comunicat de presă în care anunţă că  un şofer teribilist, care s-a filmat în timp ce conducea în zona centrală unde este interzisă circulaţia autovehiculelor, a fost identificat şi sancţionat de poliţiştii locali cu amenda maximă prevăzută de lege: 435 de lei şi două puncte penalizare la permis. Potrivit aceluiaşi comunicat de presă, amenda a fost aplicată tot în baza OUG 195/2002 (Codul Rutier).

Din cele două întâmplări, petrecute la un interval de patru zile, se poate vedea foarte clar că un biciclist care intră într-o zonă pietonală este considerat mai periculos decât un şofer care face acest lucru, amenda minimă pentru biciclist fiind de două ori mai mare decât amenda maximă aplicată şoferului.

Vinovat pentru situaţie – Codul Rutier

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara, Daniela Seracin a explicat de unde provin diferenţele dintre amenzile aplicate bicicliştilor şi cele aplicare şoferilor. Potrivit Danielei Seracin, în cazul şoferilor care pătrund în zone în care accesul este interzis amenzile se aplică în baza art. 111 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 care prevede că „se interzice circulaţia participanţilor la trafic pe sectoarele de drum public la începutul cărora sunt instalate indicatoare ce interzic accesul”. Amenda pentru această faptă este de 2-3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare la permis.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara a declarat că în cazul bicicliştilor, amenzile se aplică în baza articolului 161 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 care prevede că „se interzice conducătorilor de biciclete sau mopede să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia «Accesul interzis bicicletelor»”. Sancţiunea pentru această faptă este penalizată cu 6-8 puncte amendă. Un punct de amendă reprezintă 10 la sută din valoarea salariului minim brut pe economie.

„Este o aberaţie a Codului Rutier”, a explicat un poliţist rutier, potrivit căruia poliţiştii locali care îi amendează pe biciclişti mai dur decât pe şoferi aplică legea corect. Poliţistul a mai explicat că poliţiştii locali i-ar fi putut amendat pe biciclişti în baza aceluiaşi articol în care sunt amendaţi şi şoferii pentru că şi bicicliştii sunt tot „participanţi la trafic”, dar fiind o prevedere specială dedicată bicicliştilor, trebuie aplicată acea prevedere legală. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite