VIDEO O româncă nevăzătoare cântă uluitor la chitară. Muzica sa a fost auzită în toată lumea, din Europa, SUA, Canada până în Mexic şi Maroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Gandrabur FOTO Facebook/Festivalul Internaţional de Chitară Timişoara
Ioana Gandrabur FOTO Facebook/Festivalul Internaţional de Chitară Timişoara

Ioana Gandrabur este o chitaristă nevăzătoare, născută la Bucureşti, care a emigrat în Canada în 1989, când avea 16 ani.

Primavara a adus la Timisoara cea de a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară. În perioada 9-16 martie 2018 melomanii sunt aşteptaţi la cursuri de măiestrie şi conferinţe, recitaluri şi concerte. 

Printre invitaţii speciali din aceast an se află şi Ioana Gandrabur din Canada, care luni seara a suţinut un concert la Sala Capitol. 

Ioana Gandrabur este o chitaristă nevăzătoare, născută la Bucureşti, dar emigrată în Canada în 1989, pe când avea vârsta de 16 ani. În ciuda handicapului, fiind nevăzătoare din naştere, Ioana Gandrabur era o chitaristă talentată şi înainte de plecarea în Canada. A reuşit să aducă chitara în România la nivel internaţional. 
 

“Am început chitara clasică aici în România, pe când aveam 12 ani, cu Liviu Georgescu şi Petre Fărtăţescu. Până atunci, de la cinci ani am cântat la pian. La 14 ani am câştigat Concursul Naţional de Chitară din România, devenind cel mai tânăr laureat până în prezent. Apoi soarta a făcut să ajung în Canada. Mătuşa mea s-a căsătorit cu un candian, ea avea să mă ajute să ajung acolo”, a declarat Iaoan Gandrabur.

“Pe vremea aceea în România nu exista clasă de chitară la Conservator”

Ajunsă în Cadana a putut să îşi urmeze cariera. A terminat Conservatorul de Musique de la Montreal sub conducerea lui Jean Vallières şi a absolvit cu onoruri. A primit apoi o bursă completă de la Serviciul pentru Schimburi Academice din Germania, a călătorit în Germania pentru studii postuniversitare cu Hubert Käppel la Musikhochschule din Köln, cu Oscar Ghiglia la Musikakademie din Basel (Elveţia) şi cu Joaquin Clerch la Musikhochschule din Düsseldorf, obţinând diplome de la fiecare dintre aceste şcoli. 

“Pe vremea aceea în România nu exista clasă de chitară la Conservator, aşa că aici nu puteam să fac performanţă. Oricum, situaţia nevăzătorilor de aici nu era prea bună. În Canada, nevăzătorii sunt integraţi perfect în societate, au toate condiţiile. Dar am plecat în pricnipal ca eu să pot urma o carieră internaţională”, a mai declarat chitarista.

Ioana Gandrabur

“Ai ocazia să călătoreşti şi să întâlneşti oameni din culturi diferite”

A câştigat numeroase concursuri internaţionale de chitară, cum ar fi René Bartoli (Franţa), Frechen (Germania) sau Havana (Cuba). Muzica sa a fost auzită în toată lumea, în Europa, SUA, Canada, Mexic sau Maroc.

“Prima dată am revenit în România în 1995, la festivalul de chitară clasică de la Sinaia. Am câştigat merele trofeu acolo, în 1987, aşa că revin cu plăcere. Concertele din toată lumea fac parte din parte frumoasă ale carierei muzicale, ai ocazia să călătoreşti şi să întâlneşti oameni din culturi diferite, în acelaş timp ai acces şi la un limbaj universal. 

“Accesul e foarte dificil la repertoriu”

Ioana Gandrabur a ţinut, marţi, la Sala Orpheum a Facultăţii de Muzică şi Teatru, o conferinţă pe teme de muzicologie Braille şi cecitate în muzică.

“Sunt plusuri şi minusuri ca şi chitarist nevăzător. Spun întotodeauna cu plăcere că eu ca nevăzător sunt obligată să fac ceea ce ar fi util pentrtu orice muzician. Învăţ muzica pe dinafară, dezvolt memora tactilă a intrumentului, orientarea tactilă, niciodată nu am nevoie să fiu distrată de nevoia de a mă uita la instrument. Sunt şi dezavantaje, în principal accesul la partituri. Este mult mai restrâns pentru partiturile în brail, de cele mai multe ori trebuie să le transcriu singură, să mi le dicteze cineva, accesul e foarte dificil la repertoriu”, a explicat Ioana Gandrabur.

În prezent, trăieşte în Montreal şi călătoreşte în întreaga lume susţinând concerte sau ca profesor invitat şi membru în juriu la diverse festivaluri internaţionale. 

Concertele de la festivalul de chitară se ţin la Sala Capitol

Festivalului Internaţional de Chitară de la Timişoara va continua în această seară cu dublul recital cameral – Amadeus Guitar Dou/ Gruber&Maklar Duo. Miercuri va fi recitalul susţinut de germanul Jahannes Moller, iar joi va fi Guitar Gala Night cu Thomas Kirchhoff, Dale Kavanagh, Christian Gruber şi Peter Maklar. Festivalul se încheie vineri cu un concert simfonic dirijat de Sander Teepen. Toate concertele se ţin la Sala Capitol, cu începere de la ora 19.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite