VIDEO Reportaj din Serbia. În genunchi în faţa gardului Ungariei, migranţii au scandat: „Deschideţi, deschideţi! Germania, Germania!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de migranţi din Asia Mică au ocupat zona denumită „no man’s land (tărâmul nimănui - n.r.)”, aflată între punctele de trecere a frontierei Horgoş (Serbia) - Röszke (Ungaria).

În ciuda miilor de refugiaţi ajunşi aici şi a protestelor acestora începute de marţi, pe această porţiune, prin care, până acum, traversau zilnic mii de imigranţi, nu mai poate trece nimeni ilegal. Ungurii au făcut zid militarizat în zonă, fiind instaurată situaţie de urgenţă 

Situaţia de la frontiera dintre Serbia şi Ungaria, la punctul de trecere de la Horgoş-Röszke, continuă să fie una foarte fierbinte. Începând de marţi, Ungaria a închis frontiera aflată pe autostrada care leagă cele două ţări, şi-a securizat graniţa cu ajutorul Armatei şi a înăsprit pedepsele pentru cei care vor să ajungă ilegal în ţara lor. În judeţele Csongrad şi Bacs-Kiskun a fost instaurată situaţia de urgenţă. Armata Ungară păzeşte întreaga linie de frontieră cu Serbia, pe o lungime de aproximativ 160 de kilometri. La fiecare 20 de metri, poţi vedea un soldat înarmat lângă gardul înalt de patru metri, iar maşinile de teren ale Armatei se plimbă non-stop. 

Refugiaţii din Asia Mică au avut o mare surpriză. Cei ajunşi în localitatea sârbă Horgoş au aflat, cu dezamăgire şi resemnare, că nu mai pot înainta în Uniunea Europeană. Nimeni nu mai poate trece ilegal în Ungaria, în spaţiul Schengen. 
 

image

Mii de persoane şi-au întins corturile încă de marţi noaptea în zona numită „no man’s land”, aflată între graniţele dintre Serbia şi Ungaria. Refugiaţii sunt prinşi într-o capcană. Ei nu se mai pot întoarce în Serbia, dar în faţa lor se află baricada ridicată de maghiari. Au găsit, însă, o variantă de a scăpa de blocaj, ocolind punctul de trecera a frontierei sârbe, traverând peste câmp. „Am fost în oraş să cumpărăm ţigări şi altele. Probabil că vom fi nevoiţi să alegem o altă rută. Nu ştiu încă ce o să facem”, a spus, pentru „Adevărul”, unul dintre sirienii ajunşi la granţia cu Ungaria. 

„Deschideţi, deschideţi! Germania!”

Marţi noaptea, numeroşi refugiaţi s-au urcat pe uriaşa poartă ridicată la frontiera maghiară, cerând, zgomotos, să fie lăsaţi să treacă. „Deschideţi, deschideţi!”, „Germania, Germania””, „Siria, Siria” sau „Mulţumim, Serbia!” se auzeau din voceile oamenilor. S-au revoltat, au organizat veritabile mitinguri şi au făcut o gălăgie infernală cu sticle din plastic. În noua tabără de corturi ridicată de migranţi (cea veche, din Ungaria, de la Röszke fiind desfiinţată), chiar pe cele patru benzi ale autostrăzii, au început să îşi facă activitatea cei de la Caritas, care se ocupă cu distribuie apă şi hrană celor care au nevoie. 

Mii de migranţi au înoptat în corturi ori direct pe jos, în aer liber, însă în jur de 500 de persoane au ales să se întoarcă în tabăra ridicată de autorităţiele sârbe în oraşul Kanija. Aici, ei pot avea parte de un duş, de un pat şi de hrană. Serbia a deschis, zilele trecute, patru asemenea locuri: la Smbor, Siden, Subotica şi Kanija. De-a lungul graniţei ungare, au fost montate câteva containere pe post de birouri, unde refugiaţii se pot înregistra, unde sunt amprentaţi şi primesc statut de refugiat oficial în Ungaria. O asemenea tabără există şi în Serbia, însă nimeni nu se înghesuie să intre în legalitate. Toţi cei care se supun acestor reguli au liber să îşi continue drumul în Ungaria, apoi să plece unde şi-au stabilit destinaţia. 

„Nu vor să se înregistreze în Serbia”

În noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 1.00, jurnaliştii „Adevărul” au întâlnit o singură persoană care era la uşa containerului. „Sunt din Camerun şi aştepăt să intru pentru a rezolva problema. Eu vreau să primesc statutu de refugiat din partea Serbiei”, ne spune femeia, care ne arată şi documentele primite din partea Greciei, pentru a putea ajunge până în Serbia.

„Nu vor să se înregistreze în Serbia, nu vor să fie primiţi ca refugiaţi aici, pentru că, dacă ţara în care vor să ajungă îi refuză, ori nu sunt eligibili pentru diverse motive, sunt trimişi înapoi în statul unde s-a făcut prima înregistrare. Nu vor nici în Ungaria să fie înregistraţi. De asta ei vor să facă acest lucru cât mai departe, în Germania, dacă e posibil. Însă ei îşi rup actele, am găsit foarte multe şi în zona liniei de cale ferată, dar şi în oraş. Nu ştim ce se va întâmpla. Ungaria îi primeşte pe cei care s-au înregistrat în Serbia, dar nimeni nu vrea să facă acest lucru”, ne-a declarat stvan Bacskulin, primarul localităţii sârbe Horgăş, care a inspectat noua tabără a refugiaţilor.

Conform autorităţilor maghiare, în primele 24 de ore de la înăspirea legilor privind trecerea ilegală a frontierei, poliţiştii din Ungaria au avut de-a face cu circa 500 de treceri ilegale, dintre care 46 de oameni au fost reţinute. Nimeni nu ştie când se va redeschide frontiera Horgoş-Röszke. Nebojsa Stefanovici, ministrul de Interne din Serbia, aştepta, ieri, întâlnirea cu omologul său maghiar, pentru a discuta despre o eventuală redeschidere a frontierei. 
 

„Nu vrem în tabere. Este exclus”

Pe vechea linie de cale ferată, folosită timp de două luni pentru a trece graniţa în Ungaria, a fost blocată cu un vagon împânzit de sârmă ghimpată. Nu se mai poate trece. Mulţi refugiaţi încearcă să găsească diferite căi de a trece în Ungaria, refuzând din start varianta de a merge în tabăra de înregistrare. Deşi li se spune să se întoarcă pentru că nu se mai poate trece, mulţi îşi continuă drumul pe linia de tren. „În tabere nu vrem să mergem. Este exclus. Vom căuta un loc pe unde să trecem, vom încerca pe câmp”, ne-a spus un alt migrant. 

image


 

În acest timp, în Serbia continuă să sosească refugiaţi şi se aşteaptă ca recordul de 8.000 de persoane, din 14 septembrie, să fie doborât. În Macedonia se află în jur de 20.000 de refugiaţi care se îndreaptă spre Serbia. Se pare că deja a apărut o nouă rută, spre Croaţia. Refugiaţii au început să fie petiţi de traficanţi chiar şi de la Horgoş, cu promisiunea că vor fi lăsaţi în Croaţia. Unii refugiaţi au povestit că li s-au cerut 1.500 de euro pentru acest serviciu.

Doi migranţi au ajuns din greşeală în România

La graniţa triplex Confinium, din apropierea localităţii Beba Veche (judeţul Timiş), au fost reţinuţi, marţi seara, doi migranţi din Afgansiatan. Ei doreau să ajungă în Ungaria, dar, după spusele lor, s-au rătăcit. Aceştia au cerut să fie trimişi înapoi în Serbia, refuzând să rămână în România. Între timp, starea de urgenţă s-a decretat şi în localitatea de frontieră Beba Veche, din Timiş. Poliţia maghiară are efective numeroase la Triplex Confinium, între cele trei state: România, Ungaria şi Serbia. 

Citiţi şl:
 

Gardul Ungariei face un iad din viaţa refugiaţilor: „Ceea ce se întâmplă acum este inuman. Nu sunt criminali, nu sunt animale“ - corespondenţă din Serbia

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite