VIDEO Reportaj în Puşcăria Altfel. Deţinuţii trăiesc „aproape ca afară” şi nu stau „toată ziua cu miliţianul în spate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează în construcţii, sortează şi reciclează deşeuri plastice, curăţă grajduri, îngrijesc vaci, păstoresc oile, fac brânză şi lucrează pământul cu utilaje pe care mulţi agricultori şi le-ar dori. Asta fac câteva zeci de deţinuţi ai Penitenciarului „Popa Şapcă” din Timişoara, care îşi ispăşesc restul de pedeapsă într-un regim care îi face să se simtă „aproape ca afară”.

La mijlocul lunii iulie a acetui an, deţinuţii din mai multe puşcării s-au revoltat din cauza condiţiilor în care sunt ţinuţi, reclamând în primul rând supraaglomerarea şi mizeria.  La Penitenciarul din Timişoara a fost linişte, dar la sfârşitul lunii iulie a acestui an, forţele de ordine din Timiş au intrat în alertă după ce doi deţinuţi de la Secţia Exterioară a Penitenciarului Popa Şapcă din Timişoara au evadat în timp ce lucrau nesupravegheaţi. Primul deţinut, care ispăşea o pedeapsă pentru omor, a fost prins după câteva zile. Cel de-al doilea, condamnat pentru furt, a fost prins după aproximativ două săptămâni.

La începutul acestei luni, Ministerul Justiţiei a organizat la Timişoara o dezbatere pe tema îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie. S-au făcut atunci mai multe propuneri, iar directorul Penitenciarului din Timişoara, George Alexeev, a subliniat importanţa acordării unor facilităţi deţinuţilor şi implicarea lor în muncă.  „De multe ori riscăm, dar am observat că atmosfera din penitenciar este mult mai bună dacă avem ocupaţie. Pe de o parte, munca ne aduce venituri, deţinuţii primesc un salariu, iar unii dintre ei pot chiar să le trimită bani acasă familiilor”, a spus atunci Alexeev, care a dat şi exemplul Secţiei de la Buziaş, acolo unde penitenciarul deţine o fermă întreţinută exclusiv cu deţinuţi care se bucură de un regim de detenţie foarte prietenos.

Puşcăria din grădină

Pentru a vedea cum trăiesc deţinuţii din „puşcăria altfel” de la Buziaş am mers acolo, cu  şeful secţiei, Liviu Marica, pe post de ghid. „În prezent aici sunt cazaţi 30 de deţinuţi care desfăşoară activităţi la puncte exterioare şi interioare. 11 lucrează pentru Primăria Buziaş, trei lucrează la un punct de lucru interior, iar ceilalţi au activităţi de întreţinere şi gospodărire în cadrul secţiei”, a explicat Liviu Marica.

Cu ocazia turului clădirii în care sunt cazaţi deţinuţii am putut vedea că aceştia nu se bucură de condiţii extraordinare de cazare, dar camerele sunt curate, nu au ploşniţe şi, poate cel mai important, toate camerele cu paturi suprapuse erau goale. Toţi deţinuţii, care se bucură de o libertate mult mai mare decât în penitenciar, erau la muncă. Pe unul l-am văzut măturând în curte, iar pe patru i-am găsit la etajul unu al clădirii, acolo unde se fac lucrări de extindere a secţiei pentru a se crea noi locuri de cazare.

Florin ispăşeşte o pedeapsă de cinci ani şi jumătate pentru contrabandă cu ţigări. Mai are opt luni până la eliberare şi a îndeplinit toate condiţiile pentru a fi mutat în secţia exterioară de la Buziaş, unde acum face parte din echipa de muncitori care lucrează la extinderea secţiei. „Ne trezim la şapte şi jumătate. Împărţim munca pentru parcursul zilei şi ştie fiecare ce are de făcut. E puţin altceva decât în penitenciar. E mult mai bine” , a declarat bărbatul.

Pe Teodor, care este condamnat pentru tâlhărie, iar într-o lună intră în comisia de eliberare condiţionată, l-am găsit lucrând la montarea unui calorifer. „Afară” a lucrat pe o volă cu care încărca cereale. „Înăuntru” a învăţat să facă instalaţii sanitare, lăcătuşerie şi confecţii metalice. Deţinutul este mulţumit de condiţiile de la Buziaş: „Condiţiile sunt mai lejere aici. Ne desfăşurăm activităţile singuri, sub supravegherea unui singur poliţist”.   Din echipa lui Teodor face parte şi un deţinut care spune că a fost patron al unei firme de transport persoane. A avut o condamnare cu suspendare, dar „s-a certat puţin cu un poliţist” şi a primit trei ani şi jumătate pentru ultraj. Mai are patru luni până la eliberare, iar la Buziaş îi place că „nu stai toată ziua cu miliţianul după tine”.



O firmă de reciclare a deşeurilor plastice a închiriat în secţia de la Buziaş un spaţiu în care îşi desfăşoară activitatea, având asigurată mâna de lucru de către trei deţinuţi care lucrează timp de opt ore nesupravegheaţi de niciun gardian. Practic, sunt ca la un job obişnuit. Nu au, însă, acces la telefoane mobile aşa cum au angajaţii „de afată”.  Alexandru Gligor, reprezentant al firmei de reciclare, susţine că la început i s-a părut ciudat să lucreze cu deţinuţii din cadrul penitenciarului, dar în momentul de faţă nu e nicio diferenţă faţă de muncitorii de afară.

Unul dintre muncitorii care lucrează la firma de reciclare este Vichente, condamnat pentru furt. Bărbatul mai are 10 luni până se eliberează. „Eu sper să nu mai vin şi o să fac tot pot ca să nu mai vin pentru că eşti departe de familie. Aici nu ai posibilitatea de afară”, a spus Vichente.

La aceeaşi firmă de reciclare lucrează şi Marian, condamnat la 10 ani pentru omor. Bărbatul a fost condamnat pentru că şi-a ucis soţia după ce a primit pe telefon mai multe mesaje anonime prin care era înştiinţat că soţia îl înşeală. “Dacă nu mergi acum acasă, vei regreta! Nevasta te trişează!”, ar fi fost unul dintre mesaje. Marian şi-a ispăşit mare parte din pedeapsă, iar anul viitor „pe 19 iunie” va intra în comisa pentru eliberare condiţionată. Până atunci, lucrează la fabrica de reciclare din „puşcăria alfel”. A trecut pe la Colibaşi, Târgu-Jiu şi Drobeta Turnu-Severin, dar mărturiseşte că niciunde nu i-a fost mai bine decât la Buziaş.



Tot în secţia amplasată pe locul fostei unităţi militare de la Buziaş este ferma de vaci a penitenciarului, care este o sursă de lapte şi carne pentru deţinuţii de la penitenciarul din Timişoara. În dimineaţa zilei în care am ajuns noi, tocmai fătase o vacă. Unul dintre fermierii de aici este un tânăr condamnat pentru ucidere din culpă. Ştie exact ce are de făcut pentru că şi afară a avut animale.

La ieşirea din Buziaş spre Lugoj, pe locul fostului tancodrom, este o altă secţie a Penitenciarului Popa Şapcă din Timişoara. E ferma în care, sub coordonarea unui inginer agronom şi a unui medic veterinar, deţinuţii cresc 1.200 de ori şi cultivă 60 de hectare de pământ. „Aici sunt cazaţi 15 deţinuţi care desfăşoară activităţi de întreţinere a spaţiilor şi îngrijire a animalelor”, a explicat şeful secţiei de la Buziaş. „Avem 80 de hectare de păşune şi 60 de hectare de teren arabil, unde producem furaje pentru vaci şi pentru oi. Avem trei tractoare, remorci, tocătoare de furaje.  Funcţionăm pe sistem gospodăresc. Oamenii sunt selectaţi în funcţie de domeniul în care au activat ei. Ferma este specializată pe creştere de animale. Asigurăm carnea pentru diversificarea hranei. Din excedentul de lapte facem brânză, tot pentru hrana deţinuţilor”, a explicat inginerul responsabil de ferma penitenciarului de la Buziaş.

Gheorghe, care are „afară” propria fermă de oi, a fost condamnat la trei ani pentru furt. În trei luni trebuie să se elibereze. Până atunci este şeful „fabricii” de brânză de la ferma penitenciarului. „Am animalele mele, am oi. Oriunde munceşti în penitenciar şi respecţi regulile, nu ai niciun fel de problemă. Eu lucrez tot ce e nevoie, dar mai mult la brânză. Lucrez în domeniul acesta, am lucrat şi afară, am animalele mele şi nu mi se pare greu”, a spus bărbatul. Pe Vasile l-am găsit păstorind una din turmele de oi ale penitenciarului. Îi place ce face pentru că e domeniul în care a activat şi „afară”, până când a fost condamant pentru tentativă de omor asupra unui alt cioban cu care nu s-a înţeles din cauza păşunii. „Asta e meseria mea. Asta am practicat-o şi afară”, a spus bărbatul care speră să se elibereze în şapte luni.

Iar pentru că la fermă timpul trece mai repede decât în penitenciarul clasic, Vasile nu are timp foarte mult. Trebuie să ducă mioarele pe câmp. Alţi deţinuţi au luat deja tractorul şi au plecat să recolteze porumb. Împreună cu deţinuţii, dar şi cu angajaţii penitenciarului am ajuns la concluzia că la secţia din Buziaş a Penitenciarului Timişoara nu e „ca afară”, dar clar e altfel. Mult mai bine decât în puşcăria clasică. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite