Fără precedent: îmbrăcat în robă şi cu ochii în lacrimi, secretarul Primăriei Timişoara a încercat să convingă trei judecătoare de importanţa fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chinuit de o conjunctivită şi fără să fi pledat în faţa instanţei de 25 de ani, secretarul Primăriei Timişoara a ţinut să se prezinte personal în dosarul în care Curtea de Conturi acuză un prejudiciu de 30 de milioane de lei FOTO Daniel Dancea
Chinuit de o conjunctivită şi fără să fi pledat în faţa instanţei de 25 de ani, secretarul Primăriei Timişoara a ţinut să se prezinte personal în dosarul în care Curtea de Conturi acuză un prejudiciu de 30 de milioane de lei FOTO Daniel Dancea

Curtea de Apel Timişoara a programat joi un nou termen într-un dosar cu o miză uriaşă: peste 30 de milioane de lei, bani cu care Primăria Timişoara a finanţat echipa de fotbal a lui Marian Iancu, finanţare despre care Curtea de Conturi spune că s-a făcut ilegal. Cel care a apărat interesele primăriei în instanţă a fost secretarul Ioan Cojocari, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în ultimii 25 de ani.

Procesul în care Primăria Timişoara contestă raportul Curţii de Conturi care spune că municipalitatea a finanaţat ilegal echipa de fotbal Poli din perioada lui Marian Iancu, cu peste 30 de milioane de lei, a ajuns la final. La termenul de miercuri s-au susţinut pledoariile finale. Cu toate că aleşii locali au aprobat  angajarea unui avocat pentru acest dosar, primăria nu a angajat pe nimeni. Chiar şi aşa, cel care a susţinut pledoaria din partea Primăriei Timişoara nu a fost un jurist obişnuit, aşa cum s-a întâmplat în toate dosarele primăriei, inclusiv în acelea în care primăria s-a judecat pentru imobile importante, cum ar fi, spre exemplu, Spitalul de Copii.  

Cel care a susţinut, aşadar, punctul de vedere al Primăriei Timişoara în faţa instanţei a fost secretarul Ioan Cojocari, şef al juriştilor din primărie în ultimii 25 de ani. Îmbrăcat în robă, cu ochii în lacrimi din cauza unei conjunctivite severe şi susţinut de aproape de fiica sa, notarul Paula Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara s-a prezentat în faţa completului de la Curtea de Apel din Timişoara format din trei judecătoare pentru a susţine legalitatea finanţării şi cheltuirii banilor cu care primăria a finanţat echipa de fotbal patronată de Marian Iancu.

Ioan Cojocari

„Aştept de un an această cauză. Vă rog să mă scuzaţi dacă sunt mai stângaci pentru că în tinereţea mea (n.r. când mai făcea „munca de jos” şi mergea la instanţă) nu am avut ocazia să pledez în faţa Curţii de Apel”, şi-a început Ioan Cojocari pledoaria din faţa Curţii de Apel. Ioan Cojocari a subliniat apoi că finanţarea echipei de fotbal cu peste 30 de milioane de lei s-a făcut legal, în baza unui contract pe care nici măcar Curtea de Conturi nu l-a contestat de-a lungul anilor.

„Contractul a fost încheiat în 2008. În 2009 am avut un control de la Curtea de Conturi au spus că e legal. Aceeaşi directoare şi unul dintre auditori au spus mai târziu că nu este legal. (...) Sunt 21 de oraşe care au acordat aceşti bani. Niciunde nu s-a pus problema să nu fie legal. Nu se poate să vii după patru ani să spui că nu justifici nouă milioane de euro. Au fost în interes public”, a punctat Cojocari.

Pentru a justifica interesul public în finanţarea echipei de fotbal patronate de Marian Iancu, Cojocari a încercat să le explice judecătoarelor din completul de judecată cât e de important fotbalul. „Eu am toată încrederea în dumneavoastră că se respectă legea. Nu am fost obligaţi să vedem cum cheltuie banii. Au spus (n.r. Curtea de Conturi) că nu este de interes public. Media de spectatori în perioada aceea a fost de 27.000. Media de gratuităţi a fost de 7.000 de oameni. A fost o emulaţie fantastică. E un fenomen social. Cum să spui că nu e de interes public? Jucătorii de aici au împânzit Divizia A. Dacă banii aceştia au fost daţi ilegal suportăm această povară. Dacă sunt 600.000 de lei e una, dar nu să vii şi să spui că sunt 30 de milioane”, a mai declarat Cojoacri.

Secretarul Primăriei Timişoara a mai spus că niciun oficial din Consiliul Local sau primărie nu a fost cu echipa în deplasări. „Se impută că ne-au dat legitimaţii de intrare la meci. Dacă ştiam îmi cumpăram 10 legitimaţii pentru că oricum sunt polist”, a spus Cojocari, stârnind zâmbetele preşedintelui de şedinţă. În finalul pledoariei, Ioan Cojocari a uitat formula standard cu care să îşi încheie susţinerea: „Cum se încheie? Cu vă rog să îmi admiteţi recursul?”.

Juristul Curţii de Conturi a spus că primăria Timişoara trebuie să „reanalizeze contractul” şi să stabilească întinderea prejudiciului, performanţele invocate de Ioan Cojocari fiind irelevante. „Banii au fost cheltuiţi ilegal şi fără acte justificative”, a punctat avocatul.

La finalul şedinţei de judecată, Ioan Cojocari a declarat pentru „Adevărul” că „până acuma au contestat şi legalitatea, ori acum spun că a fost legal încheiat”. „Banii s-au dat legal, aşa cum am susţinut de la început. Deci, practic banii s-au dat legal. Dacă banii sunt cheltuiţi se recuperează la masa credală”, a spus Cojocari. Întrebat dacă înscrierea la masa credală pentru recuperarea sumelor alocate nu înseamnă o recunoaştere a ilegalităţilor făcute, Cojocari a negat acest lucru, susţinând că înscrierea la masa credală s-a făcut abia după sentinţa de pe fond a Tribunalului Timiş, care îi dă dreptate Curţii de Conturi. Curtea de Apel a rămas în pronunţare, urmând să emită o decizie în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli săptămâna viitoare.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite