VIDEO Ce a păţit un om de afaceri care a participat la o licitaţie Romsilva, chiar dacă i s-ar fi spus să stea deoparte, pentru că lemnul este pentru altcineva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri care a câştigat o licitaţie organizată de o direcţie silvică din subordinea Romsilva n-a mai primit lemnul pe motiv că n-a putut fi scos din pădure în timp util. Omul de afaceri spune că, înainte de licitaţie, ar fi fost avertizat că lemnul este pentru altcineva.

Câştigător al unei licitaţii la care a oferit un preţ dublu faţă de preţul de pornire, în timp ce alţi participanţi îşi adjudecau loturi de lemn cu câţiva lei în plus sau chiar sub preţul de pornire a licitaţiei, un om de afaceri din Timişoara a ajuns în situaţia de a fi în imposibilitatea de a intra în posesia lemnului câştigat la licitaţie. Omul de afaceri susţine că, în momentul în care s-a înscris la licitaţie şi a vrut să vadă lemnul pe care îl licitează, un pădurar l-a avertizat că lemnul este pentru firma care trebuie să scoată lemnul din pădure, şi chiar dacă ar câştiga licitaţia nu va putea intra în posesia lemnului pentru că firma prestatoare nu va scoate lemnul din pădure, lucru care s-a şi întâmplat.

Totul a început în luna august 2017. Flavius Ştefoni, patron al firmei SC Artego SRL, care deţine un depozit de mobilă lângă Timişoara, a început să caute lemn de foc pentru iarnă. „Dacă vrei să achiziţionezi un lemn de foc pentru o societate comercială cu factură este foarte greu. Singura variantă perfect legală este să mergi la o licitaţie organizată de Romsilva”, explică Flavius Ştefoni contextul în care a ajuns să se înscrie la licitaţia din 16 august organizată de Direcţia Silvică Hunedoara.

Am depus actele pentru un lot din cele peste 100 scoase la licitaţie. Mi s-a părut un preţ extrem de mic, nu am înţeles de ce. Era singurul lot sub jumătate de preţ faţă de restul loturilor. Dacă 100 de loturi aveau preţuri de începere a licitaţiei de 250 de lei, acest lot avea un preţ de 120 de lei. Am cumpărat caietul de sarcini şi am cerut să văd produsul pe care urmează să îl licitez”, a mai relatat omul de afaceri care a licitat un lot de lemn previzionat, care nu era tăiat şi scos din pădure la momentul licitaţiei, urmând ca acesta să fie tăiat şi pus la dispoziţia câştigătorului ulterior licitaţiei.

Flavius Ştefoni susţine că, după ce a primit un număr de telefon al pădurarului din zona în care era lemnul, l-a sunat pe reprezentantul Romsilva să îl întrebe când ar putea să meargă să vadă lemnele. „Primind numărul de telefon de la un pădurar, am procedat la apelarea acestuia, moment în care domnul mi-a spus că acest lot e pregătit pentru firma care urmează să îl exploateze din pădure şi nu ar fi bine să vin la această licitaţie pentru că acest lot nu o să îl primesc niciodată pentru că dacă nu o să îl poată cumpăra firma care îl exploatează, nu o să îl scoată din pădure şi tot nu o să pot intra în posesia lemnului”, a declarat Flavius Ştefoni.

Omul de afaceri susţine că a încercat să discute cu directorul Direcţiei Silvice Hunedoara situaţia pentru a primi lămuriri. „Am fost ţinut pe hol. Nu mi s-a răspuns la nicio întrebare. Am sunat un avocat să mă consult şi mi-a recomandat să particip la licitaţie şi vedem ce se întâmplă”, a mai declarat patronul depozitului de mobilă.

Clauze dubioase în contract

În urma licitaţiei la care s-a înscris cu un preţ dublu faţă de preţul de pornire, timişoreanul şi-a adjudecat lotul pentru care s-a înscris şi a semnat contractul cu Direcţia Silvică Hunedoara. Prin contract, Direcţia Silvică se angaja să livreze lemnul până la data de 1 noiembrie 2017.

Contractul prevede că vânzătorul (Romsilva) este obligat, printre altele, „să pună la dispoziţia cumpărătorului produsele contractate, dacă plata acestora a fost efectuată” şi „să emită factura şi documentele de însoţire”. În cazul cumpărătorului, acesta era obligat prin contract „să se prezinte pentru recepţia şi ridicarea materialului lemnos fasonat contractat până la termenele de livrare menţionate în anexă (n.r. 01.11.2017)” şi „să efectueze plata şi să pună la dispoziţie mijloacele de transport auto în termenele prevăzute”.

Pus în gardă de avertismentul pădurarului, care i-a spus că lemnul licitat de el este dedicat altei firme, omul de afaceri din Timişoara a aşteptat cu inima strânsă data de 1 noiembrie, termenul limită până la care lemnul trebuia să îi fie pus la dispoziţie. Ca o măsură de siguranţă şi pentru a nu fi acuzat că rămâne fără lemn pentru că nu a plătit cantitatea adjudecată la licitaţie, omul de afaceri timişorean a trimis în 23 octombrie o adresă prin care îi solicită Direcţiei Silvice Hunedoara să factureze lemnul pentru a face plata.

Vă rugăm să emiteţi de urgentă factura fiscală pentru cantitatea 115 mc de material lemnos fasonat  - fag – lemn foc - prevăzută în anexa Contractului, astfel încât să putem efectua imediat plata, deoarece materialul lemnos contractat ne este imperios necesar  scopului pentru care l-am achiziţionat”, se arată în adresa transmisă de SC Artego SRL Direcţiei Silvice Hunedoara.

Termenul de livrare nu a fost respectat

În 24 octombrie 2017, Direcţia Silvică Hunedoara i-a răspuns firmei din Timişoara că lemnul licitat este „previzionat la drum auto”, ceea ce înseamnă că livrarea unor astfel de loturi de lemn „să se facă pe baza recepţiilor efective”. „Prin urmare, ca lotul respectiv să fie livrat şi facturat către dumneavoastră trebuie să fie recepţionat de la operatorul economic atestat pentru exploatare, deci să existe în gestiunea contabilă a Ocolului Silvic Hunedoara. Ocolul Silvic a recepţionat până la această dată (n.r. 24.10.2017) o cantitate de numari 35 mc de lemn de foc la drum auto, cantitate pe care o puteţi ridica imediat, în condiţiile contractuale, urmând ca diferenţa să fie livrată/ridicată ulterior, pe măsura recepţiilor efective”, se arată în adresa Direcţiei Silvice Hunedoara.

A urmat un schimb de adrese între firma din Timişoara şi Direcţia Silvică Hunedoara în care societatea a arătat că termenul de livrare a fost stabilit de Direcţia Silvică, iar nerespectarea lui ar trebui să atragă, conform contractului, penalităţi de întârziere.

Cu o zi înainte de expirarea termenului de livrare, Direcţia Silvică Hunedoara îi trimite firmei din Timişoara o adresă prin care anunţă că poate pune la dispoziţie cantitatea de 50 de mc de lemn, care poate fi livrată începând cu 6.11.2017. Practic, prin această adresă, Direcţia Silvică l-a anunţat pe câştigătorul licitaţiei că la cinci zile după expirarea termenului de livrare poate ridica mai puţin de jumătate din cantitatea licitată.


La termenul la care s-a angajat să pună lemnul la dispoziţie, Direcţia Silvică Hunedoara avea doar jumătate din cantitatea câştigată de firma din Timişoara

Contractul a fost reziliat

Tot cu o zi înainte de expirarea termenului de livrare, patronul firmei din Timişoara a avut o discuţie telefonică cu un reprezentant al Romsilva şi cu un reprezentant al firmei de exploatare prin care Flavius Ştefoni este anunţat că poate ridica doar 45, maximum 50 mc. Chiar dacă reprezentantul firmei din Timişoara a cerut să i se emită factura pe toată cantitatea licitată, astfel încât să poată plăti în termenul asumat prin contract, acest lucru nu s-a întâmplat.

Direcţia Silvică Hunedoara a trimis, în schimb, în data de 9 noiembrie 2017 o nouă adresă firmei Artego în care societatea este informată că, întrucât nu s-a dat curs cererii de prelungire a termenului de livrare, transmisă în 3 noiembrie pe o adresă de email, contractul încetează în data de 11 noiembrie. Şi, chiar dacă la termenul de livrare prevăzut în contract Direcţia Silvică nu a putut livra decât jumătate din cantitatea licitată, firma a fost informată că pierde garanţia de bună execuţie întrucât nu a ridicat materialul lemnos la data expirării contractului.

În urma acestei situaţii, contractul a fost reziliat, iar firma a rămas fără lemnul licitat. „S-a confirmat, practic, ceea ce mi-a spus acel pădurar, că lemnul e pregătit pentru altcineva”, a concluzionat Flavius Ştefoni.

„Dacă are dovezi, să le producă”

Patronul depozitului de mobilă din Timişoara a declarat că în cadrul licitaţiei la care a participat a putut observa şi modul în care firmele participante la licitaţie se înţeleg între ele pentru a oferi un preţ cât mai mic. „Au existat anumite înţelegeri între participanţii la licitaţie, înţelegeri care se făceau inclusiv în prezenţa angajaţilor Romsilva. 90 la sută dintre achiziţii s-au făcut cu un leu peste sau chiar sub preţul de pornire la licitaţie pentru că legea le permite. Se înţelegeau să nu se bage unul peste altul. Să îşi împartă loturile la care licitează fiecare. Practic, nu mai exista o licitaţie din moment ce erau vorbiţi să pună preţul. Din prima zi în care am fost acolo, am fost abordat de către ceilalţi domni, rugându-mă să nu participa la licitaţiile pentru lemnul pe care doreau dânşii să îl cumpere. Practic, au încercat să mă roage să nu îi urc pe ei în sus la preţ”, a dezvăluit timişoreanul.

Contactat telefonic, şeful Direcţiei Silvice Hunedoara a declarat că dacă ar exista înţelegeri între participanţii la licitaţie ar fi extrem de grav, iar dacă angajaţi ai Romsilva ar şti de aşa ceva şi ar tolera înţelegerile s-ar lua măsuri împotriva lor. „Dacă îi prind pe astfel de înţelegeri, iau măsurile legale care se impun. Dacă participă colegii mei la aşa ceva, dacă vorbesc între ei (n.r. participanţii la licitaţie), nu am de unde să vă spun. Nu am cunoştinţă de aşa ceva. Colegii mei s-au ocupat. Eu eram în concediu. El a licitat un lemn previzionat. Lemn previzionat nu înseamnă că există cantitatea aceea. Dacă a făcut cineva treaba asta (n.r. i-a spus că lemnul este pentru altcineva), a greşit. Dacă cineva l-a ameninţat sau avertizat e o greşeală. Lemnul nu se poate pregăti pentru nimeni. Se scoate la licitaţie. Eu sută la sută nu i-am spus aşa ceva. Dacă are dovezi să le producă şi instanţele o să îşi facă treaba”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Hunedoara. 

Flavius Ştefoni a declarat că, după ce a fost contactat de „Adevărul”, un reprezentant al Direcţiei Silvice Hunedoara l-a contactat, spunându-i că se poate rezolva problema şi îşi poate primi lemnul, chiar dacă i-a fost reziliat contractul. Timişoreanul a declinat oferta, analizând posibilitatea de a merge în instanţă pentru a solicita despăgubiri. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite