VIDEO Părinţii educatoarei care şi-a ucis fiica nu pot înţelege ce s-a întâmplat: „Am fost rupţi de realitate, suntem debusolaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Neţ, educatoarea arestată la Timişoara pentru uciderea fiicei ei FOTO Arhivă personală
Oana Neţ, educatoarea arestată la Timişoara pentru uciderea fiicei ei FOTO Arhivă personală

Gestul educatoarei care şi-a omorât fiica de patru ani apoi a încercat să se sinucidă a şocat comunitatea din satul timişean Murani, comuna Pişchia, acolo unde femeia s-a născut şi a lucrat în ultimii 15 ani. Tatăl femeii spune că nici el, nici soţia lui nu au ştiut ce este în sufletul fiicei lor.

Născută şi crescută în satul Murani şi căsătorită în Timişoara, Oana Neţ a continuat să facă naveta în satul său natal, unde era titulara postului de educatoare la grădiniţa la care merg 12 copii din sat.

În urmă cu aproximativ o lună, educatoarea a intrat în concediu fără plată, cu intenţia de a-şi găsi un alt loc de muncă. Oamenii din sat se declară şocaţi de gestul educatoarei pe care nu ar fi crezut-o niciodată în stare de comiterea unei crime.

„Nu au fost probleme, venea zâmbind. Pe copiii mai săraci îi ajuta cu haine. Ce o fi fost acum în ultimul timp, nu ştiu”, a declarat un localnic care locuieşte în apropierea grădiniţei din Murani.

„De 15 ani de când e aici nu au fost niciodată probleme. Niciodată nu s-au plâns părinţii. Din contră, pe copiii care erau de la plasament îi ajuta”, a declarat mama unui copil de la grădiniţa din Murani.

Femeia a declarat că în momentul în care a avut loc crima, soţul educatoarei, instalator de profesie, lucra chiar acasă la cumnata lui, sora femeii, care locuieşte în Murani.  

Murani FOTO Daniel Dancea

Intrarea în Murani, satul natal al Oanei Neţ

Provine dintr-o familie bună. Mama ei e cu pregătire, a fost învăţătoare atâţia ani. Sunt o familie de oameni deosebiţi. A fost un şoc. O fi avut săraca un moment de slăbiciune sau probleme cu soţul său, cum am văzut. Nu ştiu ce discuţii a avut de a împins-o să facă aşa un gest. Suntem şocaţi cu toţi. Nu putem să credem că a fost în stare de aşa ceva. Pentru fetiţă a fost o mamă foarte bună. A iubit-o enorm pe fetiţă. Noi nu am ştiut să fi avut probleme cu soţul”, a declarat şi bunica unei fetiţe de la grădiniţa din Murani.

Localnic din Murani, despre educatoarea care şi-a ucis fiica

Sfâşiat de durere, tatăl educatoarei şi-a găsit cu greu cuvintele. Bărbatul, care este fermier, a declarat că nu îşi poate explica ce a fost în mintea şi în sufletul fiicei sale, aşteptând să discute cu ea. „Aşteptăm analizele, aşteptăm să putem legătura cu ea”, a declarat bărbatul. Tatăl femeii a mai spus că nici el, nici soţia sa nu ştia ca fiica lor să aibă probleme în căsnicie, cu atât mai mult despre un posibil divorţ. „Nu ştim, nu putem declara nimic. Nu am avut nicio sursă, niciun indiciu (n.r. - referitor la posibile probleme din viaţa femeii). Nimic, nimic. Noi am fost rupţi de realitate. Suntem debusolaţi”, a declarat tatăl Oanei Neţ. Bărbatul a mai spus că nu a putut încă discuta cu ginerele său, fiind şi el în stare de şoc.

Ce schimbări ar putea aduce cazul educatoarei în Educaţie 

După crima comisă de educatoarea din Timiş, inspectorul şcolar general a declarat că Oana Neţ a fost supusă ultima dată unui test prihologic în anul 2012, când astfel de teste au fost eliminate la nivel naţional. Ulterior, Ministerul Educaţiei a emis un comunicat de presă în care arăta că testarea psihologică a cadrelor didactice trebuie făcută cu ocazia evaluării periodice de medicina muncii. Inspectorul şcolar Aura Danielescu a declarat că trebuie clarificat modul în care se fac aceste controale medicale, în momentul de faţă fiind interpretări diferite ale legislaţiei.

Cabinetele de medicina muncii spun că nu pot să se prevaleze decât de acel act normativ care face obiectul activităţii dumnealor şi că în conţinutul acelui act evaluarea psihologică nu este prevăzută, ci doar la nevoie se recomandă evaluare psihiatrică. Sunt convinsă că la nivel de minister, într-un timp relativ scurt, probabil împreună cu Ministerul Sănătăţii, se va veni cu precizări mai clare care să scoată din acest con de umbră înţelesul evaluării psihologice şi a obligativităţii efectuării acesteia”, a declarat Aura Danielescu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite