VIDEO „Paganini din Voivodina” concertează în premieră la Timişoara

VIDEO „Paganini din Voivodina” concertează în premieră la Timişoara

Félix Lajkó FOTO Facebook oficial

Félix Lajkó, supranumit şi "Violonistul diavolului" sau Paganini de Voivodina, cântă în premieră la Timişoara, duminică, 19 mai, în cadrul Zilelor Maghiare Bănăţene.

Félix Lajkó s-a născut la Backa Topola, un oraş cu populaţie majoritar maghiară din regiunea Voivodina (Serbia), în aceaşi zi cu Beethoven, 17 decembrie, doar cu o sută de ani mai târziu, în 1974. La zece ani a început să cânte pe ţiteră, iar la 12 a descoperit vioara. Începe liceul la Subotica, însă decide să plece la Budapesta, unde intră în trupa Dresch Quartet. 
 
„Muzica mea se bazează, în esenţă, pe sensibilitatea şi variabilitatea instrumentului meu. Eu nu cânt aşa-numita muzică nouă. Eu am doar calea mea de a improviza şi de a compune. Nu fac diferenţa între stilurile muzicale şi tendinţe; cânt folk, muzică clasică, rock, blues, jazz şi improvizaţii”, spune Félix Lajkó, pe pagina oficială de internet.
 
De-a lungul carierei a cântat alături de nume precum Boris Kovac, Noir Desir, Alxander Bălănescu sau cu formaţia ţigănească condusă de Boban Markovic. 
 
Compune muzică pentru teatru şi film, a apărut în rolul principal în filmul „Delta”.   

 
 
A cântat pe scene mari în Tokyo, Amsterdam, Berlin, Bratislava, Praga, Budapesta, Braşov, Belgrad, Sarajevo, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Veneţia, Verona, Edinburgh, Londra, Tallinn, Viena sau New York.
 
Deseori este numit „Violonistul diavolului” sau Paganini de Voivodina.
 
 
Félix Lajkó cântă în premieră la Timişoara, duminică, 19 mai, în cadrul Zilelor Maghiare Bănăţene. Concertul va avea loc în Sala Capitol, începând cu ora 19.00. Bilete costă 30 de lei (20 de lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).
 

 
Zilele Maghiar Bănăţene, un eveniment organizat de Asociaţia Femeilor Maghiare din Timişoara, a ajuns la ediţia cu numărul 24.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: