VIDEO Noapte albă pentru Casa Verde: „Escrocii vin, se înscriu pe listă şi se duc să doarmă acasă. Fraierii stau aici”

VIDEO Noapte albă pentru Casa Verde: „Escrocii vin, se înscriu pe listă şi se duc să doarmă acasă. Fraierii stau aici”

Zeci de timişeni s-au adunat în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului pentru a depune cereri pentru bani prin programul Casa Verde FOTO Daniel Dancea

Zeci de oameni din judeţul Timiş au luat cu asalt Agenţia petru Protecţia Mediului Timiş pentru depunerea cererilor de finanţare prin programul „Casa Verde”. Pentru că fondurile sunt limitate, iar alocarea se face pe principiul primul venit, primul servit, mai mulţi solicitanţi s-au instalat în faţa Agenţiei de Mediu cu o zi înainte.

Românii care vor să primească până la 8.000 de lei pentru instalarea unor sisteme alternative de încălzire a locuinţelor pot depune în perioada 10-24 octombrie cererile de finanţar prin programul „Casa Verde”. Pentru că fondurile sunt limitate, iar finanţarea se face pe principiul primul venit, primul servit, unii dintre bănăţeni au vrut să fie siguri că prin un loc pe lista scurtă şi au mers la Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş cu 12 ore înainte de deschiderea ghişeelor.

Primul care s-a „plantat”, însă, în faţa Agenţiei de Mediu a fost Ioan Daminescu, un bărbat din comuna Dumbrava care vrea să primească 6.000 de lei pentru instalarea unor panouri solare. Bărbatul a juns în faţa instituţiei de mediu duminică, la ora 14.00, cu aproape 20 de ore înainte de deschiderea ghişeelor. „Vreau 6.000 de lei. Suntem mai mulţi din comună. Programul este foarte bun”, a declarat bărbatul.

Duminică, în jurul orei 18.00 au ajuns la Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş şi alţi proprietari de locuinţe din zona Lugoj – Făget. Primii care au ajuns la coada de la Agenţia de Mediu s-au adunat în parcarea instituţiei şi au întocmit o listă pe care toţi cei care au venit să depună cereri s-au înscris cu nume, prenume, serie de buletin şi ora la care au ajuns. „Putea să fie ceva mai civilizat, cu numere de ordine”, a spus Cristi, unul dintre timişenii de la coada din faţa Agenţiei de Mediu.

În jurul orei şase dimineaţa, pe listă erau înscrise deja peste 60 de persoane. Cei care au ajuns cu o seară înainte sau în miez de noapte nu au putut pleca de la coadă decât pentru două ore, prezenţa făcându-se din două în două ore. Unul dintre iniţiatorii listei de prezenţă a explicat necesitatea strigării prezenţei. „Sunt mulţi escroci care vin, se înscriu pe listă şi se duc acasă să doarmă. De asta s-au făcut listele. Toţi au fost la prezenţă pentru că dacă unul a lipsit. Am avut acuma de dimineaţă un tupeist. S-a dus, s-a pus la poartă şi a zis că e primul. Şi noi, fraierii eram aici (n.r. în parcare). De asta trebuie făcute liste. Atunci ne mai respectăm”, a explicat un domn. Sistemul s-a deovedit a fi eficient pentru că niciun „escroc” nu a plecat acasă. „Calcă vreo doi să rămânem mai puţini”

La ora 7.00 s-a făcut ultima prezenţă. Nu a lipsit nimeni, iar cei prezenţi au stabilit să intre câte zece persoane pentru a nu se face aglomeraţie. „Nu are rost să ne îmbulzim. Important e să fie ordine”, a făcut apel unul dintre domnii prezenţi la coada de la Agenţia de Mediu. Oamenii au fost de acord şi au aşteptat să se facă ora 8.00 pentru deschiderea ghişeelor. O funcţionară a ieşit pentru a le spune, însă, celor de la coadă că programul cu publicul începe la ora 9.00. „Cel mai rău e că mie mi s-a răcit cafeaua”, s-a plâns o doamnă ajunsă la Agenţia de Mediu cu noaptea în cap.În jurul orei 8.00 la Agenţia de Mediu au început să vină şi angajaţii instituţiei. O tânără cu un BMW argintiu a intrat în parcarea instituţiei, dar nu a avut unde să parcheze, parcarea fiind plină cu maşinile oamenilor. Tânăra blondă a fost nevoită să dea cu spatele pentru a ieşi din parcare. Din cauza mulţimii şi a maşinilor care circulau cu viteză pe bulevardul din faţa Agenţiei de Mediu, tânăra a avut mici dificultăţi în a scoate maşina din parcare. „Calcă vreo doi să rămânem mai puţini”, a glumit unul dintre tinerii care aştepta şi el să depună cerere pentru banii din programul Casa Verde.

Cu câteva minute înainte de deschiderea ghişeelor, oamenii făceau planuri cu orele pe care le vor mai petrece la coadă. „Ar trebui să meargă repede, dar se bagă în sistem electronic şi presimt că o să le pice sistemul”, a previzionat un domn, care spera, totuşi, să poată depune dosarul până la închiderea programului. 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: