VIDEO Mărturia educatoarei obligate să plătească 100.000 de euro pentru traumele suferite de un copil cu Sindrom Down mutilat de câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O educatoare din localitatea Checea, judeţul Timiş, a fost condamnată la închisoare cu suspendare şi plata unor daune de 100.000 de euro pentru că un copil cu Sindrom Down pe care îl avea în grijă a rămas nesupravegheat şi a fost mutilat de câini. Într-un interviu pentru „Adevărul”, educatoarea a declarat că îşi asumă partea de vină care îi aparţine, dar nu este singura responsabilă de tragedie, cu toate că a fost singura găsită vinovată.

Ianuarie 2012. Un caz dramatic avea să facă înconjurul României. Un copil cu Sindrom Down a ajuns la spital cu răni grave după ce a fost sfâşiat de câini. Copilul a supravieţuit miraculos, dar a fost mutilat pe viaţă, câinii smulgându-i organele genitale. Procuratura a declanşat o anchetă în acest caz rezultând că totul s-a întâmplat după ce Bogdan Doboşan o aştepta pe bunica sa să îl ia de la grădiniţă. Bunica a întârziat, iar în acest timp copilul a scăpat de sub supravegherea educatoarei, a ieşit în stradă şi a ajuns în curtea unei ferme dezafectate, unde a fost sfâşiat de o haită de câini.

Responsabilă de tragedie a fost găsită educatoarea copilului, Violeta Simonescu, care a şi fost trimisă în judecată de procurori. Părinţii copilului s-au constituit parte civilă în dosar, solicitând daune morale de 500.000 de euro. Printr-o sentinţă finală emisă de Curtea de Apel Timişoara, educatoarea Violera Simonescu a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare şi plata unor daune morale de 100.000 de euro familiei Doboşan.

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul” după pronunţarea sentinţei, educatoarea a declarat că îşi asumă partea sa de vină pentru tragedie, dar nu este singura responsabilă. În timpul procesului, educatoarea  a aflat bunica copilului era angajată de primărie şi plătită să îl însoţească în permanenţă pe copil, asta presupunând ca bunica să stea cu copilul inclusiv la şcoală sau grădiniţă. „Am ieşit cinci minute din clasă. Îmi accept partea mea de contribuţie, gradul meu de implicare, dar nu pot să trec cu vederea că acest copil a ajuns la mine în grupă fără un dosar care să arate că e un copil încadrat într-un grad de handicap grav, cu însoţitor. Bunica era plătită de primărie pentru a fi în permanenţă lângă copil. Ar fi avut o responsabilitate şi aşa cum eu funcţionez cu o fişă a postului şi ea a avut o fişă a postului”, a declarat educatoarea, potrivit căruia angajatorul bunicii, Primăria Checea, ar fi trebuit să se asigure că bunica angajată ca însoţitor permanent îşi îndeplineşte îndatoriririle.  

Educatoarea a mai spus că părinţii i-au ascuns  faptul că bunica este angajată ca însoţitor permanent al copilului.  „Am început să îmi pun problema când, în vară, părinţii au venit să le completez fişa educaţională, şi le-am cerut să aducă toate documentele. Întodeauna tatăl m-a refuzat, mi-a spus că nu ştie că trebuie să aducă acel document. I-am semnalat verbal acest lucru directorului şi mi-a spus că dacă dau dovadă de măiestrie pot să obţin actele. Problema mi-am pus-o tot timpul, dar trăiam sub teroarea pierderii locului de muncă. Conducerea şcolii îi revenea obligaţia să ştie şi să îmi aducă la cunoştinţă. Era sarcina direcţiunii să mă informeze că acest copil are un grad de handicap şi trebuie să te comporţi ca atare”, a mai spus educatoarea.

Fostul director al şcolii din Checea a declarat pentru „Adevărul” că nu a fost niciun moment sesizat de educatoare că nu este dosarul complet. „Noi validam numărul de copii înscrişi şi interveneam acolo unde eram sesizaţi că erau probleme. Discuţia cu doamna educatoare a fost pe ideea de a avea anumite facilităţi. Dacă doamna educatoare ar fi solicitat însoţitor permanent l-ar fi primit pentru că o altă doamnă educatoare de la o altă grupă a solicitat însoţitor permanent. Nu a cerut doamna asistent personal”, a declarat fostul director al şcolii din Checea.

Mama lui Bogdan Doboşan a recunoscut că bunica era însoţitor permanent la momentul producerii tragediei, dar nimeni nu i-a cerut să îl însoţească pe copil la grădiniţă. „Noi am spus că este cu probleme şi nu ni s-a cerut nimic. Dacă ni se spunea, cum stăm acum cu el de la 8 la 12, puteam să stăm şi atunci”, a spus mama băiatului.

Potrivit actualei directoare a şcolii din Checea, după evenimentul al cărei victimă a căzut Bogdan Doboşan, regulile la şcoala din Checea s-au modificat, copiii grad sever de handicap şi însoţitor permanent fiind însoţiţi în permanenţă, inclusiv la şcoală sau la grădiniţă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite