VIDEO „Lupii liberi“ din filmul realizat de Guvern cu ocazia Centenarului sunt, în realitate, din Norvegia. Care a fost sursa fotografiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/Octav Ganea
FOTO Facebook/Octav Ganea

În videoclipul realizat de Guvernul României cu ocazia Centenarului, „ultimii lupi liberi din Europa”, prezentaţi ca trăind în România, sunt, de fapt, din Norvegia.

Guvernul României a realizat cu ocazia Centenarului un film de promovare a României care conţine două neadevăruri, aşa cum a relatat „Adevărul”. Fotograful Octav Ganea a descoperit încă o inadvertenţă în film, arătând pe profilul său de Facebook că lupii liberi din filmul despre România sunt, de fapt, din Norvegia.

„Sătui de atâta bine, toţi «ultimii lupi liberi din Europa» au emigrat pe Shutterstock, colţ cu Norvegia”, a scris Octav Ganea, fotograf la Inquam Photos, pe contul personal de Facebook. Shutterstock este unul dintre cele mai populare site-uri de fotografii generice, iar clienţii pot cumpăra respectivele imagini cu lupi la preţuri cuprinse între 50 şi 169 de euro, în funcţie de calitatea dorită.

„Adevărul” a descoperit alte două neadevăruri în videoclipul realizat de Guvern. România este prezentată în filmul dedicat Centenarului ca o „ţară a câmpiilor unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului”, „dealurile domoale dau roade gustoase”, iar „munţii falnici sunt mâgâiaţi de norii cerului albastru”.

Autorii videoclipului spun la un moment dat, referindu-se la Traian Vuia, că „în România, pentru prima oară un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul”. Această afirmaţie este falsă, zborul din 18 martie 1906 cu care Traian Vuia a intrat în istoria aviaţiei mondiale având loc la Paris. 

Un alt neadevăr se referă la Timişoara. Un alt neadevăr din clipul realizat de Guvern cu ocazia Centenarului se referă la Timişoara. Autorii filmuleţului spun, referindu-se la Timişoara, că „în România s-a iluminat electric primul oraş european”. Acest lucru este fals, pentru că în 1884, când Timişoara a devenit, într-adevăr, primul oraş cu străile iluminate electric din Europa, Timişoara era parte a Imperiului Austro – Ungar. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite