VIDEO „Loverboy“, metoda cea mai folosită de traficanţii de minore. Cum recunoşti un racolator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 75 la sută dintre victimele traficului de persoane sunt femei, iar aproape 70 la sută dintre acestea sunt victime ale exploatării sexuale. Asta arată o analiză a Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de persoane referitoare la anul 2017 şi publicată la începutul anului 2018.

Recent, în cadrul unei conferinţe organizate de Ministerul Românilor de Pretutindeni, Ana Maria Cordun, reprezentant zonal al Agenţiei a arătat că în vestul ţării, cea mai întâlnită metodă de racolare a fetelor ce ajung să fie exploatate sexual este metoda „loverboy”. „Fete tinere ajung să se îndrăgostească în primă fază de persoana care urmează să le exploateze, se formează o dependenţă psihologică de această persoană astfel încât cumva persoana nici nu mai realizează că este exploatată, ci consideră că serviciile pe care le prestează sunt în folosul relaţiei pe care o au. Este foarte greu să lucrăm cu aceste victime, este foarte greu ca aceste victime să povestească ce s-a întâmplat”, a arătat Ana Maria Cordun. De altfel, în cel mai răsunător caz de trafic de minore din vestul ţării, în care au fost implicaţi un judecător, un poliţist, dar şi alte VIP-uri locale, metoda de racolare a victimelor a fost „loverboy”.

„Simptomele” unei fete traficate

Potrivit Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în 2017, cele mai multe victime ale traficului de persoane (299) au până în opt clase, dar au fost identificate şi 11 cazuri de tinere cu studii superioare care au ajuns victime ale traficului de persoane. Reprezentanta Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane a explicat care sunt câteva dintre indiciile că o tânără este traficată şi ar putea avea nevoie de ajutor. „Traficanţii obişnuiesc, când vorbim de metoda «loverboy», să ofere cadouri. Atunci când o fată are dintr-o dată bunuri pe care ea sau familia ei nu şi le permite ar trebui să fie un semnal de alarmă. Traficanul urmăreşte victima şi îi place să o controleze. Atunci când o fată tânără este încontinuu aşteptată de cineva care nu obişnuia să o aştepte, când este sunată şi verificată întodeauna, ar trebui să fie pentru noi un semnal de alarmă”, a mai arătat Ana Maria Cordun, potrivit căreia potenţialele cazuri de trafic de persoane pot fi sesizate la numărul de telefon: 0 800 800 678.

Cum recunoşti un traficant de persoane

Pentru a veni în sprijinul tinerelor tentate să cadă în plasa traficanţilor care le promit luna de pe cer, dar care ajung mai târziu să le vândă Agenţia Împotriva Traficului de Persoane a realizat un filmuleţ prin care sunt scoase în evidenţă caracteristicile unui traficant, astfel încât acesta să poată fi identificat mai uşor atunci când încearcă să îşi racoleze potenţialele victime.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite