VIDEO A început sezonul de vânătoare de mistreţi. Cum sunt recoltate probele pentru analiza legată de pesta porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prelevare de probe pentru laborator de la mistreţ FOTO Ş. Both
Prelevare de probe pentru laborator de la mistreţ FOTO Ş. Both

Medicii veterinari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor au făcut o vizită pe domeniul de vânătoare de la Charlottenburg (judeţul Timiş), pentru a face un instructaj despre cum se prelevează probe biologice de la animalele vânate.

Pentru a evita extinderea epidemiei de pestă porcină, care a curpins o mare parte din ţară, fiecare animal sălbatic împuşcat trebuie treacă prin filtrul analizelor de laborator. Vânătorii sunt obligaţi să recolteze de la animal probe în vederea testării microbiologice. 

“A început sezonul de vânătoare la mistreţi în întreaga ţară, avem şi în judeţul Timiş efective semnificative de mistreţi, mai ales în această zonă, Şarlota, Pişchia, Maşloc. Vânătorii sunt în plină activitate până la începutul lunii februarie. În acest context, prin legislaţia şi normele sanitar veterinare, există nişte cerinţe de supraveghere ale acestor animale sălbatice care se împuşcă. Cerinţele sunt aplicate atât de noi, cât şi de gestionarii fondurilor de vânătoare. În situaţia în care zona este liberă de boală, fiecărui porc mistreţ vânat trebuie să-i fie recoltate probe biologice pentru examen de laborator, în vederea depistării eventualelor cazuri de boală”, a declarat Adrian Radu Popa, directorul Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Timiş.

Vânătorii au fost instruiţi să facă prelevări de la mistreţ

Personalul fondurilor de vânătoare a fost instruit în mod special pe această temă, s-au făcut şi exerciţii cu ei, în mai multe rânduri, ca recoltarea să fie făcută în profesonist.

“Ei recoltează probele bilogice. Este vorba de infonoduli, porţiuni de organe, care se ambalează la faţa locului şi se trimit la laboratorul judeţean, care la rândul său retransmite la laboratorul central din Bucureşti, pentru depistarea pestei porcine africane”, a explicat Popa.

Reprezentanţii DSVSA Timiş au făcut o prelevare de probe de la un porc mistreţ vânat miercuri dimineaţă în pădurea de la Charlottenburg. Pe lângă probele pentru pesta porcină africană, se prelevează şi probe pentru trichineloză şi pesta porcină clasică.

“Aceste probe se recoltează de mult timp. Probele pentru trichineloză sunt reprezentate de aşa numiţii pilieri diafragmatici. Sunt porţiuni musculare ale diafragmei aflate în zona de inserţie a acesteia pe coloana vertebrală, ficat şi stomac. Vânătorii ştiu despre ce e vorba şi le recoltează. Ele sunt analizate la orice laborator autorizat în acest sens”, a mai declarat Adian Radu Popa.

Frigul conservă pesta porcină africană

Vânătorii nu se pot bucura de pradă până nu sosesc rezultatele de laborator. Două-trei zile, ei trebuie să depoziteze carcasele la rece. Dacă rezultatele sunt pozitive, carcasele urmează să fie confiscate şi distruse în condiţii de biosecuritate.

Mistreţul este purtător al bolii pestei porcine africane, dar acesta poate fi transmisă şi prin carne. Conform specialiştilor, boala poate să rămână până la trei ani în carnea congelată, iar în carnea sărată şi afumată se păstrează şase luni. 

“Vânătorii sunt conştienţi de necesitatea acestui lucru. Garda nu trebuie să o lăsăm jos. Boala asta nu priveşte doar această regiune, ci întreaga Europă. Cel puţin Europa de Est. Chiar în situaţia în care putem spune că România a reuşit asaneze boala, aceasta rămâne la frontiera noastră, în Ucraina şi Republica Moldova, de unde permanent pot apărea cazuri. Şunca, slănina, cârnaţii care provin de la animale bolnave, îşi păstrează capacitatea infestantă până la cel puţin şase luni de zile. E o problemă care se va gestiona la nivel mondial de generaţii de veterinari”, a mai spus şeful DSVAS Timiş.

Prelevare de probe pentru laborator de la mistreţ FOTO Ş.Both

"Sabia lui Damocles va sta câţiva ani deasupra noastră"

Au fost puşi în temă şi fermierii industriali, cât proprietarii de mici gospodării, care sunt sfătuiţi să îşi vadă zilnic animalele, iar la cele mai mici nereguli, de exemplu dacă animalul nu mai mănâncă, să anunţe medicii veterinari. Semnele pestei porcine africane sunt reprezentate de febră puternică şi hemoragii nazale, diaree hemoragică, slăbire puternică sau puls puternic. Pesta porcină africană nu a afectat judeţul Timiş, în zona de vest fiind descoperite focare doar în Bihor şi Satu Mare, dar şi acolo sunt în curs de stingere.

Prelevare de probe pentru laborator de la mistreţ FOTO Ş.Both

„Sabia lui Damocles va sta câţiva ani deasupra noastră. Boala o putem lichida în câteva luni, dar pericolul reapariţiei se va menţine câţiva ani”, a concluzionat Adrian Radu Popa.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite