VIDEO FOTO Un neamţ ar putea deveni primarul Timişoarei. „Este singurul oraş din lume unde simt că nu sunt trecător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samuel Dominic Fritz
Samuel Dominic Fritz

Dacă va câştiga bătălia internă din partid, USR îl va arunca în lupta pentru Primăria Timişoarei pe neamţul Dominic Samuel Fritz, cu şanse reale de a-i lua locul actualului edil, liberalul Nicolae Robu.

Dominic Samuel Fritz (36 de ani) ar putea fi candidatul USR pentru următoarele alegeri locale din Timişoara. Germanul s-a înscris în campania internă a partidului, care se va încheia în 20 iulie. Videoclipul şi sondajele postate zilele acestea pe Facebook arată că Dominic Fritz are popularitate în rândul internauţilor.

Dacă va câştiga bătălia internă, care se anunţă una democratică, USR îl va arunca pe neamţ în luptă cu liberalul Nicolae Robu, actual primar al Timişoarei. Cum USR a câştigat detaşat alegerile europarlamentare în capitala Banatului, nu este exclus ca noul primar să fie chiar germanul Dominic Samuel Fritz, care spune că doreşte să modernizeze şi să administreze Timişoara în stil nemţesc. 

Germanul a venit prima dată în România în 2003, ca voluntar la Timişoara, după terminarea unui liceu romano-catolic. 

„Am lucrat ca educator pentru copii între 9 şi 12 ani. A fost o experinţă care mi-a schimbat viaţa. Este incredibil cât de mult se pot schimba copiii dacă le dăruieşti afecţiune fără niciun interes. În acel an, m-am îndrăgostit de Timişoara“, a povestit Dominic Samuel Fritz, pentru Adevărul.

Timişoara Gospel Project

Dominic Samuel Fritz a stat un an la Timişoara, timp în care s-a îndrăgostit de oraşul de pe Bega. 

Pentru că dorea să lase ceva în urma lui, s-a gândit să încerce o aventură muzicală inedită. S-a bazat pe oameni obişnuiţi, dar cu muzica în sânge şi cu puţină nebunie. Ceea ce a ieşit se numeşte Timişoara Gospel Project, un cor de gospel care renaşte în fiecare an ca printr-o vrajă. Bagheta îi aparţine lui Dominic, iar de atunci vine la Timişoara pentru spectacolele corului pe care l-a creat.

Concertele eclectice TGP au devenit un punct stabil în agenda culturală a oraşului şi au strâns donaţii de mii de euro pentru Centrul de Îngrijire Paliativă din Timişoara.


 

Licenţă despre politicile publice sociale din România

A studiat Ştiinţele Politice şi Administrative la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franţa) şi la Universitatea din York (Anglia). “Lucrarea mea de licenţă a fost despre politicile sociale din România. Lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administraţiei publice în ţări ieşite din război”, a explicat germanul.

Imagine indisponibilă

Misiuni în Haiti şi Africa

În 2009 a devenit consilier la Agenţia Germană pentru Cooperare Internaţională. A dezvoltat proceduri de management mai bune în cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Protecţiei Sociale din Liberia, a participat la două misiuni de planificare a intervenţiei umanitare ale Guvernului german care au avut loc după cutremurul devastator din Haiti în 2010, a asistat la negocieri de pace între mai multe ţări africane şi a coordonat munca unei comisii strategice ale Băncii Africane de Dezvoltare condusă de fostul Secretar General al ONU, Kofi Annan şi fostul director executiv FMI/fostul preşedinte german Horst Köhler.

Consilierul personal al preşedintelui Germaniei

Între 2013 şi 2015 a fost consilier personal al fostului preşedinte german Horst Köhler, iar din 2016 a lucrat ca funcţionar la Administraţia Prezidenţială a Germaniei, fiind şef de cabinet al preşedintelui Köhler.

“Din 2016, sunt şeful de cabinet al fostului preşedinte Köhler, rol în care sunt responsabil pentru planificarea strategică a activităţilor fostului preşedinte, conducerea echipei sale, comunicare politică şi colaborarea cu diverse instituţii naţionale şi internaţionale”.

Imagine indisponibilă

Cum a intrat în politică

În perioada 2009-2019, a fost membru al Partidului Verzilor (partid de centru, ecologist) din Germania. Între 2011-2012 a fost ales în biroul local Frankfurt am Main, unde, printre altele, a co-organizat campania pentru alegerile locale.

“Am devenit politician fără să-mi dau seama: fiind al treilea copil într-o familie cu opt fraţi, copilăria mea a fost o negociere constantă între nevoile personale ale fiecăruia şi obiectivele micii comunităţi din care făceam parte - familia mea. Am învăţat să spun ceea ce cred, să caut aliaţi pentru ideile mele şi să respect - cam greu, ce-i drept, faptul că nu totul merge după capul meu. Am crescut la sat - un sat mic aflat la sud de Pădurea Neagră din Germania. Acolo am învăţat să iubesc natura şi tradiţia, dar mi s-a şi făcut poftă să văd lumea. Am plecat la 16 ani de acasă cu o bursă oferită de Parlamentul Germaniei. Am trăit un an în Statele Unite, ţară în care m-am simţit pentru prima oară european”, a povestit Dominic pe site-ul său. 

La protestele pentru apărarea justiţiei

După 10 ani dedicaţi cooperării internaţionale, diplomaţiei şi administraţiei publice, a decis să pună în practică pasiunea sa pentru politici publice într-un context concret şi local. “În locul în care-mi este inima, un loc care a devenit acasă: Timişoara”.

În februarie 2017 s-a alăturat protestelor din Piaţa Operei din Timişoara pentru apărarea justiţiei şi statului de drept, iar la Berlin a devenit membru fondator al iniţiativei Diaspora Civică Berlin. 

Ce spune legea despre candidatură

Dominic vorbeşte perfect limba română. După ani de stat la prieteni (şi la Mănăstirea Salvatoriană din Piaţa Bălcescu), în 2015 şi-a cumpărat un mic apartament în cartierul timişorean Iozefin.

Imagine indisponibilă

Conform art 5 al Legii 115 din 19 mai 2015, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi. De asemenea, cetăţenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleşi în funcţia de primar, consilier local şi consilier judeţean.

"Timişoara este singurul oraş din lume unde simt că nu sunt trecător"

Pentru contribuţia sa la viaţa comunităţii a fost distins de Primăria Timişoara cu Diploma de Excelenţă în 2014. 

“M-am îndrăgostit de multiculturalitatea nepretenţioasă a Timişoarei. M-am simţit european - nu pentru că eram altfel, aşa cum a fost cazul când am trăit în SUA, ci pentru că mă simţeam acasă. Un neamţ în Banat, simplu! Timişoara este singurul oraş din lume unde simt că nu sunt trecător, ci care mă face să mă simt cu adevărat parte a unei comunităţi - a unei comunităţi creative, primitoare şi pline de viaţă”, afirmă Dominic. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite