VIDEO Cum explică românii reportajul cuminte din Coreea de Nord. „Lumea se aşteaptă doar la imagini cu foamete, lagăre şi bomba atomică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian şi Alecsandra Moldovan în Coreea de Nord FOTO Captură video vlog
Adrian şi Alecsandra Moldovan în Coreea de Nord FOTO Captură video vlog

Adrian şi Alecsanda Moldovan au explicat, printr-un nou vlogg, cum s-a născut reportajul "cuminte" realizat în Coreea de Nord, care a strâns aproape un milion de vizualizări.

Soţii Adrian şi Alecsandra Moldovan, realizatorii vloggurilor de călătorii şi aventuri „EveryDay HoliDay”, de pe Youtube, fost trei zile într-o excursie în Republica Democrată Coreeană, aflată sub dictatura lui Kim Jong Un, unde au realizat un reportaj inedit.   

Materialul în limba română, urcat pe Youtube în decembrie 2018, a avut aproape un milion de vizualizări şi peste 3.800 de comenturi. La fel şi cel în varianta engleză. Numai că a strânit şi numeroase comentarii negative, cum că nu au prezentat situaţia reală din această ţară. 

Adrian Moldovan a explicat, într-una din cometarii că motivul pentru care a ieşit un reportaj “cuminte” estă că jurnaliştii nu au acces în RPDC decat strict sub controlul dictaturii, iar ei au fost acolo ca turişti.

"Şi ca turist, în momentul în care mergi cu agenţia de turism din China trebuie să semnezi o groază de hârtii şi clauze. Cea mai nasoală, referitoare la filmat şi la ce poţi reda, este că nu ai voie să apari ulterior la TV să spui ce ai văzut sau auzit şi nu ai voie să faci un film la nivel de jurnalist profesionist sau de investigaţie. Dacă firma chineză pierde contracte de turism în Coreea de Nord este din cauză că guvernul RPDC se supără că te-au dus pe tine ca jurnalist incognito eşti pasibil la plata de despăgubiri imense. Aşadar tot ce mi s-a permis a fost să fac un reportaj strict turistic, în care am avut voie să arăt doar ce se vede şi nu am avut voie să menţionez chestiile pe care le bănuiesc, le-am citit pe net sau le-am auzit acolo”.

Reportaj "cuminte" în Coreea de Nord

Ulterior, vloggerii au realizat şi episodul doi al reportajului, în martie 2019, prin care explică “ce şi de ce nu am putut arăta în acest film".

„Foarte mulţi s-au grăbit să ne acuze, să ne jignească pentru modul în care am conceput acel film. Oamenii au o ură viscerală împotriva regimului de acolo şi toată lumea se aşteaptă ca filmările de acolo să arate doar foamete, lagăre de muncă silnică sau bomba atomică. Am considerat necesar să facem această completare la filmul nostru din Coreea de Nord nu ca să ne scuzăm, ci ca să vă povestim exact de ce acolo poţi realiza doar acest gen de reportaje şi pentru a vă dezvălui câteva din lucrurile trăite acolo despre care nu am vrut sau putut să pomenim în film”, a explicat Adrian Moldovan. 
 


Citiţi şi:

VIDEO Cum au reuşit doi români să viziteze Coreea de Nord: „Nu ştiu ce să spun despre sărmana ţară, dar zgârie-nori ca aceia nu avem în România

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite