VIDEO Efectul Colectiv. Candele aprinse la Timişoara în memoria eroilor din Decembrie '89, confundate cu lumânările pentru victimele tragediei din club

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un punct al manfestaţiilor de la Timişoara dedicate celor 26 de ani de la declanşarea Revoluţiei din Decembrie '89 include şi aprinderea unor candele în seara de 16 decembrie, ziua în care la Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu”. Evenimentul a avut loc miercuri seara, în Piaţa Operei, iar mulţi timişoreni au crezut că lumânările aprinse pentru a marca Revoluţia din 1989 sunt pentru victimele incendiului din Colectiv.

Seara de 16 Decembrie 2015, i-a găsit în Piaţa Operei din Timişoara pe sute de timişoreni, cei mai mulţi dintre ei ieşiţi la o plimbare sau pentru a vizita târgul de Crăciun. Furaţi de mirajul luminilor cu care este împodobit centrul, mulţi tineri îşi făceau selfie cu amenajările realizate de primărie. În faţa Operei din Timişoara, o mână de oameni, dintre care cei mai mulţi jurnlalişti, a construit din candele o cruce. E vorba de tradiţionalele candele aprinse în fiecare an în seara de 16 Decembrie în memoria eroilor care au murit atunci şi pentru a marca declanşarea Revoluţiei din Decembrie 1989.

Cei care s-au adunat pentru acest moment au fost atât de puţini, încât mulţi dintre cei prezenţi au fost nevoiţi să aprindă mai multe lumânări, astfel încât cele câteva zeci de candele să lumineze crucea pe care au format-o. Printre cei veniţi să aprindă o lumânare în memoria eroilor din Decembrie 1989 a fost şi o fetiţă de aproximativ 10 ani. „Am auzit despre Ceauşescu că a vrut să facă rău României şi că din cauza lui s-a pornit Revoluţia”, a spus fetiţa.

Cei mai mulţi dintre timişoreni şi-au văzut de treburile lor, cei mai mulţi considerând că se aprind candele în memoria victimelor de la Colectiv. Inclusiv un bătrân întrebat pentru ce se aprind candele a spus că sunt pentru Colectiv. Când i s-a amintit că e 16 decembrie pensionarul timişorean şi-a adus aminte însemnătatea zilei. „Sunt 26 de ani de la…nimeni nu ştie ce a fost”, a spus bătrânul.

Surpriza serii a oferit-o un grup de tineri. Aceştia ştiau foarte bine semnificaţia lumânărilor. Adunaţi în cerc, la un pahar de vin fiert, adolescenţii discutau despre Revoluţia din Decembrie 1989. Au recunoscut că la şcoală nu se învaţă mai nimic despre asta, dar s-au documentat pe cont propriu. La Muzeul Revoluţiei sau din documentare: „E istoria noastră până la urmă”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite