VIDEO Două neadevăruri în filmul omagial dedicat Centenarului realizat de Guvernul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul României a realizat un film de promovare a României cu ocazia Centenarului. Ţara noastră este prezentată ca o „grădină a Maicii Domnului”. Videoclipul conţine, însă, două neadevăruri istorice.

România este prezentată în filmul dedicat Centenarului ca o „ţară a câmpiilor unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului”, „dealurile domoale dau roade gustoase”, iar „munţii falnici sunt mâgâiaţi de norii cerului albastru”. Autorii videoclipului spun la un moment dat, referindu-se la Traian Vuia, că „în România, pentru prima oară un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul”.

Această afirmaţie este falsă, zborul din 18 martie 1906 cu care Traian Vuia a intrat în istoria aviaţiei mondiale având loc la Paris. Directorul Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara, Sorin Gabriel Ionescu, care este şi profesor de istorie, dar şi consilier local PSD, a explicat pentru „Adevărul” că Vuia a zburat la Paris, tocmai pentru că în România nu s-a bucurat de susţinere. „În momentul în care Vuia s-a dus la Paris, Parisul, Londra şi Berlinul erau cam singurele centre care dezvoltau o chestie de genul ăsta. E ca şi când ai face astăzi zboruri spaţiale şi spui că ai zburat din România”, a declarat Sorin Gabriel Ionescu.

Un alt neadevăr din clipul realizat de Guvern cu ocazia Centenarului se referă la Timişoara. Autorii filmuleţului spun, referindu-se la Timişoara, că „în România s-a iluminat electric primul oraş european”. Acest lucru este fals, pentru că în 1884, când Timişoara a devenit, într-adevăr, primul oraş cu străile iluminate electric din Europa, Timişoara era parte a Imperiului Austro – Ungar. Profesorul Ionescu a arătat că atunci când ne referim la premierele naţionale înregistrate de Timişoara sub ocupaţie austro-ungară, trebuie să spunem că e vorba de o premieră înregistrată pe actualul teritoriu al României. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite