VIDEO Cele mai frumoase piese rock pe versurile lui Mihai Eminescu

VIDEO Cele mai frumoase piese rock pe versurile lui Mihai Eminescu

Concert Pro Musica

De Ziua Culturii Naţionale, celebrată cu ocazia zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu, vă prezentăm câteva capodopere din repertoriul legendarei trupe timişorean Pro Musica.

În 15 ianuarie 1850, s-a născut, la Botoşani, Mihai Eminescu, considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română. Tot într-o zi de 15 ianuarie, dar în 1973, a avut loc şi primul concert al tzrupei timişorene Pro Musica. 
 
Spectacolul de la Liceul Pedagogic din Timişoara a fost dedicat poetului Mihai Eminescu. 
 
Ţin minte că am cântat atunci, pe 15 ianuarie, un concert cu ocazia naşterii genialului nostru poet Mihai Eminescu. Eram elevi de liceu aşa că am cântat în faţa colegilor şi profesorilor. Concertul a avut un titlu inedit: <Momentul Mihai Eminescu la Liceul Pedagogic>. Acest prim concert este socotit de noi momentul de înfiinţare a Pro Musicii. Din formula de atunci, alături de mine au cântat Doru Apreotesei, la pian, ne-a ajutat Liviu Butoi, la oboi, şi o serie întreagă de colegi de la Pedagogic, care au cântat la tot felul de instrumente. A fost o mini orchestră de cameră”, îşi aduce aminte Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica.  

 
“Luceafărul poeziei româneşti” avea să însoţească Pro Musica în toată istoria ei de 47 de ani. Şi asta pentru că trupa timişoreană are cele mai frumoase piese rock pe versurile lui Mihai Eminescu.

 
“Glosă”, “Şi dacă”, “Dintre sute de catarge”, "La steaua”, “Adio”…sunt câteva din titluri.
 
Glosa este cea mai veche compoziţie pe versuri de Mihai Eminescu şi una din cele mai vechi compoziţii ale noastre. Ne-am apropiat cu mare grijă şi atenţie de aceste capodopere, am lucrat mult la fiecare dintre piesele compuse pe versurile lui Eminescu. Sunt piese care apar fie cu Pro Musica, fie cu Stepan Project şi am căutat ca fiecare din piese să se apropie şi să aibă o valoare cât de cât apropiată de ceea ce se întâmplă în ideile şi în străile extraordinare ale poeziei eminesciene”, a mai spus Ilie Stepan. 

 
Astăzi, de Ziua lui Mihai Eminescu, în formula de duo la chitări, Ilie Stepan şi Horia Crişovan vor fi la Jimbolia, unde au pregătit un concert special. Spectacolul se ţine la casa de Cultură din municipiu, cu începere de la ora 18.00.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: